Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης»

11:48 π.μ. - Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019
11:04 π.μ. - Δευ, 15/48/2019
Image: Βέτο για το όνομα «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης»

«Όχι» από το Π.Κ. στην ονομασία που θα πάρει με τη μετεξέλιξή του σε Ανώτατο Ίδρυμα το ΤΕΙ

 
Την απαλοιφή του τοπωνυμίου “Κρήτη” από την ονομασία του νέου Πανεπιστημίου που θα προκύψει από την ανωτατοποίηση επιδιώκει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θέλοντας να διατηρήσει το brand name που το έχει καθιερώσει, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα.
 
Ο κ. Ζώρας υποστηρίζει ότι η ονομασία “Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης” που έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί στο νέο Ανώτατο Ίδρυμα, που θα προκύψει από τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, είναι παραπλανητική αφού χρησιμοποιούνται δύο τοπωνύμια. Την αντίδρασή του αυτή το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναμένεται να κλιμακώσει με παρεμβάσεις κατά το νομοθετικό έργο ακόμη και με ένδικα μέσα, π.χ. προσφυγή στο ΣτΕ, αν αυτό κρίνουν οι νομικοί του Πανεπιστημίου Κρήτης. 
Μάλιστα, το θέμα έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στις 11 το πρωί, στη Σύγκλητο, με τηλεδιάσκεψη σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, κατά την οποία θα συζητηθεί ο δρόμος που θα ακολουθήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την κατοχύρωση της δικής του ονομασίας και την απαλοιφή του τοπωνυμίου “Κρήτης” από το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
 
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με θέμα το τοπωνύμιο και εάν και κατά πόσο εγείρονται νομικοί προβληματισμοί σε περίπτωση που το ΤΕΙ τοποθετήσει στη νέα ονομασία του το “Πανεπιστήμιο Κρήτης” ή αλλιώς σε περίπτωση που τα δύο Ανώτατα Ιδρύματα μοιραστούν το τοπωνύμιο “Πανεπιστήμιο Κρήτης”. Σε μια τέτοια περίπτωση, η νομική οδός είναι μονόδρομος.
Με αυτόν τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκφράζει ανοικτά την αντίθεσή του με την πρόταση του υπουργού Παιδείας, που εντάσσει στο πολυνομοσχέδιο Παιδείας το ΤΕΙ Κρήτης ως Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ψήφιση του εν λόγω πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή αναμένεται να γίνει πριν τις εορτές του Πάσχα.
 
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Νόμου, «ιδρύεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο [...] με έδρα το Ηράκλειο. Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης) καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης [...]. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και Σχολών του ΤΕΙ μεταφέρονται στα αντίστοιχα [...] Τμήματα και Σχολές του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης». 
Σε περίπτωση που η εν λόγω απόφαση λάβει νομοθετική υφή, σημαίνει πρακτικά πως τα δύο Ιδρύματα θα έχουν ως κοινή ονομασία το “Πανεπιστήμιο Κρήτης”. Ένα τέτοιο σενάριο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πολλές ερμηνείες προς πάσα κατεύθυνση.
Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κ. Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος μίλησε για την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου. 
Αρχικά ο κ. Ζώρας μίλησε για την κατάργηση των ΤΕΙ και τη μετεξέλιξή τους σε Πανεπιστήμια. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, από την αρχή της υπουργικής του θητείας είχε θέσει ως στόχο την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, αφού σύμφωνα με τον ίδιο κανένας φοιτητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν πρέπει να υστερεί από κάποιον άλλο, ανεξαρτήτως εάν φοιτά σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ.
 
