Brainobrain Ιεράπετρα: Γνωρίστε το πρόγραμμα ανάπτυξης εγκεφάλου για παιδιά

12:19 μ.μ. - Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Τετ, 15/19/2024
Image: Brainobrain Ιεράπετρα: Γνωρίστε το πρόγραμμα ανάπτυξης εγκεφάλου για παιδιά

Ο Δημήτρης Κοντοπόδης, μαθηματικός και υπεύθυνος του Brainobrain στην Ιεράπετρα, στον Ηχώ 99,8 για την πρώτη ανοικτή εκδήλωση του Brainobrain το Σάββατο 18 Μαΐου στις 18:30 στο Petra Mare

Ο Δημήτρης Κοντοπόδης, μαθηματικός και υπεύθυνος του προγράμματος Brainobrain στην Ιεράπετρα βρέθηκε στο στούντιο του Ηχώ 99,8 για να μας δώσει πληροφορίες για το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα.

Ο κ. Κοντοπόδης παρακολούθησε έναν Πανελλήνιο Διαγωνισμό που διοργάνωσε το πρόγραμμα και εντυπωσιάστηκε από τις δεξιότητες των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτό τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς και έτσι αποφάσισε να το φέρει στην Ιεράπετρα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια στην Ινδία και γι’ αυτό και είναι παγκόσμιο. Αφορά παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 χρονών και χρησιμοποιεί τα μαθηματικά ως εργαλείο, ως μέσο για να δουλευτεί ο εγκέφαλος.

Το Brainobrain βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την εξελιγμένη μορφή του Άβακα, τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP) και την Ανάπτυξη της Προσωπικότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο άβακας από απλή υπολογιστική μηχανή πράξεων γίνεται εργαλείο ανάπτυξης του εγκεφάλου. Στο Brainobrain γίνεται προσπάθεια ώστε να ενταχθούν και τα δύο μέρη του εγκεφάλου στη διαδικασία μάθησης. Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός βοηθάει πολύ στο κομμάτι της διαχείρισης συναισθημάτων. Δίνει βάση στον τρόπο που δίνεται η πληροφορία στο παιδί. Ουσιαστικά, είναι μία σειρά από τεχνικές ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας και μας βοηθάει στη διαχείριση των καταστάσεων που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας αλλά και στο πως να αντιδράμε σε αυτές. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν πως να διαχειριστούν ένα ενδεχόμενο bullying ή μία αποτυχία. Επιπλέον, ισχυροποιείται η προσωπικότητά τους και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους με αποτέλεσμα να μπορούν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους να διαχειρίζονται καταστάσεις καλύτερα. Επίσης, γίνεται ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων. Μέσω της ομαδικότητας και των δραστηριοτήτων τα παιδιά θα χρειαστεί να πάρουν μία πρωτοβουλία, να παρουσιάσουν κάποιο θέμα και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των υπόλοιπων παιδιών παίρνοντας έτσι ερεθίσματα και αναπτύσσοντας δεξιότητες.

Όσων αφορά το ρόλο των γονιών, ο κ. Kοντοπόδης είπε ότι είναι συμμέτοχοι στο πρόγραμμα καθώς η βασικότερη όλων των προϋποθέσεων είναι να ασχολούνται τα παιδιά κάθε μέρα στο σπίτι, περίπου 10 λεπτά, με παιγνιώδεις δραστηριότητες ώστε να γίνει το Brainobrain ρουτίνα και να μπορέσουμε να δούμε αποτελέσματα.

Το κομμάτι του Brainobrain δεν είναι μόνο μαθηματικά, είναι ένα δομημένο, αυτόνομο πρόγραμμα με συγκεκριμένα βιβλία και συγκεκριμένες κατευθυντήριες. Είναι δίγλωσσο καθώς κάποιες οδηγίες είναι στα αγγλικά ώστε να υπάρχει ένα έξτρα ερέθισμα.

Κλείνοντας, ο κ. Κοντοπόδης κάλεσε όλους τους γονείς στην δωρεάν εκδήλωση του Brainobrain, η οποία θα γίνει το Σάββατο 18 Μαΐου στις 18:30 σε αίθουσα του ξενοδοχείου Petra Mare. Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τα δύο πρώτα επίπεδα του προγράμματος, θα γίνει ένα παιχνίδι καθώς και αναλυτική ενημέρωση για όσους γονείς ενδιαφέρονται.

-

hxonews