Βιαννιτάκης: Δεν θα λυθεί το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης χωρίς πολιτική βούληση
Τι είπε Μ. Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, στον Ηχώ 99,8 για την διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου
Στον αέρα του Ηχώ 99,8 φιλοξενήθηκε ο Μ. Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, για το θέμα της έλλειψης εργατών γης.
Παρόλο που η κοινωνία και οι αρμόδιοι φορείς εκφράζουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο κομμάτι της εύρεσης εργατών γης, δυστυχώς οι φωνές τους δεν ακούγονται, ανέφερε ο κ. Βιαννιτάκης. Εάν η τροπολογία που ψηφίστηκε πέρυσι και επιτρέπει στους παράτυπα διαμένοντες στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια να πάρουν βίζα, είχε περάσει πριν από τρία χρόνια, σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτό το πρόβλημα. Αν και υπάρχουν λύσεις, δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Ο κ. Βιαννιτάκης ανέφερε ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι καθυστερήσεις γίνονται εσκεμμένα.
Όσων αφορά τις πολυδιαφημισμένες και πολλά υποσχόμενες διακρατικές συμφωνίες, ο κ. Βιαννιτάκης μας ενημέρωσε ότι η διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και άρχισε να εφαρμόζεται πριν από 20 ημέρες. Η εφαρμογή του βέβαια γίνεται σε πιλοτικό στάδιο καθώς αυτό που ισχύει για αρχή είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα για τον εργοδότη να κάνει αίτηση ώστε να αντλήσει κάποιον εργάτη από την δεξαμενή των 5.000 ατόμων. Ωστόσο, ο αιτών δεν γνωρίζει καμία λεπτομέρεια για το άτομο που καλεί. Δεν γνωρίζει από που είναι, την ηλικία ή το φύλο του και απλά μία μέρα θα ενημερωθεί να παραλάβει από την Αθήνα ένα άγνωστο άτομο. Ο κ. Βιαννιτάκης έθεσε και ένα σημαντικό ερώτημα. Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε καμία πληροφορία για το άτομο το οποίο καλούμε, πως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα και ότι δεν χρησιμοποιεί την χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό. Η βασική δικαιολογία της κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια για την άρνηση χορήγησης βίζας σε άτομα που έρχονται στην Ελλάδα από τρίτες χώρες είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους εργοδότες και να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό. Πως διασφαλίζεται λοιπόν ότι δεν θα γίνει κάτι αντίστοιχο με τα συγκεκριμένα άτομα. Είναι λυπηρό για την κοινωνία μας να αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική του κράτους προτιμά να μην δέχεται παρατηρήσεις από την Γερμανική κυβέρνηση για εισροή ατόμων στην Γερμανία με Ελληνική βίζα παρά να δώσει λύσεις στα δικά μας προβλήματα. Όλες αυτές οι καθυστερήσεις έχουν και οικονομικό κόστος για τους παραγωγούς καθώς μόνο από την Ιεράπετρα έχουν πληρωθεί 400.000 ευρώ σε παράβολα. Ωστόσο, ο κ. Βιαννιτάκης είπε, ότι τα καθημερινά προβλήματα όπως η αύξηση του ημερομισθίου, η μείωση της απόδοσης και κυρίως η μη ολοκλήρωση της συγκομιδής στα επιθυμητά χρονικά όρια με αποτέλεσμα να καταλήγουν τα προϊόντα στα σκουπίδια, είναι τα πιο σοβαρά.
Κλείνοντας, ο κ. Βιαννιτάκης μας ενημέρωσε ότι σαν Αγροτικός Σύλλογος έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις και περιμένουν ενημέρωση από τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το εάν θα υπάρξει συνάντηση ώστε να θέσουν τα προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς αλλά και να δουν την άποψη που έχει ο υπουργός για το θέμα της έλλειψης εργατών γης.
Τέλος, ο κ. Βιαννιτάκης αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό θέμα της έλλειψης νερού και είπε ότι υπεύθυνος διαχείρισης είναι κυρίως ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας ο οποίος στέκεται με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτό το ζήτημα και κάνει καλή διαχείριση του νερού που υπάρχει. Όπως είπε, είμαστε τυχεροί που έχουμε φράγμα το οποίο έχει νερό και επίσης έχουμε δίκτυο, συνθήκες που δεν είναι δεδομένες για όλες τις περιοχές της Κρήτης και αυτό μας βάζει σε ευνοϊκότερη θέση. Παρόλα αυτά το θέμα του νερού πρέπει να μας απασχολεί όλους και θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να αλλάξουμε την νοοτροπία μας.