«Βάζει χέρι» τώρα και στα χαρίσματα του γάμου η Εφορία

11:46 π.μ. - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016
11:10 π.μ. - Παρ, 14/46/2016
Image: «Βάζει χέρι» τώρα και στα χαρίσματα του γάμου η Εφορία

Νομίζετε ότι γλιτώνετε με τα δωράκια του γάμου την εφορία;

Νομίζετε ότι τα χρήματα που μαζέψατε για το γάμο σας από φίλους και συγγενείς ως ενίσχυση, τα γνωστά μας εδώ στη Κρήτη “χαρίσματα” έρχονται χωρίς κόστος; Μάλλον κάνετε λάθος, γιατί κάπου εδώ “σκάει μύτη” η εφορία!
 
Μπορεί χρόνια τώρα, οι καταθέσεις σε λογαριασμούς και λίστες γάμου να είχαν έναν «εθιμοτυπικό» χαρακτήρα και να αφήνονταν εσκεμμένα ή μη, σε ένα κενό νόμου, το Υπουργείο όμως εδώ και τρία χρόνια, επιχειρεί να… καλύψει το κενό αυτό αφού “μυρίστηκε χρήμα” στην υπόθεση “γάμος”. Μάλιστα, έχει εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος, την οποία σας παρουσιάζουμε παρακάτω.
 
Έτσι, σε εποχές δύσκολες που το “χάρισμα” όλο και μειώνεται λόγω οικονομικής στενότητας συγγενών και καλεσμένων κι ενώ το 2οευρω “πάει σύννεφο”, το ζευγάρι πρέπει να δει και πως θα δηλώσει – δικαιολογήσει τα λεφτά, ειδικά αν προέρχονται από λίστα σε αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.
 
Και βέβαια, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ζόρικα, αν σκεφτεί κανείς πως τα έξοδα που έχει κάνει το ζευγάρι για τις προετοιμασίες σπάνια εμφανίζονται κάπου, αφού ως γνωστόν στη “βιομηχανία του γάμου” οι αποδείξεις είναι μάλλον είδος προς εξαφάνιση.
 
Η εγκύκλιος ΠΟΛ 1033/21.2.2013 αναφέρει μεταξύ άλλων:
 
Κάλυψη του εμβάσματος με χρηματικά ποσά που προέρχονται από λίστες γάμου. 
 
Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται χρηματικά ποσά που προέρχονται από λίστες γάμου- δώρα γάμου, ο ισχυρισμός αυτός, ως θέμα πραγματικό, εξετάζεται από την αρμόδια ελεγκτική αρχή και το βάρος της απόδειξης το φέρει ο δικαιούχος του εμβάσματος προσκομίζοντας κάθε νόμιμο μέσο π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου και αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, για διάστημα μέχρι δύο μηνών πριν και ενός μήνα μετά την τέλεση του γάμου. Τούτο βεβαίως δεν αποκλείει τον έλεγχο για την τυχόν επιβολή φόρου δωρεάς. 
 
Δηλαδή, ο νομοθέτης, αν επικαλεστεί κάποιος λίστα γάμου, προειδοποιεί ότι θα ελέγξει αν έπρεπε να υποβληθεί η όχι φόρος δωρεάς και θα τον υποβάλλει αναδρομικά αν χρειαστεί. Οι λίστες γάμου προφανές εντάσσονται στον Κώδικα Φορολογίας Δωρεών όπως αυτός ισχύει με τον Ν.2961/2001. Συγκεκριμένα στο άρθρο 34 αναφέρεται ότι:
 
Α. Κτήση αιτία δωρεάς
1.Κτήση περιουσίας αιτία δωρεάς, για την επιβολή του φόρου είναι:α) αυτή που προέρχεται από δωρεά η οποία συνιστάται κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα,β) αυτή που προέρχεται από κάθε παροχή, παραχώρηση ή μεταβίβαση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου χωρίς αντάλλαγμα, έστω και αν δεν καταρτίσθηκε έγγραφο.
 
Οι υπόχρεοι φόρου 
 
Η περίπτωση της λίστας γάμου αφορά δωρεές για τις οποίες δεν καταρτίστηκε σχετικό έγγραφο, δηλαδή άτυπες δωρεές χρημάτων. Ο νόμος αναφέρει ξεκάθαρα στο άρθρο 38, ότι υποκείμενο του φόρου είναι ο δωρεοδόχος, δηλαδή αυτός που δέχεται τη δωρεά, άρα στη λίστα γάμου, το ζευγάρι ή ο υπόχρεος σύζυγος. Άρα το ζευγάρι, εφόσον δεχθεί τις δωρεές της λίστας γάμου, πχ στην Τράπεζα θα πρέπει να τις δηλώσει. Πότε όμως γεννιέται η υποχρέωση καθώς η λίστα μπορεί να ανοικτή μήνες πριν τον γάμο και ίσως και μετά. Ο νόμος αναφέρει:
 
1. Η φορολογική υποχρέωση γεννιέται κατά το χρόνο της σύνταξης του εγγράφου της δωρεάς ή της γονικής παροχής. Προκειμένου για μεταβίβαση κινητών, αν η παράδοση του αντικειμένου της δωρεάς ή της γονικής παροχής έγινε χωρίς να συνταχθεί συμβόλαιο ή αν το συμβόλαιο συντάχθηκε μετά την παράδοση του αντικειμένου της δωρεάς ή της γονικής παροχής, η φορολογική υποχρέωση γεννιέται κατά το χρόνο της παράδοσης. 
 
Άρα η υποχρέωση γεννιέται κατά το χρόνο παράδοσης, δηλαδή την ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων στον Τραπεζικό λογαριασμό.
 
Τι πρέπει να κάνει το ζευγάρι
 
Το ζευγάρι, για να είναι καλυμένο από κάθε άποψη θα πρέπει να δηλώσει τα δώρα στην εφορία με ειδική δήλωση φόρου δωρεάς μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση σε αυτούς της δωρεάς. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει η δήλωση αυτή μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση του πρώτου «καλεσμένου» στο γάμο, στην λίστα του γάμου στην Τράπεζα. Με λίγα λόγια, τυπικά αυτή η λίστα δεν μπορεί να ισχύει για πάνω από 6 μήνες.
 
Ως εκ τούτου, με το που κλείνουν οι καταθέσεις και αναλαμβάνει το ζευγάρι τα χρήματα θα πρέπει να πάει με αντίγραφο του λογαριασμού στη ΔΟΥ να πληρώσει φόρο δωρεάς. Το ύψος του φόρου εξαρτάται από το επίπεδο συγγένειας με αυτόν που κάνει το δώρο. Δηλαδή, ο κώδικα φορολογίας δωρεών και κληρονομιών προβλέπει στο άρθρο 44 τα εξής:
 
2. Η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία. 
 
zarpanews.gr