
Η αύξηση της υγρασίας ίσως συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης - Η ανακοίνωση του ΟΑΣΠ αναμένεται σήμερα
Οι ρηγματώσεις μεγαλώνουν σε σχέση με την προηγούμενη μέρα και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ανησυχία, παρατήρησαν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν χτες αυτοψία στο χωριό Βούτες Ηρακλείου στην Κρήτη.
Η μακροσκοπική επισκόπηση ολοκληρώθηκε με επίγεια έρευνα που έγινε αλλά και με εναέρια με drone, ενώ η ανακοίνωση του ΟΑΣΠ αναμένεται σήμερα.
Στην Κρήτη σύμφωνα με το cretalive έφθασε επίσης εσπευσμένα και ο καθηγητής στη Σχολή Μηχ. Μεταλλείων - Μεταλλουργών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Κωνσταντίνος Λουπασάκης ο οποίος προχώρησε επίσης σε έρευνες αναφορικά με το μυστήριο φαινόμενο που εκδηλώθηκε στις Βούτες με τις ρηγματώσεις.
«Υπάρχουν δύο ζώνες με διαρρήξεις και πρόκειται για ένα κατολισθητικό φαινόμενο» τόνισε ο κ. Λουπασάκης ενώ διευκρίνισε ότι η αύξηση της υγρασίας συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης ενώ έκανε λόγο για έναν δύσκολο γρίφο και εστίασε στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού.
Πάντως ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ήταν καθησυχαστικός χθες, αναφέροντας ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Μάλιστα εκτίμησε ότι είναι ένα τοπικό φαινόμενο.
O δήμαρχος, από την πλευρά του επισήμανε πως προτεραιότητά του είναι να φροντίσει τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς σπίτι, αλλά και να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Υπενθυμίζεται ότι οι Βούτες κηρύχθηκαν χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μετά τον χθεσινό έλεγχο και τις αυτοψίες από τα κλιμάκια μηχανικών του Δήμου η παιδική χαρά της περιοχής έκλεισε, καθώς υπάρχουν δύο εδαφικές διαρρήξεις σε μήκος 150 μέτρων.
Παράλληλα, περίπου 20 είναι τα σπίτια τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τα οποία τα 9 έχουν κριθεί ότι είναι επικίνδυνα και έχουν γίνει συστάσεις από χθες στους ιδιοκτήτες τους ότι θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν.
avgi.gr
Φωτογραφία: (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)