Βαρτζόπουλος στο ΠΑΓΝΗ: «Θερμή» υποδοχή στον υπουργό που «είδε» από κοντά το πρόβλημα της Παιδοψυχιατρικής
Τι είπε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο
Στόχος της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας. Τάδε έφη από το Ηράκλειο, όπου βρέθηκε χθες Τρίτη 11 Ιουλίου, ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε την 7η Υ.ΠΕ. και το ΠΑΓΝΗ.
Ο υφυπουργός μίλησε και για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, για την οποία βρέθηκε προσωρινή λύση διάρκειας... ενός μηνός. Επισημαίνεται ότι στην επίσκεψή του στο νοσοκομείο, ο κ. Βαρτζόπουλος έγινε δέκτης σφοδρών διαμαρτυριών, καθώς εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ τον υποδέχτηκαν με πανό και συνθήματα, αντιδρώντας στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία.
Ο υφυπουργός συναντήθηκε χθες αρχικά με τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και ακολούθως με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Εξήγησε, μάλιστα, ότι ως προσωρινή λύση για την Παιδοψυχιατρική ήρθε γιατρός εξ Αθηνών, που θα λάβει - μέσω της νομοθεσίας για τις απομακρυσμένες περιοχές - αυξημένες αμοιβές.
«Υπάρχει νόμος που προβλέπει αυτά τα κίνητρα για την παροχή υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές. Βεβαίως το Ηράκλειο δεν είναι απομακρυσμένη περιοχή για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, αλλά εμείς το θεωρήσαμε ως απομακρυσμένη περιοχή (...). Το ζήτημα είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πως όταν προκηρύσσεις δύο θέσεις μόνιμων επιμελητών και δεν έρχεται κανείς σε μια πόλη σαν το Ηράκλειο, σημαίνει ότι υπάρχει πραγματικά έλλειψη διαθέσεως στη συγκεκριμένη ειδικότητα», τόνισε ο κ. Βαρτζόπουλος.
Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι το πρόβλημα της κλινικής αποτελεί ουσιαστικά τμήμα του τεράστιου προβλήματος με την έλλειψη παιδοψυχιάτρων σε πανελλαδικό επίπεδο, σχολιάζοντας ότι το συντριπτικό ποσοστό τους επιλέγει τον ιδιωτικό τομέα, που είναι δύσκολο σε επίπεδο αμοιβών να ανταγωνιστεί το Δημόσιο.
Για την εξεύρεση λύσης θα επιχειρηθεί, όπως τόνισε ο κ. Βαρτζόπουλος, να χρησιμοποιηθεί και το... “μπλοκάκι”, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από επαφές με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδοψυχιάτρων, αλλά και τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
«Είναι ένα θέμα που έχει σχέση με την επιλογή των γιατρών να πάνε σε αυτήν την ειδικότητα και από την άλλη πλευρά, επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η στενότητα στον αριθμό, την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και στον ιδιωτικό τομέα. Κατά συνέπεια οι παιδοψυχίατροι προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και αντιλαμβάνεστε ότι οι δυνατότητες του Δημοσίου να προσφέρει μισθούς ανταγωνιστικούς δεν είναι μεγάλη», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.
Ο κ. Βαρτζόπουλος, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «σκοπός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτήν την τετραετία να ολοκληρώσουμε ή να προωθήσουμε ένα ουσιαστικό και καινοτόμο έργο στον χώρο της Ψυχικής Υγείας, που σημαίνει ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια».
«Εγκαθιστώντας αυτή τη νοοτροπία, τη λειτουργία και τη φιλοσοφία σε όλη τη χώρα, θα επιχειρήσουμε να καταφέρουμε επιτέλους να κάνουμε αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας «να εγκατασταθεί ένα δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το οποίο θα είναι ολιστικό και θα προσφέρει από την πρόληψη, τη νοσηλεία εκεί που χρειάζεται, θα αντιμετωπίζει τα νέα χρόνια περιστατικά και θα δημιουργεί αρκετές θέσεις σε μονάδες κοινοτικής φροντίδας, έτσι ώστε αυτά τα περιστατικά, κάποια στιγμή, να εγκαθίστανται θεραπευτικά μέσα στην κοινωνία».
