Βιαννιτάκης- Power Pass: Καμία ικανοποίηση από τις ανακοινώσεις Σκρέκα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

12:04 μ.μ. - Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022
12:07 μ.μ. - Τετ, 06/04/2022
Image: Βιαννιτάκης- Power Pass: Καμία ικανοποίηση από τις ανακοινώσεις Σκρέκα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σκρέκα απέστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας  ζητώντας διευκρινίσεις αναφορικά με την επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω της πλατφόρμας power pass, δεδομένου ότι ο αγροτικός κόσμος διαπιστώνει προς μεγάλη απογοήτευση του, ότι οι αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των δικαιούχων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). 

 Έμμεσα δόθηκαν απαντήσεις καθως εχθές ο κ. Υπουργός προχώρησε σε ανακοινώσεις για τη ρήτρα αναπροσαρμογής οι οποίες όμως δεν ικανοποίησαν, σύμφωνα με τον Γραμματέα του Συλλόγου κ. Μιχάλη Βιαννιτάκη.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 εκείνο που ζητούσαν  μέσω της επιστολής τους  ήταν η ενημέρωση από το Υπουργείο για το πότε και  πώς θα γίνει η πίστωση στους λογαριασμούς για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που αφορούσε τους προηγούμενους μήνες, ήδη από τον Αύγουστο του 2021. Η ρήτρα που έχει επιβληθεί εδώ και 10 μήνες τσάκισε την πλειοψηφία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τα ποσά που πληρώθηκαν  ήταν διπλάσια και σε κάποιες φορές τριπλάσια. Στις χθεσινές ανακοινώσεις του ο Υπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό το θέμα. δηλαδή για τν παε΄ριοδο από τον περασμένο Αύγουστο ως τώρα.  Επικεντρώθηκε στο τι θα γίνει από εδώ και μετά. Είναι ένα τέχνασμα για να μη δουν το πριν. Δεν μας ικανοποιεί όμως ούτε και το πως αντιμετωπίζεται το από εδώ και πέρα δεδομένου ότι η  μεγαβατόρα πέρυσι το καλοκαίρι ήταν γύρω στα 70 ευρώ και στην πορεία έφτασε να αγγίζει και τα 400 ευρώ. Η επιδότηση που θα δοθεί από εδώ και πέρα είναι πολύ μικρή  σε σχέση με τα όσα έχει πληρώσει και θα συνεχίσει να πληρώνει ο παραγωγός. Ο οποίος είναι ήδη επιβαρυμένος οικονομικά  με το αυξημένο κόστος παραγωγής και πολλοί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη σεζόν, σημείωσε ο κ. Βιαννιτάκης.

Πρόσθεσε ότι εξέτασαν το ενδεχόμενο  για ομαδική προσφυγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα όμως ως σύλλογος , νομικά, δεν μπορούν να  προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες παρά μόνο μέσω καταναλωτικής ένωσης όπως το ΙΝΚΑ ή τη ΓΣΕΕ. Ήρθαν λοιπόν  σε επαφή με τη ΓΣΕΕ αλλά  δεν υπάρχει κάποια επαγγελματική κίνηση στην οποία να μπορούν να συμπεριληφθούν. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούν το θέμα, ανέφερε.

Τέλος ο κ. Βιάννιτάκης στάθηκε και σε άλλα θέματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής όπως είναι η έλλειψη εργατών γης αλλά  στην αδιάλλακτη στάση του Υπουργείου Ενέργειας απέναντι στο θέμα των Δασικών Χαρτών