Σάλος στην αγορά μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα. Πλέον δημιουργείται κίνδυνος να βρεθούν στον δρόμο περίπου 13.000 εργαζόμενοι, να πληγούν 3.000 προμηθευτές της εταιρείας, αλλά και να προκληθεί φαινόμενο ντόμινο. Ειδικά στην αγορά της Κρήτης τα χρέη της Μαρινόπουλος είναι τεράστια.
Ο εκ των ιδιοκτητών της εταιρίας εμπορίας φρούτων και λαχανικών Καπνισάκης-Μπουλιτσάκης, με δηλώσεις του στον ΗΧΩ FM προσδιόρισε τα χρέη της Μαρινόπουλος στην Κρήτη σε πάνω από έξι εκατομμύρια. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα Είμαστε απλήρωτοι τουλάχιστον 1 χρόνο στα κηπευτικά», δήλωσε . Όπως είπε, ο Μαρινόπουλος τραβούσε μεγάλο ποσοστό της τοπικής παραγωγής. Η «Καπνισάκης Μπουλιτσάκης», επί 25 χρόνια, ήταν ο βασικός προμηθευτής και πάντα την πλήρωνε στην ώρα του.
«Που να περιμέναμε ότι θα έρθει αυτή η κατρακύλα. Το χρέος προς εμάς είναι περί τα 6.000.000€ και αφορά επιταγές, δημοπρατήρια, και παραγωγούς.» Ο κ. Καπνισάκης διαβεβαίωσε ότι τα δημοπρατήρια και οι παραγωγοί θα πάρουν τα χρήματά τους κανονικά. Όπως είπε, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την εταιρία του, για να μην κλείσει. Το πιο πιθανό είναι να αγοραστεί από τον Σκλαβενίτη. «Ο Μαρινόπουλος βοηθούσε πολύ τον τόπο και μακάρι να μην κλείσει», είπε ο κ. Καπνισάκης. Σε επικοινωνία του Ηχώ με τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου Ιεράπετρας μας είπαν ότι η εταιρία τους διαβεβαιώνει ότι η υπόθεση είναι υπό εξυγίανση.
Πτώχευση εν λειτουργία
Η συζήτηση για την υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99 αναβλήθηκε για την Παρασκευή, μετά από αίτημα των πιστωτών, οι οποίοι ζήτησαν να ασκήσουν κύριες παρεμβάσεις με αίτημα την απόρριψη της αιτήσεως. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα κληθούν βασικοί πιστωτές της εταιρείας, όπως επίσης το ΙΚΑ και το Δημόσιο. Με εντολή επίσης του δικαστηρίου, δεν θα μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις στη Μαρινόπουλος έως την Παρασκευή.
Η εταιρία υποστηρίζει ότι «η υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της… ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα, με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης. Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της», καταλήγει.
Το υπουργείο Εργασίας και σε αυτή την υπόθεση παίζει ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι πάλι αγωνιούν για τις θέσεις εργασίας, αλλά ζητούν και να μη γίνει κούρεμα στο μισθό τους. Γίνονται συνέχεια κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε πολλά καταστήματα, όπως έξω από τα κεντρικό της εταιρίας στον Άλιμο και στην οδό Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη.
Στο Ηράκλειο
Στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν και δήλωσαν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα τους σε περίπτωση που τελικά η "Μαρινόπουλος ΑΕ" πτωχεύσει. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι «είναι αποφασισμένοι να προβούν σε κινητοποιήσεις και ίσως και σε απεργία την ημέρα οπότε θα συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης".
Οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης προειδοποίησαν την εταιρία "να μην τολμήσει να πάρει κρυφά εμπόρευμα προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα", τονίζοντας χαρακτηριστικά πως πλέον έχουν εμπειρίες από άλλα λουκέτα και ξέρουν.
Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Κρητών Άρτος», Μανόλης Δαμιανάκης (ο πρώτος παράγοντας που με συνέντευξή του στο Euro2day.gr έσπευσε να προειδοποιήσει δημόσια τους υπευθύνους για την «υπόθεση Μαρινόπουλος», την οποία μάλιστα πρώτος είχε χαρακτηρίσει ως Lehman Brothers της Ελλάδας), σήμερα προτείνει σχέδιο 4 σημείων, για να σωθεί η αλυσίδα και να αποφευχθούν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία.
Ο κ Δαμιανάκης καταγγέλλει ότι,στις αρχές του 2015, γραπτά και προφορικά, είχε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του στον τότε γενικό διευθυντή (και απολύτου εμπιστοσύνης πρόσωπο της οικογενείας Μαρινόπουλου), τον κ. Γιώργο Βογιατζάκη. Το είχε επισημάνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνταν η εταιρεία και είχε λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι οι μέτοχοι θα έβαζαν χρήματα. «Θα έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο και να μην ανησυχώ», μου είπαν. Ο κ. Δαμιανάκης λέει ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο ακόμα και για επιχειρήσεις που δεν έχουν σχέσεις με την Μαρινόπουλος. «Από ένα τόσο μεγάλο «λουκέτο» δεν θα την πληρώσουν μόνο οι εργαζόμενοι της γνωστής αλυσίδας, αλλά επίσης οι τόσοι και τόσοι προμηθευτές της αλυσίδας, που με τη σειρά τους απασχολούν πολύ περισσότερους εργαζόμενους.