«Εγώ δίνω βάση στο Πανεπιστήμιο. Ξέρετε, η θελκτικότητα μιας ακαδημαϊκής καριέρας είναι σημαντική. Κατά συνέπεια, μπορεί να μη θέλει κάποιος να έρθει να δουλέψει σαν επιμελητής Α’, μπορεί να έρθει εδώ να δουλέψει σαν καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, σκοπεύοντας να ακολουθήσει μια άλλη καριέρα ακαδημαϊκή ενδεχομένως και αλλού», ανέφερε επιπρόσθετα.
Πάντως, τον υφυπουργό Υγείας υποδέχτηκαν χθες το μεσημέρι με αγωνιστική διάθεση εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ. Όπως αναφέρει το Σωματείο των Εργαζομένων, ο κ. Βαρτζόπουλος, «υπεύθυνος για την Ψυχική Υγεία, μπήκε τρέχοντας στο νοσοκομείο, αγνοώντας τα διαμαρτυρία ασθενών και εργαζομένων για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδοψυχιατρική και συνολικά στο νοσοκομείο μας».
Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ πλησίασε τους εργαζόμενους γιατί - όπως σημειώνουν - «ενοχλούσαν με τις φωνές και την παρουσία τους». Η απάντηση του εκπροσώπου των εργαζομένων κ. Βρύσαλη ήταν άμεση: «Αν σας πειράζει η ντουντούκα, αν σας ενοχλεί η φωνή, κόψτε την, ακόμα το νοσοκομείο είναι δημόσιο, δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί». Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ ανταπάντησε με σύσταση «να φορέσουν (όσοι δε φορούσαν) τις μάσκες τους».
Εξάλλου, οι ισχυρισμοί του υφυπουργού, ότι δε γίνεται να ανταγωνιστεί το Δημόσιο τον ιδιωτικό τομέα, έτυχαν σφοδρής κριτικής εκ μέρους των εκπροσώπων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έκαναν ακόμη λόγο για “μπαλωματική” λύση αναφορικά με την Παιδοψυχιατρική Κλινική.
«Αυτή η λύση που δόθηκε, η “μπαλωματική”, έγινε για να κλείσει τα μάτια του κόσμου της αγανάκτησης, που υπάρχει στην ηρακλειώτικη κοινωνία τόσο αναφορικά με τους εργαζομένους, όσο και αναφορικά με τους ασθενείς», ανέφερε ο κ. Βρύσαλης, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση «δε θέλει να δώσει τέτοιους μισθούς, γιατί την ίδια ώρα χρήματα για να επιδοτεί μεγάλες εταιρείες, να έχουν φοροαπαλλαγές οι εφοπλιστές μπορούν και τα βρίσκουνε με ένα άρθρο κι ένα νόμο!».
Τους ισχυρισμούς του υφυπουργού αμφισβήτησε, πάντως, και ο ψυχίατρος, διευθυντής ΕΣΥ ΠΑΓΝΗ και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Βασίλης Κούδας, ο οποίος χαρακτήρισε τη μη ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας ως «πολιτική επιλογή».
«Αυτό που λέει ο υπουργός δεν είναι έτσι ακριβώς. Είναι πολιτική επιλογή να μην ενισχύεται κι οικονομικά ο δημόσιος τομέας. Θα σας πω πάρα πολύ απλά ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόσφατα η Ψυχική Υγεία πήρε 60 με 65 εκατομμύρια ευρώ - δε θυμάμαι πόσο ακριβώς - και το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των χρημάτων κατευθύνεται σε ιδιωτικές εταιρείες που θα καλύψουν τις ανάγκες της Ψυχικής Υγείας», ανέφερε με νόημα ο κ. Κούδας.