Βασίλης Κούδας: "Ταφόπλακα" για την ψυχική υγεία το νέο νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή

12:02 μ.μ. - Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024
12:07 μ.μ. - Τετ, 24/02/2024
Image: Βασίλης Κούδας: "Ταφόπλακα" για την ψυχική υγεία το νέο νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή

Με αφορμή την επερχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, ο κ. Βασίλης Κούδας, ψυχίατρος, επιμελητής Α' στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, μίλησε στον Ηχώ 99,8

Όπως είπε ο κ. Κούδας, το νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία έχει έναν ψευδεπίγραφο τίτλο και στην ουσία κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, καταργεί στο κομμάτι της απεξάρτησης πολύ επιτυχημένα προγράμματα τα οποία όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα και θεωρούνται από τα πλέον επιτυχημένα του κόσμου. Ο ΚΕΘΕΑ για παράδειγμα, είναι ο πρόεδρος παρόμοιων προγραμμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Καταργεί λοιπόν όλα αυτά τα προγράμματα και δημιουργεί έναν ενιαίο οργανισμό ιδιωτικού δικαίου. Δεύτερον, στο κομμάτι της ψυχικής υγείας καταργεί την ενοποίηση της ψυχικής υγείας με το υπόλοιπο ΕΣΥ και δημιουργεί έναν οργανισμό σε κάθε ΔΥΠΕ στον οποίο εντάσσει μαζί τους ιδιωτικούς και τους δημόσιους φορείς. Στην ουσία με αυτό τον τρόπο θα υποβαθμιστούν σταδιακά οι όποιες δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν και τα κέντρα ψυχικής υγείας και στη θέση τους θα ενισχυθούν αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα με αποτέλεσμα τα χρήματα από Ευρωπαϊκά πρόγραμμα που θα έχουν σκοπό την ενίσχυση της ψυχικής υγείας να διοχετεύονται σε ιδιώτες. Αυτοί οι ιδιωτικοί φορείς αργά ή γρήγορα θα κλείσουν και θα αφήσουν πολλούς ανθρώπους στο δρόμο. Στην Ιεράπετρα υπήρχε μία τέτοια δομή η οποία τελικά έκλεισε αφού άφηνε τους ασθενείς σχεδόν να πεθαίνουν από ασιτία. Αυτό συμβαίνει όταν σε μία δομή δεν κυριαρχεί η φροντίδα για τον ασθενή αλλά το οικονομικό κέρδος. Σε όποια χώρα του εξωτερικού έγιναν παρόμοιες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο. Η επιστολή που έστειλαν οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία έχει να κάνει με αυτή την αγωνία, να μην φτάσουν δηλαδή οι γιατροί και οι ασθενείς στο σημείο να παρακαλούν για τα αυτονόητα.

Επιπλέον, μέσω του νομοσχεδίου κλείνει το Δαφνί, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας, αλλά και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης και έτσι χάνονται εκατοντάδες κρεβάτια τα οποία δεν προβλέπεται να αντικατασταθούν. Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός τομέας έχει 4.700 κρεβάτια στο κομμάτι της ψυχικής υγείας. Όσων αφορά την απεξάρτηση, το νομοσχέδιο είναι ασαφές και γενικό και οι άνθρωποι που γνωρίζουν και ασχολούνται με την απεξάρτηση θεωρούν ότι όλο αυτό υποκρύπτει την λογική ότι θα πάμε σε προγράμματα υποκατάστατων, να μειώνουμε δηλαδή τη βλάβη και να μην βγάζουμε τους ανθρώπους από την εξάρτηση.

Όσων αφορά την κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Κρήτη, ο κ. Κούδας είπε ότι αυτή απέχει πολύ από αυτό που θα θέλαμε να υπάρχει και να ισχύει κυρίως από άποψη στελέχωσης δομών. «Ειδικά στο κομμάτι της ψυχιατρικής φροντίδας παιδιών και εφήβων, το άθλια είναι πολύ ήπια λέξη», είπε χαρακτηριστικά. Αποδεδειγμένα όμως, όπου υπάρχει και λειτουργεί καλά προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες και έχει και την μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Ωστόσο, η τακτική και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να διαλύσει τα αποδεδειγμένα καλής ποιότητας προγράμματα ώστε να αντικατασταθούν από ιδιώτες. Όλη η Κρήτη είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πως ένα σύστημα που λειτουργούσε με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας οδηγήθηκε σε πτώση. Είμαστε μπροστά σε μία οργανωμένη προσπάθεια ξεθεμελιώματος του ΕΣΥ που ξεκίνησε από προηγούμενες κυβερνήσεις και ολοκληρώνεται από την σημερινή. Το ΕΣΥ που ξέραμε και γνωρίζαμε έχει χαθεί. Σίγουρα θα κλείσουν νοσοκομεία γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν υποδομές, προσωπικό και χρηματοδότηση, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κούδας.

Κλείνοντας, ο κ. Κούδας αναφέρθηκε στους αγώνες και τις αντιδράσεις των υγειονομικών μέσω των οποίων προσδοκούν να μην εφαρμοστεί τελικά το νομοσχέδιο, ακόμα και εάν ψηφιστεί. Όλοι αυτοί οι αγώνες και η προσπάθεια δεν αφορά κυρίως τους υγειονομικούς αλλά την πλειοψηφία της κοινωνίας. Είναι λοιπόν υποχρέωση, καθήκον και δικαίωμα της κοινωνίας να διεκδικεί ένα ΕΣΥ δημόσιο και δωρεάν για όλους, το οποίο θα καλύπτει όλες τις ανάγκες χωρίς οικονομικό κριτήριο.