Βαρουφάκης από Κρήτη: Έρχεται οικονομικό τσουνάμι

2:17 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020
02:07 μ.μ. - Δευ, 20/17/2020
Image: Βαρουφάκης από Κρήτη: Έρχεται οικονομικό τσουνάμι

Δυσοίωνες προβλέψεις από τον επικεφαλής του ΜεΡΑ 25

"Μέγιστη σημασία έχει η προστασία των πολιτών από την οικονομική πανδημία", υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ηράκλειο ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Κρήτη. 

"Η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία της προετοιμασίας στην τρίμηνη καραντίνα", τόνισε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και επεσήμανε: "Θα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πεινασμένων στην Ευρώπη. Δυστυχώς φαίνεται ότι η πραγματικότητα μας επαληθεύει. Θα έχουμε μια ύφεση της τάξεως του 15%"

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, "οι καιροί είναι χαλεποι. Ο κόσμος χρειάζεται προστασία. Έρχεται οικονομικό τσουνάμι". 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:"Θα πρέπει να υπάρχουν κουρέματα και όχι αναβολές στις οικονομικές υποχρεώσεις των μικρομεσαίων. Δημιουργείς ένα αίσθημα ασφυξίας όταν λες ότι θα μου τα δώσεις όλα μαζεμένα". Παράλληλα εκτίμησε ότι μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο "θα πενταπλασιαστει ο ρυθμός των κόκκινων δανείων" . Ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντάς το "μια ασπιρίνη σε καρκινοπαθή".Όπως υπογράμμισε: "Η συζήτηση που γίνεται στις Βρυξέλλες είναι ήσσονος σημασίας. Το "ναι" σε όλα του κ. Κουρτς είναι ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ, ένα 1%του ΑΕΠ". Εκτίμησε ότι 7-8% θα είναι το έλλειμμα του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα 15%"

"Ο κ. Σταικουρα δεσμεύτηκε ότι θα έχει πλεόνασμα το 2021. Έχουμε ένα προδιαγεγραμμένο πέμπτο μνημόνιο, όπως το 2010 καθώς το έλλειμμα στην Ελλάδα θα είναι 9-10% . Οι ηγέτες στην Ευρώπη δεν μιλάνε για τον Ελέφαντα στο δωμάτιο που είναι το μεγάλο κύμα λιτότητας στην Ευρώπη", τόνισε χαρακτηριστικά.

Θέμα εθνικής ασφάλειας

hxonews

Ο κ. Βαορυφάκης παρουσίασε την ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25 για την Προστασία των Πολιτών από τις επιπτώσεις της εντεινόμενης Οικονομικής Κρίσης και τόνισε την ανάγκη άμεσης νομοθέτησής της – ή μέρος αυτής και  ειδικά της τομής που αφορά τα κόκκινα δάνεια – για να μπορέσουν οι πολίτες να προστατευούν από τα νέα μέτρα λιτότητας που έρχονται."Ένα κράτος θα πρέπει να έχει κάποια εργαλεία στα χέρια του για την προστασία των πολιτών.  Δυστυχώς μετά από δέκα χρόνια μνημόνια και λιτότητας το κράτος έχει απωλέσει κυριαρχικά δικαιώματα. Η φορολογική πολιτική έχει εκχωρηθεί στην τρόικα"

Ο ίδιος ανέφερε ότι "η τρόικα έχει επιβάλλει στην ΑΑΔΕ την εκχώρηση του φορολογικού λογισμικού σε εταιρείες που δεν ξέρουμε. Αυτό είναι εθνικά επικίνδυνο", τόνισε και έθεσε θέμα εθνικής ασφάλειας. "Η πρόταση Νόμου μας είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό δικαιο", ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: "Να σκεφτούμε το κούρεμα ως μια μελλοντική επένδυση του ελληνικού δημοσίου στον ίδιο του τον εαυτό"

"Δεν έχουμε το μονοπώλιο τής αλήθειας. Αλλά  τα 12 δισ, τα χρήματα που θα υποχρεωθούμε να δανειστούμε για τα κόκκινα δάνεια - και θα πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας- θα πάνε στα αρπακτικά ταμεία και όχι στην πραγματική οικονομία" τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι η διαβούλευση για την πρόταση νόμου θα είναι ανοιχτή μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το "δεν υπάρχει εναλλακτική" υπονομεύει την δημοκρατία", είπε. "Θέλουμε άπλετο φως παντού"

"Η σκανδαλολογία είναι αηδιαστική. Δεν θα συμμετάσχουμε σε καμιά προανακριτική", υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως το κόμμα του ζητά "διαφάνεια και θεσμικές τομές" "Θέλουμε άπλετο φως παντού" ανέφερε, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά " ο μόνος που κερδίζει είναι ο φασίστας "

Για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και κυρίως στα ελληνοτουρκικά μίλησε για "τεράστιο δωρο στον Ερντογάν  οι συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο"

Έκανε λόγο για αφροσύνη, αναφερόμενος στις συμφωνίες με τον Νετανιαχου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διπλωματική απομόνωση.

"Κάλεσαν τον αιμοσταγή Χαφταρ στην Ελλάδα, στην λογική του ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου, αντί να τον στείλουν στη Χάγη"

Να σημειωθεί ότι πρωί της Δευτέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Διοίκησης και των εργαζομένων. 

hxonews

cretalive.gr