Θα κινδυνεύσουν και εταιρείες που καμιά σχέση συνεργασίας δεν είχαν με τον Μαρινόπουλο. Και φυσικά, θα την πληρώσουν οι τράπεζες με ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ το άνοιγμα που έχουν στη συγκεκριμένη αλυσίδα.
Θα σας πω μόνο ένα απλό παράδειγμα: Επιχείρηση που δεν έχει καμία συναλλαγή με τον Μαρινόπουλο και θα υποστεί ζημίες από προμηθευτές της εν λόγω αλυσίδας, θα κινδυνεύει να πτωχεύσει ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα πουλάει τοις μετρητοίς, με αποτέλεσμα άλλες επιχειρήσεις πελάτες της -που επίσης δεν είχαν συναλλαγή με τη Μαρινόπουλος- να αποκτήσουν πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Δαμιανάκης.
Αναζήτηση ευθυνών
Ιδιαίτερα τόνισε ο κ. Δαμιανάκης τις ευθύνες που προκύπτουν από μια τέτοια υπόθεση. «Πώς ένας όμιλος αφήνεται να χρωστάει τόσο πολλά λεφτά στις τράπεζες, στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να παρεμβαίνει έγκαιρα κανείς; Τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας; Ακούγονται επίσης διάφορα «περίεργα» στην αγορά, τα οποία όμως θα πρέπει να διασταυρωθούν. Νομίζω ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να ψάξουν προσεκτικά το θέμα, παίρνοντας τις μαρτυρίες όλων: τραπεζιτών, προμηθευτών, εργαζομένων, αλλά -θα προσέθετα εγώ- και στελεχών της επιχείρησης που έχουν αποχωρήσει από αυτή. Αυτοί πιθανόν να γνωρίζουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.»
Όπως είπε, η «Κρητών Άρτος» έχει υποβάλλει μήνυση κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον στελεχών της Μαρινόπουλος. «Γιατί, όπως πιστεύω, εν γνώσει τους ότι δεν θα με πληρώσουν (το υπόλοιπο προς την Κρητών Άρτος) με διαβεβαίωναν επανειλημμένα σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις από τις αρχές έως και το καλοκαίρι του 2015 πως δεν θα πρέπει να ανησυχώ, ότι θα βάλουν λεφτά οι μέτοχοι, ότι όλα θα πάνε καλά. Τους εφιστούσα την προσοχή ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και πως έχω ευθύνη απέναντι σε εργαζομένους, προμηθευτές και μετόχους, και αυτοί μου επαναλάμβαναν τα ίδια πράγματα. Πιστεύω πως ψεύδονταν εν γνώσει τους...» Πάντως είπε ότι η Κρητών Άρτος είναι νοικοκυρεμένη εταιρία, κάνει εξαγωγές και έχει ανακτήσει το χαμένο τζίρο. Δε θα μείνει όμως με σταυρωμένα τα χέρια σε ότι αφορά το ποσό που της χρωστά η Μαρινόπουλος.
Η λύση
Κατά τον Δαμιανάκη πρέπει να γίνουν 4 κινήσεις για να βρεθεί διέξοδο: «Πρώτα απ' όλα οι τράπεζες να κεφαλαιοποιήσουν μεγάλο ποσοστό των υποχρεώσεών τους και να εγγυηθούν στους προμηθευτές τουλάχιστον το σύνολο των από εδώ και πέρα απαιτήσεών τους. Να πουν δηλαδή οι τράπεζες πως «είμαστε εδώ», «γεμίστε άμεσα τα ράφια με εμπορεύματα χωρίς κανένα φόβο». Κανένα σχέδιο δεν θα πετύχει, αν δεν γεμίσουν 100% αμέσως τα ράφια των καταστημάτων.
Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι η αλλαγή του management. Κανείς πλέον προμηθευτής δεν εμπιστεύεται το υπάρχον management. Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβει ένα γερό και αξιόπιστο στέλεχος της αγοράς, ή μια άλλη αξιόπιστη αλυσίδα την ευθύνη διοίκησης.
Τρίτον, θα πρέπει να ακολουθήσει αναδιάρθρωση της αλυσίδας, με κλείσιμο καταστημάτων. Λέγεται ότι τμήμα των καταστημάτων δεν είναι βιώσιμο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Και τέταρτον, να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός με τους προμηθευτές για τα μέχρι τώρα χρωστούμενα. Αν γίνουν τα τρία προηγούμενα, πιστεύω πως οι προμηθευτές θα δείξουν κατανόηση και θα προχωρήσουν σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» και θα στηρίξουν, αρκεί να αισθανθούν εμπιστοσύνη και προοπτική».
Η συνέντευξη του κ. Δαμιανάκη δημοσιεύεται ολόκληρη στο euro2day.gr
Συνέντευξη του κ. Καπνισάκη στον Ηχώ