Βρύσαλης: Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης

12:13 μ.μ. - Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024
12:07 μ.μ. - Δευ, 08/13/2024
Image: Βρύσαλης: Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης

Τι είπε ο Δ. Βρύσαλης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης και το νέο νομοσχέδιο που αφορά την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, στον Ηχώ 99,8

Με αφορμή την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, αλλά και τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι, ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, μίλησε στον Ηχώ 99,8.

Όπως είπε ο κ. Βρύσαλης, η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι ασφυκτική τόσο λόγω της καλοκαιρινής περιόδου όσο και λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά αλλά και η υγειονομική περίθαλψη στο νησί μας συνολικά. Υπάρχει ήδη μεγάλη πληρότητα στις ΜΕΘ σε όλο το νησί και ταυτόχρονα πολλές κλινικές του ΠΑΓΝΗ και των υπολοίπων νοσοκομείων έχουν πληρότητα 100% με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει την δυνατότητα εξυπηρέτησης του κόσμου.

Όσων αφορά τις άδειες και τα ρεπό των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, ο κ. Βρύσαλης μας ενημέρωσε ότι είναι πάνω από 20.000 μέρες. Τώρα παίρνονται κάποιες άδειες του 2023 ενώ υπάρχουν άδειες από το 2022 που δεν έχουν δοθεί ακόμα. Στην γυναικολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν άδεια δύο χρόνια με την κατάσταση να έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης δυνατότητας εξυπηρέτησης του κόσμου.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα ενημερωτικά δελτία του Υπουργείου Υγείας τα οποία αντιστρέφουν την πραγματικότητα. Επιχειρείται να παρουσιαστεί ότι υπάρχει κοσμογονία και ότι η κυβέρνηση ακούει τους ασθενείς κάτι που όχι μόνο δεν συμβαίνει αλλά κάθε μέρα υπάρχουν και καινούργια νομοσχέδια προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Βρύσαλης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο νέο νομοσχέδιο που τέθηκε για διαβούλευση και αφορά την ψυχική υγεία και το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει ένα σχέδιο εμπορευματοποίησης της υγείας το οποίο είχε ξεκινήσει από το 1999 και πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα επιχειρεί να παραχωρήσει αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης σε ιδιώτες και να καταργήσει τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και κλινικές. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους.

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τα κίνητρα που θα δοθούν σε γιατρούς και νοσηλευτές για τις άγονες περιοχές, ο κ. Βρύσαλης εξήγησε ότι τα κίνητρα των γιατρών δεν εξαρτώνται μόνο από τα χρήματα που θα δώσει η πολιτεία. Στην τελευταία προκήρυξη που έγινε για 2.500 θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό οι αιτήσεις ήταν 6.000. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει κόσμος για να δουλέψει αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει μόνιμες προσλήψεις αλλά συμβάσεις με ημερομηνία λήξεις κάτι που δεν αποτελεί κίνητρο για τους νέους επιστήμονες.

Το 2020, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα προκηρύξει 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσιοθεραπευτών μόνο για τις ΜΕΘ, κάτι που δεν υλοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας αλλά να μην έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μπορέσουν αυτές οι μονάδες να λειτουργήσουν. Στο ΠΑΓΝΗ αυτή τη στιγμή είναι κλειστά περίπου έξι κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού και οι νέες μονάδες που φτιάχτηκαν από δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου λειτουργούν με τους υπαλλήλους που ήδη υπήρχαν. Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η Κρήτη και ιδιαίτερα το ΠΑΓΝΗ δεν επιτρέπεται να μιλάει για έλλειψη προσωπικού.

Δυστυχώς, οι συνθήκες που δημιουργούνται τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι αυτές που προβλέπουν τα “βιώσιμα συστήματα υγείας” για τα οποία μιλάει η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συστήματα υγείας που ουσιαστικά θα στηρίζονται  στη λογική του λιγότερου κόστους και με το λιγότερο δυνατόν ανθρώπινο δυναμικό. Τα κριτήρια που έχει θέσει το Υπ. Υγείας για να διατηρηθούν οι υπηρεσίες υγείας είναι δυστυχώς αυτά που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή πληρότητες, μείωση προσωπικού και τι έσοδα υπάρχουν από την πώληση υπηρεσιών. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης ή καλύτερα συρρίκνωσης των υπηρεσιών υγείας υπάρχει σε όλη την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί συλλογική Ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο κ. Βρύσαλης πιστεύει ότι μόνο οι κινητοποιήσεις του λαού μπορούν να βάλουν φρένο σε αυτές τις επιλογές και ότι χρειάζεται μία συνολικότερη ανατροπή της πολιτικής κατάστασης. Το βασικό ερώτημα σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη, είναι ένα θέλουμε να έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θα καλύπτει όχι μόνο τις καθημερινές ανάγκες αλλά και τις σύγχρονες ή εάν θα έχουμε ένα μεικτό σύστημα υγείας που θα οδηγήσει στην συρρίκνωση, την υποβάθμιση και την κατάργηση των όποιων δημόσιων δομών υπάρχουν.

Κλείνοντας, ο κ. Βρύσαλης μας ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη 7:00-10:00π.μ θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση για όλους τους εργαζομένους νοσηλευτικής υπηρεσίας και θα πάρουν μέρος στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί», για το νέο νομοσχέδιο που αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, και σε συνεργασία με τα άλλα σωματεία θα προχωρήσουν σε μία αντίστοιχη σύσκεψη στην Κρήτη για το κομμάτι της ψυχικής υγείας το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό και αφορά χιλιάδες οικογένειες. 

*φωτογραφία αρχείου