Βιαννιτάκης: Προβληματισμός για τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τους εργάτες γης

11:38 π.μ. - Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2023
11:01 π.μ. - Δευ, 09/38/2023
Image: Βιαννιτάκης: Προβληματισμός για τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τους εργάτες γης

Ελπίζουμε να μην είναι ένα προεκλογικό «πυροτέχνημα»

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στην Κρήτη παραμένει άλυτο παρά τις πιέσεις από τους αγροτικούς συλλόγους προς την κυβέρνηση για να δώσει λύσεις. Ο γραμματέας του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί μέσα από επαφές και μια σειρά εγγράφων και επιστολών που έχουν σταλεί και από τον σύλλογο της Ιεράπετρας και από άλλους συλλόγους του νησιού, προς τα αρμόδια Υπουργεία. Δυστυχώς λύση δεν έχει δοθεί.

Έτσι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όσοι παραγωγοί είχαν σκοπό να προχωρήσουν σε δεύτερη καλλιέργεια το επόμενο διάστημα, τελικά να μην το πράξουν ή να καλλιεργήσουν λιγότερα στρέμματα γιατί δεν έχουν εργατικό δυναμικό για να ανταπεξέλθουν στις αγροτικές εργασίες.

Μέσα σε όλα αυτά οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, έχουν φέρει ανατροπές στην πορεία των καλλιεργειών και την ανάπτυξη και απόδοση των φυτών που « δίνουν» τώρα μεγάλη παραγωγή σε προϊόντα, που θα λείψουν την επόμενη περίοδο και αυτό θα φανεί στην αγορά.

Ως προς τη συμφωνία με την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού, 5000 εργάτες γης, από την Αίγυπτο, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον αγροτικό τομέα, ο κ. Βιαννιτάκης εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του. Σημείωσε πως όπως έχει γίνει γνωστό το πρώτο έτος εφαρμογής της συμφωνίας αποτελεί πιλοτική φάση για την πρακτική αξιολόγηση των διαδικασιών και των όρων εισδοχής, διαμονής και προσωρινής απασχόλησης των πολιτών της Αιγύπτου ως εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα. Προκύπτουν πολλά ερωτήματα επί των διαδικασιών που χρήζουν απαντήσεων και όπως φαίνεται ακόμη περισσότερα θα προκύψουν στην πορεία, εκφράζοντας την ελπίδα όλο αυτό να μην είναι ένα προεκλογικό «πυροτέχνημα».

Ακούστε εδώ τον κ. Βιαννιτάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας προγραμματίζει έκτακτη Γενική Συνέλευση για τα μέλη του, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη - Ιεράπετρα , στις 18:30.

1ο θέμα: Εργάτες γης / ενημέρωση εξελίξεων και λήψη αποφάσεων αντίδρασης για την ΜΗ ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

2ο θέμα: Ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας του Συλλόγου.

Επιπλέον, την Παρασκευή 13/1/2023 θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού, αίθουσα συνεδριάσεων πρώην Δημαρχείου στις 18:30 με τα ίδια θέματα.

Καλούνται όλοι οι αγρότες να δώσουν δυναμικό παρών και στις δύο συνεδριάσεις καθώς το μέλλον για τον αγροτικό κλάδο στην περιοχή μας χαρακτηρίζεται εξαιρετικά αβέβαιο και θα κριθεί από τις ενέργειες όλων μας.