Βιαννιτάκης: Φωτογραφικό και δεν αφορά την Κρήτη το πακέτο στήριξης σε θερμοκήπια
Με αφορμή τα μέτρα στήριξης των αγροτών και του πρωτογενή τομέα τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και συγκεκριμένα το πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια, ο κ. Μ. Βιαννιτάκης, Γ.Γ. Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8.
«Όλοι ακούσαμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ωστόσο λόγω του ότι εδώ και πολύ καιρό υπάρχει έντονο παρασκήνιο το μέτρο είναι εντελώς φωτογραφικό και δεν αφορά την Κρήτη», είπε ο κ. Βιαννιτάκης. Προφανώς δεν θα βγει κάποια εγκύκλιος η οποία θα αποκλείει την Κρήτη ωστόσο οι προϋποθέσεις που ξεκάθαρα έθεσε ο πρωθυπουργός οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα αυτά απευθύνονται καθαρά σε μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες με κύριο εξαγωγικό χαρακτήρα και έκταση πάνω από εκατό στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι απευθύνεται σε επενδυτές με δυνατότητα δημιουργίας θερμοκηπίων εκατό τουλάχιστον στρεμμάτων και με άλλα προγράμματα συμπαραγωγής όπως αυτά του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η προϋπόθεση των 100 στρεμμάτων από μόνη της αποκλείει την Κρήτη από αυτό το πρόγραμμα ενώ η Θεσσαλία είναι μία περιοχή η οποία έχει τις εκτάσεις που απαιτούνται. Όλο αυτό ξεκίνησε από την καταστροφή της Θεσσαλίας όταν η κ. Γιαννάκη όρισε βιαστικά μία Ολλανδική εταιρεία για την μελέτη της ανασυγκρότησης του Θεσσαλικού κάμπου. Με βάση αυτή τη μελέτη αναπτύχθηκε και το πλάνο στην Κρήτη για την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων. Σε αυτή τη μελέτη ορίστηκε ότι κομμάτι ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας είναι και η δημιουργία μεγάλων θερμοκηπιακών μονάδων οι οποίες θα δώσουν λύση. Όλο αυτό λοιπόν γίνεται ουσιαστικά για την Θεσσαλία. Επιπλέον, στο κομμάτι των επενδύσεων η κάθε κυβέρνηση επιδιώκει λίγες μεγάλες επενδύσεις και όχι πολλές μικρές. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι όλο αυτό το πακέτο θα ξεκινήσει και θα καταλήξει στα χέρια 10 μεγάλων εταιριών με στόχο να έρθουν κεφάλαια τα οποία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.
Όλο αυτό σίγουρα θα επηρεάσει τους μικρούς αγρότες. Ωστόσο, οι συνθήκες που ήδη υπάρχουν δείχνουν ότι οι παραγωγοί πρέπει να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο σχήμα με τον κ. Βιαννιτάκη να πιστεύει ότι το «συνεταιρίζειν» είναι μονόδρομος. Οι οικονομίες κλίματος είναι ένα μέτρο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καθώς ο μεμονωμένος μικρός παραγωγός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον. Το θέμα λοιπόν που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι αυτό και όχι το τι κάνουν οι άλλοι. Είναι μία ευκαιρία για όλους τους παραγωγούς στην Ελλάδα να δουν ότι βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Εάν ούτε τώρα δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τις βάσεις για ένα συνεταιριστικό μέλλον τότε δεν έχουμε ελπίδα, σχολίασε ο κ. Βιαννιτάκης. «Η μετάβαση από τον παραγωγό σε επιχειρηματία είναι μονόδρομος ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις». Εάν ο σκοπός της κυβέρνησης ήταν να βοηθήσει πραγματικά τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών θα ζητούσε τη γνώμη τους. Αντίθετα, η εισήγηση προφανώς έγινε από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες κυρίως του εξωτερικού και οι παραγωγοί ουδέποτε ρωτήθηκαν.
Κλείνοντας, ο κ. Βιαννιτάκης μας ενημέρωσε ότι σαν Αγροτικός Σύλλογος, κατέθεσαν την άποψή τους πάνω στο θέμα, παρόλο που δεν ζητήθηκε καθώς στην ίδια μελέτη ήταν και η Ενιαία Διαχείριση Υδάτων η οποία ήρθε ξαφνικά.