Βίτσας: Δεν ανησυχώ για γενικευμένο πόλεμο

9:29 π.μ. - Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020
09:08 π.μ. - Τετ, 26/29/2020
Image: Βίτσας: Δεν ανησυχώ για γενικευμένο πόλεμο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον Ηχώ 99,8

Ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, φιλοξενήθηκε στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και την τουρκική προκλητικότητα. Όπως είπε, εδώ και μήνες η Τουρκία έχει αναβαθμίσει την προκλητικότητά της, την πρακτική της. Δεν αναγνωρίζει τη συνθήκη της Λωζάνης, το δίκαιο της θάλασσας κ.α.. Από την άλλη προσπαθεί να βρει συμμαχίες ενώ παράλληλα η οικονομική της κατάσταση είναι δύσκολη.

Η Ελλάδα πάντοτε πρέπει να επιδιώκει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή, να κάνει ανοιχτή διπλωματία και διερευνητικές συνομιλίες και εάν χρειαστεί να πάει σε διάλογο με την Τουρκία αυτό να γίνει για τα υπαρκτά ζητήματα. Επίσης θα πρέπει να θωρακίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, να κινητοποιήσει την Ε.Ε. και άλλους συμμάχους για να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και με τον τρόπο αυτό να στηριχτεί η Ελλάδα και τα συμφέροντα της Ε.Ε.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις. Σημείωσε οτι δεν ανησυχεί για έναν γενικευμένο πόλεμο , υπάρχει όμως ανησυχία για ένα ατύχημα ή ένα θερμό επεισόδιο επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίο η Ελλάδα να ενεργεί με αποφασιστικότητα σε ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να καθοριστεί μέσα από ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που είναι και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ .