ΒΟΑΚ Καβούσι - Ζητούν από τον Δήμο να προσφύγει και αυτός στο ΣτΕ για τη χάραξη του δρόμου

8:34 π.μ. - Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021
08:02 π.μ. - Πέμ, 04/34/2021
Image: ΒΟΑΚ Καβούσι - Ζητούν από τον Δήμο να προσφύγει και αυτός στο ΣτΕ για τη χάραξη του δρόμου

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου Μαρία Χαλκιαδάκη στον Ηχώ 99,8

Τη διαφωνία τους εκφράζουν κάτοικοι του Καβουσίου στην προτεινόμενη χάραξη του ΒΟΑΚ στο ύψος του χωριού και αυτό που ζητούν είναι να επιλεγεί μια διαφορετική λύση που δεν θα καταστρέψει οικονομικά, περιβαλλοντικά και όχι μόνο, την περιοχή. Έχει αποφασιστεί λοιπόν η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου όπως δήλωσε στον Ηχώ 99,8 η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κα Μαρία Χαλκιαδάκη. Τόνισε ότι συμφωνούν στην κατασκευή ενός νέου ασφαλούς οδικού άξονα όμως διαφωνούν στη συγκεκριμένη προτεινόμενη λύση τονίζοντας ότι έχουν προταθεί από ειδικούς εναλλακτικές λύσεις που δεν καταστρέφουν την περιοχή. Περιμένουν και από τον Δήμο να κάνει ενέργειες και να γίνει μια δεύτερη προσφυγή προσβολής της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά το τμήμα του ΒΟΑΚ στο Καβούσι. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι 17 Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι από πλευράς Δήμου θα πρέπει να κινηθούν άμεσα ενέργειες, όπως ανέφερε η κα Χαλκιαδάκη.

Ακούστε εδώ την κα Χαλκιαδάκη:

Δείτε εδώ την ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προσβολή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά το τμήμα του ΒΟΑΚ, Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς

Διχοτομείται ο παραγωγικός ιστός της Κοινότητας Καβουσίου, τόπος με τεράστιο αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο, σχεδιάζοντας ένα γιγάντιο τοίχος επιχώσεων πολλών χιλιομέτρων, σ΄ ένα μέρος μοναδικό, στο φυσικό γεωγραφικό κέντρο του νομού, με σημαντικές προοπτικές ισόρροπης ανάπτυξης.

Μηδενίζει την αξία περιουσιών, υποβαθμίζει τις υπάρχουσες επενδύσεις, αποτρέπει νέους επενδυτές, δυσχεραίνει την κυκλοφορία σε τοπικό επίπεδο.

Η τερατώδης προτεινόμενη χάραξη θα μαραζώσει διαχρονικά σημαντικό κομμάτι της περιοχής μας καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα περιουσίες.

Οι όποιες αποζημιώσεις θα είναι πενιχρές μπροστά στην πραγματική αξία των ακινήτων.

Πολλοί ίσως σκέπτονται ότι ο προτεινόμενος δρόμος θα γίνει μετά από αρκετά χρόνια. Σ΄ αυτούς λοιπόν επισημαίνουμε ότι τα όμορα οικόπεδα ΑΥΤΟΜΑΤΑ υποβαθμίζονται για τους εξής λόγους:

-Μένουν τυφλά λόγου της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς με το χωμάτινο τοίχος (μπάζα).

- Μηδενίζουν παράλληλα το ενδιαφέρον κάθε επενδυτή στην περιοχή όπου προτείνετε το παρόν έργο.

- Χάνουν την οικονομική τους υπόσταση.

Σε μια ήδη λειτουργική τουριστική περιοχή και ενόψει μιας μεγάλης επένδυσης και μελλοντικών άλλων που έχουν δρομολογηθεί, προτείνετε ένα τεχνικό έργο που θα δημιουργήσει ένα χρόνιο χαώδες εργοτάξιο πολλών δεκαετιών, συνοδευόμενο με ανεξέλεγκτη ρύπανση χωρίς ουσιαστική και εφικτή περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Ο σχεδιασμός του νέου οδικού άξονα γίνεται με βάση το Διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο,,,,, το χωριό μας δεν συμπεριλαμβάνεται.

Για να αποτρέψουμε την καταστροφή της ιστορικής, πολιτιστικής περιβαλλοντικής και Αγροτουριστικής Αναπτυξιακής Προοπτικής του χωρίου μας.

Η Κοινότητα Καβουσίου, με την υποστήριξη όλων των Τοπικών φορέων ( Ενορία, Πολιτιστικός Σύλλογος μαζί με τον Σύλλογο Καβουσανών Αττικής και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καβουσίου) καταφεύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η άμεση τροχιοδρόμηση της ακυρωτικής διαδικασίας είναι επιτακτική, εφόσον η δυνατότητά προσφυγής, περιορίζεται στην ανατρεπτική προθεσμία της 17ης Φεβρουαρίου 2021, εντός δηλαδή 60 ημερών από την ανάρτηση της Α.Ε.Π.Ο στην Ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης που έλαβε χώρα στις 18/12/2020.

Τυχούσα αδυναμία κατάθεσης της προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) εναντίον της απόφασης έως τις 17/2, καθιστά την προσβολή της απόφασης αδύνατη και ανεπίστρεπτη.

Συμφωνούμε στην κατασκευή ενός νέου ασφαλούς οδικού άξονα και είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε αυτό τα μέγιστα, όμως η προτεινόμενη λύση καταστρέφει ανεπανόρθωτα την περιοχή, ενώ έχουν προταθεί από ειδικούς λύσεις οι οποίες δεν διαταράσσουν καθόλου το τοπίο ούτε καταστρέφουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Για το μέλλον του χωριού μας καλούμαστε σύσσωμοι οι Καβουσανοί να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή και να συμβάλουμε οικονομικά, για να καλύψουμε όλες τις νομικές διαδικασίες, το κόστος το όποιο ανέρχεται στις 7.000 ευρώ. (Δικαστικό, Δικηγορικό και Ερευνητή Μηχανικό).

Αρ. Λογαριασμού 30000324074-7 ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

IBAN GR4308700220000300003240747

Υπεύθυνος Λογαριασμού: Χαλκιαδάκη Μαρία, Πρόεδρος Κοινότητας Καβουσίου.

ΕΛΕΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

π. Εμμ. Φρυσαλάκης, Εφημέριος Ενορίας.

Μιχ. Δερμιτζάκης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου.

Αντ. Περβολαράκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Τηλ Επικοινωνίας 6946725529 Για περισσότερες πληροφορίες.