Βερβεσός για ενέργεια: Θα κλείσουν επιχειρήσεις εάν δεν ενεργοποιηθούν τα Επιμελητήρια

12:44 μ.μ. - Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
12:05 μ.μ. - Τρί, 17/44/2022
Image: Βερβεσός για ενέργεια: Θα  κλείσουν επιχειρήσεις εάν δεν ενεργοποιηθούν τα Επιμελητήρια

Το κέρδος των παρόχων αποτέλεσμα χρηματιστηριακού τζόγου - Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός στον Ηχώ 99,8

Ένα «καυτό» θέμα για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής, που ανεβάζει στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος, τους οποίους αδυνατούν να αποπληρώσουν. 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε, ότι φαίνεται πως η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει λύση σε ότι αφορά στην οικιακή κατανάλωση πρώτης κατοικίας. Όχι όμως για την δεύτερη κατοικία  και κυρίως την επαγγελματική κατανάλωση. Αυτό σημαίνει, ότι ειδικά οι επιχειρήσεις θα στενάξουν. Ιδίως επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, κ.α. που έχουν μεγάλη κατανάλωση. Για τις  επιχειρήσεις με τα τωρινά δεδομένα είναι σχεδόν μονόδρομος η ρύθμιση ή η δικαστική οδός κατά της ρήτρας για να μην φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε επιχειρήσεις να κλείνουν, γιατί δεν θα τους κοπεί το ρεύμα. Σε όλο αυτό βέβαια μπορούν να ενεργοποιηθούν τα Επιμελητήρια και να πιέσουν από πλευράς τους, ώστε οι επιχειρήσεις να στηριχτούν.  Όμως γενικότερα, εάν η πολιτεία θέλει να δώσει λύση θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Συλλογικές αγωγές  γίνονται μέσω Καταναλωτικών Οργανώσεων και θα εκδικαστούν το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν και δικαστικές υποθέσεις  για μη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος εως ότου κριθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Για εμάς η ρήτρα είναι εκτός των γενικών όρων συναλλαγών, επιβλήθηκε μονομερώς σε πολλές περιπτώσεις ή είχε τοποθετηθεί στα « ψιλά  γράμματα» και πρέπει να λυθεί νομικά, τόνισε.

Πρόσθεσε, ότι η ρήτρα διαμορφώνεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο. Υπάρχει ένας νόμιμος χρηματιστηριακός τζόγος, ο οποίος διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας και αυτό το κέρδος του τζόγου, που χάνουν οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας τον μετακυλούν στους κεντρικούς καταναλωτές όπως είναι. Και οι ενδιάμεσοι καταναλωτές, η λιανική, αυτοί που αγοράζουν από τους παραγωγούς δεν μειώνουν κάτω του κέρδους τους. Εάν είχαν δηλαδή 5% περιθώριο κέρδους στα 100 ευρώ, συνεχίζουν με 5% στα 200 ευρώ τώρα, εξήγησε σημειώνοντας, ότι όλα αυτά πρέπει να τα δει η ευρωπαϊκή επιτροπή, γιατί δεν μιλάμε για αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά για αποτέλεσμα ενός χρηματιστηριακού τζόγου, εξήγησε

Κλείνοντας ο κ. Βερβεσός επεσήμανε, ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την αντίδρασή μας, να εξαντλήσουμε τα όρια της δικαστικής οδού. Το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι βασικό κοινωνικό αγαθό και αφορά την επιβίωσή μας ως κοινωνία, τόνισε ανάμεσα σε άλλα.