Βροχή πλειστηριασμών μετά το νόμο Κατσέλη

2:03 μ.μ. - Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019
02:06 μ.μ. - Κυρ, 02/03/2019
Image: Βροχή πλειστηριασμών μετά το νόμο Κατσέλη

Η «αντικατάσταση» του νόμου Κατσέλη, φαίνεται πως φέρνει ένα άλλο ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο ισχύων νόμος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Οι δανειστές και οι τράπεζες πιέζουν για μείωση της αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από το νόμο κοντά στα 100.000 ευρώ από 180.000 που είναι σήμερα. Πάνω από το όριο της αξίας που θα επιλεγεί, δεν θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία και ο δανειολήπτης θα είναι εκτεθειμένος στον πλειστηριασμό.
 
Το νέο πλαίσιο όμως, θα σημάνει πολύ περισσότερους πλειστηριασμούς, σε σχέση με αυτούς που γίνονταν μέχρι σήμερα. Όπως είναι φυσικό, τα νέα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι μειωμένα, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- θα υπάρχουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για την «έξωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις προστατευτικές διατάξεις.
 
Όπως αναφέρει το iefimerida οι δανειολήπτες που η αξία της κατοικίας τους υπερβαίνει το όριο το οποίο τελικά θα επιλεγεί, δεν θα είναι προστατευμένοι και θα είναι εκτεθειμένοι σε πλειστηριασμούς.
 
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-auction περισσότεροι από 4.000 πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ η λίστα των ακινήτων που εκποιούνται από τις τράπεζες μεγαλώνει συνεχώς.
 
Για το σύνολο του 2019 οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί πάνω από 30.000 ακίνητα, εκ των οποίων πολλά αναμένεται να είναι και πρώτες κατοικίες οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.