Bayer Hellas: Διαχείριση της υγείας του εδάφους και των ριζών με βιώσιμο τρόπο

12:50 μ.μ. - Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023
12:06 μ.μ. - Τρί, 27/50/2023
Image: Bayer Hellas: Διαχείριση της υγείας του εδάφους και των ριζών με βιώσιμο τρόπο

Ο Γ. Σχοινάς υπεύθυνος Μάρκετινγκ νότιας και κεντρικής Ελλάδας αναλύει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Root2Success

Ο κ. Γιώργος Σχοινάς Field Activation Specialist-Νότιας και Κεντρικής Ελλάδας  Greece - Bayer Hellas ήταν καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη». 

Επίκεντρο της συζήτησης η διαχείριση της υγείας του εδάφους και των ριζών με βιώσιμο τρόπο με ειδική αναφορά στο πρόγραμμα  Root2Success που εστιάζεται  στην διαχείριση της Υγείας του Ριζικού Συστήματος και κατ’ επέκταση του Εδάφους, βασισμένο στις αρχές της αειφόρου γεωργίας, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται. 

Εστιάζοντας στο έδαφος με το Root2Success

Διαχείριση της υγείας του εδάφους και των ριζών με βιώσιμο τρόπο

Η αποδοτικότητα μιας καλλιέργειας είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.

Η επιτυχία αυτής εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των πιο σημαντικών όπως:

  • κλιματικών παραγόντων,
  • της διαθεσιμότητας θρεπτικών στοιχείων και νερού,
  • του πληθυσμού εχθρών και ασθενειών,
  • των εισροών φυτοπροστασίας,
  • των καλλιεργητικών πρακτικών

Όλα αυτά είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την υγεία του εδάφους όπου αναπτύσσεται το ριζικό σύστημα.

Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να δούμε, να επιθεωρήσουμε εύκολα και ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει μέσα στο έδαφος, στο ριζικό σύστημα, αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.

Η υγεία του ριζικού συστήματος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας των φυτών και των αποδόσεων των καλλιεργειών. Με βάση επιστημονικά δεδομένα το ριζικό σύστημα επηρεάζει την απόδοση των καλλιεργειών και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων από 30-50%. Ένα καλά ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα αξιοποιεί ιδανικά τον όγκο νερού αλλά και τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Η ριζοβολία και η εγκατάσταση του φυτού είναι καλύτερη καθιστώντας το πιο ανθεκτικό σε στρεσογόνους αβιοτικούς και βιοτικούς παράγοντες. Αυτό όμως δεν είναι δεδομένο και πρέπει όπως ενεργούμε για το υπέργειο μέρος, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους δείκτες, το ίδιο να κάνουμε και για το υπόγειο μέρος του φυτού (ριζόσφαιρα) προστατεύοντας το από παράσιτα, ασθένειες, νηματώδεις και στρεσογόνους παράγοντες.

Τι είναι το Root2Success;

Το Root2Success είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εστιασμένο στην διαχείριση της Υγείας του Ριζικού Συστήματος και κατ’ επέκταση του Εδάφους, βασισμένο στις αρχές της αειφόρου γεωργίας, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις φυτοπροστασίας σε επίπεδο καλλιέργειας και τοπικών αναγκών, βασισμένοι σε δεδομένα και όχι υποθέσεις, για να επιτύχουν υγιές ριζικό σύστημα, μεγιστοποιώντας την απόδοση και ελαχιστοποιώντας συγχρόνως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την όποια επιβάρυνση ή αρνητική επίπτωση σε όλη την αλυσίδα παραγωγής

Τι διαφοροποιεί το πρόγραμμα Root2Success;

H διαφορά του σε σχέση με την χρήση μεμονωμένων προϊόντων φυτοπροστασίας ή πρακτικών είναι ότι το Root2Success σχεδιάστηκε με γνώμονα τον ολιστικό τρόπο προσέγγισης της υγείας της ριζόσφαιρας και κατ’ επέκταση του εδάφους. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ένα σύνολο προσαρμοσμένων λύσεων για τις ανάγκες της καλλιέργειας κατά περίπτωση.

Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • τους Σπόρους,
  • Πρόγραμμα Φυτοπροστασίας,
  • Βιοπροστατευτικά προϊόντα και
  • Ψηφιακά εργαλεία, υπηρεσίες υποστήριξης λήψης απόφασης των παραγωγών,

ώστε να βελτιστοποιήσουμε τη διαθεσιμότητα των πόρων μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συγχρόνως να επιτύχουμε επιστροφή της επένδυσης με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.

Ποια μέσα, προϊόντα περιλαμβάνει το Root2Success;

Ποιο συγκεκριμένα, η ολιστική προσέγγιση του Root2Success της BAYER ξεκινά με τον σπόρο υπό την επωνυμία Seminis & De Ruiter ο οποίος επιλέγεται κάθε φορά με βάση τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και συνεχίζει με προϊόντα φυτοπροστασίας χημικής ή/και βιολογικής προέλευσης όπως τα BioAct PRIME (βιοπροστατευτικό νηματωδοκτόνο), Velum PRIME (συμβατικό νηματωδοκτόνο), Previcur Energy (πολύ γνωστό και καταξιωμένο μυκητοκτόνο), Serenade ASO (μυκητοκτόνο, βακτηριοκτόνο και ενεργοποιητής άμυνας, επίσης βιολογικής προέλευσης) αλλά και ψηφιακά εργαλεία λήψης απόφασης, όπως είναι το Nematool σε συνδυασμό με την Ηλιακή απολύμανση.

