ΒΟΑΚ: Αντιδράσεις για το «κόψιμο» από το Ταμείο Ανάκαμψης - Υπάρχει εναλλακτικό πλάνο;

7:39 π.μ. - Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021
07:03 π.μ. - Παρ, 12/39/2021
Image: ΒΟΑΚ: Αντιδράσεις για το «κόψιμο» από το Ταμείο Ανάκαμψης - Υπάρχει εναλλακτικό πλάνο;

Αιχμηρές παρεμβάσεις βουλευτών στον απόηχο των δυσοίωνων μηνυμάτων για το “όχι” των Βρυξελλών στη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αντιδράσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έφεραν σε τοπικό επίπεδο τα δυσοίωνα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες για τον ΒΟΑΚ, και θέλουν το μεγάλο αναπτυξιακό έργο να "κόβεται" από το Ταμείο Ανάκαμψης...

Όπως γράψαμε αναλυτικά χθες στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας με βάση κεντρικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για απόρριψη της ελληνικής πρότασης για τη χρηματοδότηση του νέου ΒΟΑΚ και άλλων σημαντικών οδικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η προτεραιότητα φαίνεται να δίνεται σε άλλης φιλοσοφίας έργα και όχι σε τέτοια οδικά έργα που θεωρούνται κλασικές δημόσιες υποδομές.

Στον απόηχο λοιπόν των δημοσιευμάτων και του όλου αρνητικού κλίματος που ξεδιπλώνεται σε σχέση με το κυβερνητικό πλάνο για χρηματοδότηση του έργου ανακατασκευής του Βόρειου Oδικού Άξονα Κρήτης με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, είχαμε διαδοχικές παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Τόσο μέσω ανακοινώσεων ή δηλώσεων όσο και μέσω επερωτήσεων στη Βουλή, οι βουλευτές καλούν αφενός την κυβέρνηση να σταματήσει τη στάση σιγής ιχθύος που τηρεί και να ξεκαθαρίσει ακριβώς το τοπίο ως προς το τι ισχύει σε σχέση με την ελληνική πρόταση χρηματοδότησης του ΒΟΑΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου ζητούν να μάθουν αν υπάρχει εναλλακτικό κυβερνητικό πλάνο για τη χρηματοδότηση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου που περιμένει καρτερικά η Κρήτη.

Την ίδια ώρα δεν παραλείπουν να τονίσουν, σε αιχμηρό ύφος, ότι από πλευράς αντιπολίτευσης είχαν σταλεί σε ανύποπτο χρόνο προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων, παρά τη σιγουριά που πρόβαλε το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Επερώτηση Κεγκέρογλου

Για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), κατέθεσε ερώτηση χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, προς το υπουργείο Υποδομών.

«Οι παλινωδίες των κυβερνήσεων και των αρμόδιων υπουργών, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της Ν.Δ. είναι γνωστές, σχετικά με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, και έχουν οδηγήσει σε ροκάνισμα του "χρόνου", αφού είναι χαρακτηριστικό ότι 8 χρόνια τώρα (από το 2012) έχει να δημοπρατηθεί η κατασκευή κάποιου νέου τμήματος και με αποτέλεσμα περίπου μόνο 60 χιλιόμετρα να έχουν παραδεκτές προδιαγραφές σύγχρονου οδικού άξονα (4 λωρίδες, στηθαίο ασφαλείας κ.λπ.).

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2019 ανακοίνωσε ότι είναι πανέτοιμη και θα προχωρήσει σε νέο σχεδιασμό για τον ΒΟΑΚ και, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της, τα έργα θα ξεκινήσουν το αργότερο στα μέσα του 2023, αν και εφόσον υποβληθούν και εγκριθούν οι προσφορές, η περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι προσυμβατικοί έλεγχοι και χωρίς να υπάρχουν ενστάσεις.

Σε αυτό τον σχεδιασμό, πριν την πανδημία, η πηγή χρηματοδότησης του έργου, παρότι η κυβέρνηση παρουσιαζόταν ως πανέτοιμη, δεν είχε ξεκαθαριστεί, ενώ μετά τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πρότεινε να ενταχθεί η χρηματοδότηση του έργου.

Σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου στις 18 Δεκέμβρη 2020 είχαμε επισημάνει τις παλινωδίες της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο να εγκλωβιστεί το έργο μέσα σε έναν σχεδιασμό παραχώρησης που δε θα προχωρήσει.

Όπως φαίνεται από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για χρηματοδότηση του έργου από το πολυσυζητημένο Ταμείο Ανάκαμψης είναι στον "αέρα", παρά τη βεβαιότητα του υπουργείου Υποδομών, αφού δεν εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει ο Βασίλης Κεγκέρογλου και καταλήγει:

«Επειδή δεν υπάρχει καμία επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση σχετικά με τη μη ένταξη του ΒΟΑΚ στο Ταμείο Ανάκαμψης, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ:

- Αληθεύει η απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για χρηματοδότηση του έργου του ΒΟΑΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης; Θα εμμείνει η κυβέρνηση στην πρότασή της;

- Ποια εναλλακτικά σχέδια χρηματοδότησης του έργου υπάρχουν και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να σταματήσουν οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ);».

Χ. Μαμουλάκης : «Να πει την αλήθεια στους πολίτες της Κρήτης»

Με αφορμή πληθώρα δημοσιευμάτων τα οποία αναφέρουν ότι απορρίπτεται η χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε χθες στην ακόλουθη δήλωση: «Οι προειδοποιήσεις μας για τους περιορισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ δεν εισακούστηκαν και, όπως μαρτυρούν τα σχετικά δημοσιεύματα, πιθανότατα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα αδιέξοδο. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και να παρουσιάσει τόσο την εναλλακτική της πρόταση ως προς το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης, όσο και τον ευρύτερο σχεδιασμό της, όπως μας "υπόσχεται" από τον Σεπτέμβριο του '19. Αν υπάρχει.

Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να πει την αλήθεια στους πολίτες της Κρήτης. Να πάψει να καθυστερεί κρυπτόμενος πίσω από προφάσεις, να αποδεχθεί ότι συνεχίζει όλα όσα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ και να "αποκαλύψει", επιτέλους, την πηγή χρηματοδότησης για το εμβληματικό έργο της Κρήτης».

neakriti.gr