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, υποστήριξε για το πολυνομοσχέδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πως «δεν μπορεί να το γενικεύσει κανένας για να πει συλλήβδην ότι είναι υπέρ ή κατά. Είναι άλλο ένα ακαδημαϊκά πρόχειρο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί τη Βουλή για την Παιδεία. Έχουμε μια έκτακτη Σύγκλητο αύριο (σ.σ. σήμερα) που αφορούν το Πανεπιστήμιό μας. Θα μελετήσουμε τις προτάσεις και θα αποφασίσουμε την πορεία του Πανεπιστημίου μας».
Η σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου είναι καθοριστικής σημασίας γιατί θα ληφθούν αποφάσεις για τη μετονομασία του ΤΕΙ Κρήτης.
 
 
Ο κ. Ζώρας χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το θέμα των αξιών θα το δούμε. Η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ δεν αφορά εμάς. Αφορά το ΤΕΙ. Μας αφορά το όνομα. Θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που αφορούν το Πανεπιστήμιο και μας ενδιαφέρουν. Θα εξετάσουμε κατά πόσο το όνομα θίγει το brand name του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι καθιερωμένο, και αυτά θα τα λύσουμε στην αυριανή (σημερινή) Σύγκλητο γιατί, όπως ξέρετε, η Σύγκλητος είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Πανεπιστημίου. Όπως έκανε και η Πάτρα, που δε θέλει να εντάξει τα ΤΕΙ στο σύνολό τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το υπουργείο, φερόμενο εντελώς αντι-ακαδημαϊκά, προσπαθεί να τα εντάξει πάση θυσία. Αυτά θα τα συζητήσουμε στη Σύγκλητο».
 
 
Το θέμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως εξηγεί ο πρύτανης στη “Νέα Κρήτη”, είναι «το brand name, γιατί άπτεται και νομικών υποχρεώσεων αυτή η ιστορία. Θα το δούμε με τη Σύγκλητο και τη Νομική Υπηρεσία. Είναι παραπλανητικός ο τίτλος με τα δύο τοπωνύμια του νέου Πανεπιστημίου». 
Ουσιαστικά, οι θεσμικοί φορείς του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος, θα προσπαθήσουν να αντιληφθούν κατά πόσο είναι νόμιμη η ονοματοδοσία του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κριθεί νομικά η μετονομασία ως μη νόμιμη; 
Σ’ ένα τέτοιο σενάριο όλα είναι ανοικτά, ακόμη και η αξιοποίηση ένδικων μέσων. Δεν αποκλείεται οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τους νομικούς, να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρώσουν το εν λόγω σχέδιο νόμου.
 
 
Μέσα από αυτή τη σημερινή συνεδρίαση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, δηλώνει πως δε διαπραγματεύεται το όνομα “Πανεπιστήμιο Κρήτης” και είναι πρόθυμο να συγκρουστεί ακόμη και με τον υπουργό Παιδείας.
 
Εβδομάδα εξελίξεων και αποφάσεων
 
Ο κ. Ζώρας ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για την πανεπιστημιοποίηση 150 τμημάτων, πράγμα που θα φέρει αναταράξεις στον ακαδημαϊκό χάρτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώρας, θα εξετάσουν ενδελεχώς εάν ο κόσμος παραπλανάται ή μη. Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα αυτή είναι εβδομάδα εξελίξεων και σημαντικών αποφάσεων.
 
«Εμείς θα δούμε τους ποιοτικούς δείκτες των Πανεπιστημίων και θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει και συγκεκριμένα εάν ο κόσμος παραπλανάται ή εάν ο κόσμος δεν παραπλανάται. Αυτό θα το δούμε εντός των προσεχών ημερών. Θα δούμε την ποιότητα των τμημάτων και θα ενημερώσουμε τον κόσμο. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τον κόσμο για την ποιότητα των Πανεπιστημίων που δημιουργούνται, πράγμα που δεν κάνει το υπουργείο. Ο κόσμος είναι ο κυρίαρχος, που αποφασίζει τι θα κάνει και πώς. Εμείς έχουμε διαφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό. Βλέπω πως τώρα ακολουθεί και η Πάτρα. Είναι εβδομάδα εξελίξεων», κατέληξε ο κ. Ζώρας.
 
 
neakriti.gr