Το Root2Success περιλαμβάνει επίσης, την εφαρμογή αυτών των προϊόντων με τον πιο αποτελεσματικό, στοχευμένο και βιώσιμο τρόπο, μέσω της αξιοποίησης της στάγδην άρδευσης. Στο πλαίσιο αυτό η BAYER αναπτύσσει συνεργασίες με εταιρίες που εξειδικεύονται σε συστήματα άρδευσης, δημιουργώντας μάλιστα προγράμματα εκπαίδευσης παραγωγών σχετικά με την βέλτιστη βαθμονόμηση του αρδευτικού τους συστήματος.

Ηλιοαπολύμανση. Ο ρόλος της

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος Root2Success διαδραματίζει η αξιοποίηση της ψηφιακής λύσης του Nematool με την ηλιακή απολύμανση μέσω της αξιοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας έναντι παθογόνων του εδάφους, νηματωδών και ζιζανίων αλλά και του οφέλους που προκύπτει μέσω της καίριας συμβολής της ηλιοαπολύμανσης, στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η χρήση της ηλιοαπολύμανσης είναι καταλυτική όχι μόνο για την σημαντική συμβολή της στην φυτοπροστασία αλλά και γιατί ως πρακτική είναι συμβατή και επιθυμητή με βάση τα σύγχρονα πρότυπα της Γεωργίας όπως αυτά καθορίζονται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν έχει συμπληρωθεί ο ιδανικός χρόνος των απαιτούμενων θερμοκρασιών αθροιστικά στο έδαφος ώστε να αποσύρουμε τα πλαστικά φιλμ της ηλιοαπολύμανσης έχοντας εξασφαλίσει την βέλτιστη ηλιοαπολύμανση;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει το Nematool, η ψηφιακή λύση της BAYER. Το Nematool πέραν της βέλτιστης χρήσης και αξιοποίησης του BioAct PRIME μέσω του υπολογισμού του κρίσιμου σταδίου ανάπτυξης των νηματωδών για έγκαιρη και στοχευμένη εφαρμογή, αποτελεί πολύτιμο επίσης σύμβουλο στην ηλιοαπολύμανση, υποδεικνύοντας σε πραγματικό χρόνο, εύκολα, γρήγορα και απλά στο κινητό ή το tablet την ποιότητα ηλιοαπολύμανσης, προτείνοντας την παράταση ή όχι αυτής με βάση τα δεδομένα που συλλέγει και επεξεργάζεται και όχι υποθέσεις.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη αξιοποίηση και επιστροφή της επένδυσης της ηλιοαπολύμανσης στον παραγωγό, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του κόστους των περαιτέρω επεμβάσεων για την αντιμετώπιση των νηματωδών. Συγχρόνως ο παραγωγός επισπεύδει την μεταφύτευση και κατά συνέπεια την είσοδο του στην παραγωγή και εμπορία με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς υψηλότερων απολαβών, τιμών των παραγόμενων πρώιμων προϊόντων του.

Τα κύρια σημεία της συνταγής επιτυχίας του Root2Succsess

H συνταγή επιτυχίας του Root2Success συνοψίζεται

  • στην απλοποίηση των ενεργειών και της λήψης αποφάσεων του παραγωγού στην καλλιέργεια του, κάνοντας ορατό το τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της γης, στο έδαφος,
  • βελτιστοποιώντας τον χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής των προσαρμοσμένων λύσεων,
  • αξιοποιώντας στο έπακρο το δυναμικό της ηλιοαπολύμανσης
  • μειώνοντας συγχρόνως σημαντικά το όποιο ρίσκο του παραγωγού και τέλος
  • συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της Αναγεννητικής Γεωργίας αναφορικά με την μακροπρόθεσμη διασφάλιση της βελτίωσης και υγείας του εδάφους και κατ’ επέκταση της ενεργοποίησης και διατήρησης του εδαφικού δυναμικού.

Το Root2Success δεν είναι απλά μία λύση φυτοπροστασίας αλλά μια ισχυρή ιδέα και αξία που ξεκίνησε το 2016 και εκ τότε υιοθετείται και εξελίσσεται παγκόσμια, σε καλλιέργειες κηπευτικών με στόχο την επέκταση του στο μέλλον και στις δενδρώδεις.

Root2Success – Εφαρμογές και Πειραματισμός στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του ευρύτερου πειραματισμού για την αξιολόγηση και ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας του προγράμματος Root2Success διενεργήθηκαν και εξελίσσονται διάφορα πειράματα στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης όπου η ηλιοαπολύμανση εντάσσεται στην τακτική των παραγωγών. Τα αποτελέσματα τα οποία καταγράφονται είναι εντυπωσιακά. Ενδεικτικά σε πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε θερμοκήπιο τομάτας με υψηλή πίεση προσβολής από Νηματώδη, το πρόγραμμα Root2Success έδωσε την μεγαλύτερη απόδοση (+18,8%) σε σχέση με το πρόγραμμα του παραγωγού το οποίο μεταφράστηκε σε καθαρά χρήματα στην τσέπη του παραγωγού σε επιπλέον 2.347€/στρέμμα.

hxonews