Βιαννιτάκης: Τον Ιούνιο η παρουσίαση της μελέτης για την Ενιαία Δημοπράτηση Κηπευτικών
Ο Μ. Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8
Ο Μ. Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την αλλαγή αναδόχου του φράγματος Μπραμιανών, τις μελέτες Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ), αλλά και την μελέτη ενιαίας δημοπράτησης.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Βιαννιτάκης, ο ΑΣ είχε εδώ και αρκετούς μήνες πληροφορίες για αλλαγή αναδόχου του φράγματος Μπραμιανών κάτι που τελικά έγινε, με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ να ορίζεται ως νέος ανάδοχος και το χρονοδιάγραμμα να είναι οι 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Όλο αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη και ο κ. Βιαννιτάκης πιστεύει ότι η πίεση που ασκήθηκε από όλες τις κατευθύνσεις έπαιξε σημαντικό ρόλο. Το φράγμα των Μπραμιανών αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας και η ολοκλήρωση του θα μας βάλει σε εντελώς διαφορετική θέση. Ωστόσο αυτοί οι 36 μήνες προβλέπεται να είναι αρκετά δύσκολοι καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι κάθε χρόνο θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη δυσκολία στην διαχείριση του νερού. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν ξεκινήσει τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από αυτή την κρίση. Ο ΑΣ σε στενή συνεργασία με τον ΤΟΕΒ θα παρακολουθούν το έργο.
Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα υπάρξουν για την διαχείριση του νερού, ο κ. Βιαννιτάκης είπε ότι σε αυτή τη περίπτωση υπάρχουν έτοιμες μελέτες που μπορούν να καλύψουν οποιοδήποτε πρόγραμμα τρέξει ωστόσο προτεραιότητα έχουν τα δύο μεγάλα έργα που τρέχουν αυτή τη στιγμή όπως και η Ενιαία Διαχείριση Υδάτων για την οποία δεν συζητάει κανείς αφήνοντας αιχμές στον κ. Αυγενάκη για αδιαφορία προς θέματα που αφορούν την περιοχή της Ιεράπετρας.
Όσων αφορά το άνοιγμα της πλατφόρμας για εργάτες γης από την Αίγυπτο, ο κ. Βιαννιτάκης ανέφερε ότι αυτό που αλλάζει ουσιαστικά είναι ότι η αίτηση ενδιαφέροντος θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω μιας πιλοτικής εφαρμογής. Η μόνη ελπιδοφόρα αλλαγή είναι ότι οι εργάτες γης που δηλώνουν ενδιαφέρον αντλούνται από μία λίστα η οποία έχει ήδη ελεγχθεί από τις δύο χώρες και έτσι ο κ. Βιαννιτάκης ελπίζει ότι δεν θα χαθεί χρόνος σε αυτό το κομμάτι όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια όπου υπήρχε πρόβλημα στο να ελεγχθεί η γνησιότητα των εγγράφων των αιτούντων.
Σε ερώτηση που τέθηκε για το μεταφορικό ισοδύναμο, ο κ. Βιαννιτάκης είπε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή και μας ενημέρωσε ότι οι πληρωμές για το μεταφορικό ισοδύναμο του 2022 έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023, κάτι που δεν έγινε.
Στην συνέχεια, ο κ. Βιαννιτάκης μας μίλησε για τα ΣΧΟΟΑΠ τα οποία θα αντικατασταθούν από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ). Βάση νομοθεσίας, τα ΣΧΟΟΑΠ πρέπει να αναθεωρούνται κάθε πέντε χρόνια κάτι που δεν έγινε ποτέ. Λόγω της έλλειψης αναθεώρησης έρχεται τώρα να γίνει μία μελέτη για τα ΓΠΣ που θα αντικαταστήσουν τα ΣΧΟΟΑΠ. Σε αυτή την μελέτη θα υπάρχουν επικαιροποιημένα όλα τα στοιχεία που δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα αλλά και στην ευρύτερη αστική ανάπτυξη. Μέχρι τώρα μπορούσαν να γίνουν μόνο σημειακές τροποποιήσεις. Η νέα μελέτη θα δώσει την δυνατότητα να γίνει καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σε πολεοδομικό επίπεδο. Ο κ. Βιαννιτάκης, καλεί τους αγρότες να εκφράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε να γίνουν γνωστά στην ομάδα που φτιάχνει αυτή τη μελέτη. Σαν ΑΣ έχουν ένα χρόνο για να συλλέξουν όλες αυτές τις πληροφορίες. Το πρώτο στάδιο είναι η καταγραφή των προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η χάραξη του ΝΟΑΚ η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με αυτή την χάραξη, στην συνέχεια θα τα ομαδοποιήσουν και θα γίνει κάποιου είδους ημερίδα προς ανάλυση των θεμάτων που θα τεθούν. Όπως είπε ο κ. Βιαννιτάκης, είναι μία ευκαιρία να αποφασίσουμε εμείς για την περιοχή μας και να μην έρθουν έτοιμα δεδομένα βασισμένα σε ανάγκες άλλων περιοχών.
Κλείνοντας, ο κ. Βιαννιτάκης ανακοίνωσε ότι τέλος Ιουνίου θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης για την Ενοποίηση της Διαδικασίας Δημοπράτησης την οποία θεωρεί αρχή για κάτι πολύ καλό.