Βρυγιωνάκης: Θετικές οι εξελίξεις για το Φράγμα Αγίου Ιωάννη- Περιμένουμε και τη δημοπράτηση του έργου

12:40 μ.μ. - Τρίτη, 2 Αυγούστου 2022
12:08 μ.μ. - Τρί, 02/40/2022
Image: Βρυγιωνάκης: Θετικές οι εξελίξεις για το Φράγμα Αγίου Ιωάννη- Περιμένουμε και τη δημοπράτηση του έργου

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα στην Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη

Ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος στη Δ.Ε. Μακρύ Γιαλού την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ του έργου «Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού προϋπολογισμού κατασκευής 31,3 εκατ €».

Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Βρυγιωνάκης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή που επιτέλους μετά από πολλά χρόνια μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Οι δεσμεύσεις που έχουν είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει και η δημοπράτηση του έργου ώστε να προκύψει ανάδοχος και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ένα έργο που θα δώσει ανάσα στην περιοχή που έχει αυξημένες ανάγκες νερού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ευρύτερα η Ιεράπετρα είναι μια ξηροθερμική περιοχή και οι ανάγκες σε έργα αποθήκευσης νερού έχουν μεγάλη σημασία για την βιωσιμότητα του τόπου , σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βρυγιωνάκης.

Όπως ανακοινώθηκε αναφορικά με το έργο «Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού προϋπολογισμού κατασκευής 31,3 εκατ €. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) 

Το φράγμα είναι λιθόρριπτο και βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες όρους Θρυπτής, σε απόσταση περί τα 1,5km νότια του οικισμού Αγ. Ιωάννη και περί τα 8,5km βορειοανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας. Ο ταμιευτήρας θα πληρώνεται από τις απορροές της υδρολογικής λεκάνης του ρέματος Αγ. Ιωάννη, έκτασης 5,7km2, οι οποίες υπολογίζονται σε 600.000m3 ετησίως και από υδρομάστευση περί των 1.275.000m3 νερού από τις πηγές Ψυχρού, οι οποίες εκφορτίζονται στη γειτονική λεκάνη του ρέματος Αγ. Φωτιάς.

Ακολούθως παρατίθενται συνοπτικά τα κυριότερα στοιχεία που αφορούν τον σχεδιασμό των έργων διανομής:

Τα δίκτυα άρδευσης θα λειτουργούν με τη μέθοδο της ελεύθερης ζήτησης, σύμφωνα με την οποία οι καλλιεργητές είναι εκείνοι που καθορίζουν το χρόνο και τη διάρκεια αρδεύσεως του αγροτεμαχίου τους.

Η αρδευόμενη περιοχή αφορά τις περιοχές κοντά στους οικισμούς Κουτσουνάρι, Φέρμα και Αγ. Φωτιά και Αγ. Ιωάννη της Τοπικής κοινότητας Αγ. Ιωάννη της ΔΕ Ιεράπετρας του Δήμου Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου».