Βιολογικό κομπόστ σύντομα και για θερμοκήπια στην Ιεράπετρα

9:52 π.μ. - Τρίτη, 20 Απριλίου 2021
09:04 π.μ. - Τρί, 20/52/2021
Image: Βιολογικό κομπόστ σύντομα και για θερμοκήπια στην Ιεράπετρα

Green Mountain Project IKE στο Καπίστρι - Η κυκλική οικονομία στην Ιεράπετρα ξεκίνησε

Η εταιρία Green Mountain Project IKE, έχοντας αδειοδοτηθεί από το 2018, υποδέχεται απόβλητα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και φυτικών υπολειμμάτων για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών και οργανοχουμικών λιπασμάτων. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας τα απόβλητα εκσκαφών - κατασκευών - κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) πρέπει να παραδίδονται υποχρεωτικά σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισής τους. Η εταιρία έχει συμβληθεί πλέον με συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ και υποδέχεται απόβλητα αυτής της κατηγορίας στις εγκαταστάσεις της, στη θέση "Σταυρός" του Δήμου Ιεράπετρας.

hxonews
hxonews

Ο υπεύθυνος της εταιρείας κ. Γ. Μπαχλιτζανάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τη δραστηριότητά τους τονίζοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να πετάμε τα μπάζα οπουδήποτε και να αποκτήσουμε περιβαλλοντική ευαισθησία.

hxonews
hxonews

Για τα φυτικά υπολείμματα έχουν αδειοδοτηθεί από το 2018 και επεξεργάζονται περίπου το 7%-9 % των φυτικών υπολειμμάτων της περιοχής. Στους στόχους τους είναι να προχωρήσουν στον τομέα της κυκλικής οικονομίας με ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων για την παραγωγή κομπόστ, εδαφοβελτιωτικού, ώστε να μπορέσει ο παραγωγός να εμπλουτίσει με οργανικά στοιχεία το χωράφι του. Είναι σε συνεργασία με ειδικούς ωστόσο να εξεταστούν τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας προσπάθειας αφού εκείνο που έχει σημασία είναι να παράξουν ενός προϊόν ασφαλές και προσιτό για τους παραγωγούς. Η προσπάθεια είναι στο στάδιο του πειραματισμού καθώς δεν υπάρχει στη χώρα μας προηγούμενο παραγωγής κομπόστ από θερμοκηπιακές καλλιέργειες οπότε όταν η έρευνα ολοκληρωθεί , σε περίπου δυο μήνες, θα ανακοινωθούν νεότερα, ανέφερε ο κ. Μπαχλιτζανάκης.

Ακολουθεί συνέντευξη: 

-

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews