Βραβείο «Ευρωπαίου Πολίτη» στην «Κιβωτό του Κόσμου»

8:03 μ.μ. - Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018
08:06 μ.μ. - Κυρ, 10/03/2018
Image: Βραβείο «Ευρωπαίου Πολίτη» στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Η «Κιβωτός του Κόσμου», η HOPEgenesis και ο «Άνεμος Ανανέωσης» είναι οι τρεις ελληνικές συμμετοχές που τιμώνται φέτος με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 
Το βραβείο αποδίδεται σε ανθρώπους και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που προσφέρουν κοινωνικό έργο σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές και ευρωπαϊκές αξίες.
 
Η «Κιβωτός του Κόσμου», η HOPEgenesis και ο «Άνεμος Ανανέωσης» βραβεύτηκαν σε μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ενώ η επίσημη τελετή θα γίνει την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες.
 
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, στην Ελλάδα «αντιστοιχούν δύο Βραβεία του Ευρωπαίου Πολίτη στο σύνολο των 50 που δίνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά με την ποιότητα των συμμετοχών μας, τα τρία τελευταία χρόνια επιτυγχάνουμε να αποσπούμε τρία βραβεία».
 
«Έχουμε εξαιρετικές προτάσεις και σημαντικές δράσεις από την Κοινωνία των Πολιτών», τόνισε.
 
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που πρότεινε την υποψηφιότητα της «Κιβωτού του Κόσμου» μίλησε για την 20ετή προσφορά της ΜΚΟ και του πατέρα Αντώνιου που είναι η ψυχή της πρωτοβουλίας. Η Κιβωτός δίνει έμφαση στις ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών, προσφέροντας στέγη, σίτιση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και ό,τι χρειάζεται για να παρηγορηθεί η ψυχή ενός παιδιού που στερείται την οικογένειά του, είπε.
 
Ο πατήρ Αντώνιος ανέφερε ότι σ' αυτή την προσπάθεια δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 3.000 εθελοντές και ότι φιλοξενούνται 400 παιδιά στην Αθήνα και 200 στο παράρτημα της Χίου, με τη συμμετοχή Ελλήνων και προσφυγόπουλων.
 
Την υποψηφιότητα της HOPEgenesis πρότεινε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, που τόνισε ότι στην καρδιά της προσπάθειας αυτής είναι το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και η υπογεννητικότητα που εμφανίζεται κυρίως στις ακριτικές και οικονομικά μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας.
 
Ο ιδρυτής της οργάνωσης Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας-γυναικολόγος, είπε ότι αποστολή μας είναι η οικονομική κάλυψη των αναγκών της εγκύου από την αρχή της εγκυμοσύνης της ως και τον τοκετό. Ασκούμε, είπε, τρία χρόνια τον εθελοντισμό, έχουμε συμβάλει στην γέννηση 40 παιδιών ενώ γύρω στις 80 εγκυμοσύνες είναι σε εξέλιξη, σε περιοχές δύσκολες και σε περιπτώσεις γυναικών που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες.
 
Τέλος, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος είχε προτείνει τον Νίκο Χρυσόγελο, πρώην ευρωβουλευτή των Πρασίνων και την οργάνωσή του «Άνεμος Ανανέωσης», που είναι ο τρίτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Ο Νίκος Χρυσόγελος μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας προσπαθεί να δώσει ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης στους φιλοξενούμενους πολίτες, ξεκινώντας από την αρχή ότι πρέπει να φτιάξουμε μια καλύτερη Ευρώπη. Προσπαθούμε, είπε ο ίδιος, να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη δομή με την οποία να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό και εκπαιδευτικό μοντέλο. Προσπαθούμε να χτίσουμε μια γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη και των ευρωπαϊκών αξιών.
 
 
efsyn.gr