Βάνα Σφακιανάκη: Ζοφερό το μέλλον της Κρήτης εξαιτίας των ΒΑΠΕ

11:22 π.μ. - Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022
11:12 π.μ. - Πέμ, 15/22/2022
Image: Βάνα Σφακιανάκη: Ζοφερό το μέλλον της Κρήτης εξαιτίας των ΒΑΠΕ

H αρχιτέκτων μηχανικός και μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου αγώνα κατά των ΒΑΠΕ, μιλά στον Ηχώ 99,8

Το ενεργειακό, οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκα, τα υβριδικά, τέθηκαν στη συζήτηση σε πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8, με καλεσμένη την κα Βάνα Σφακιανάκη, αρχιτέκτων μηχανικό, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου αγώνα κατά των ΒΑΠΕ.

Όπως είπε, ο κόσμος δυσκολεύεται να καταλάβει τις εξελίξεις γιατί δεν ενημερώνεται. Η βάση του προβλήματος είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μια αλλαγή στην ανάπτυξη της χώρας με αναφορές ότι θα γίνουμε ενεργειακός κόμβος. Γίνονται έρευνες υδρογονανθράκων και λένε ότι θα είναι για φυσικό αέριο. Παράλληλα κάνουν εισαγωγές φυσικού αερίου ενώ κάνουν λόγο και για εξαγωγές φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας. Γίνεται επίσης λόγος για περισσότερες μονάδες ΑΠΕ. Και αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να γίνει όλο αυτό. Αλλά και γιατί σε ένα μικρό νησί που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με μια πχ ανεμογεννήτρια, γίνεται εγκατάσταση 50 ανεμογεννητριών. υδροηλεκτρικά.

Τώρα στην Κρήτη, φαίνεται να υπάρχει μια έξαρση με τα υδροηλεκτρικά έργα στο νησί, όπως στη Σητεία και το Ρέθυμνο, όταν στην Ευρώπη τα έχουν εγκαταλείψει και σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούν σε αποκατάσταση ποταμών όπου υπήρχαν. Φαίνεται ακόμη να προωθούνται έργα υβριδικά , αιολικά δηλαδή με μπαταρίες. Τέτοια έργα έχουν εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ένα τέτοιο έργο είναι αυτό στο Καβούσι όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων και άνοιγμα 132 μέτρων που θα φαίνονται ακόμα και από τη Σαντορίνη. Είναι ενδεικτικό ότι για τρεις τέτοιες επενδύσεις που επρόκειτο να γίνουν στα Χανιά, λόγω απαγορευτικών χωροταξικών δεδομένων, το ενδιαφέρον, μεταφέρθηκε στο Λασίθι και πιο συγκεκριμένα, μια στην Ιεράπετρα, Καβούσι, και δυο στη Σητεία.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν σκέψεις για παράκτια αιολικά πάρκα προς τη Σητεία. Είναι αλήθεια ότι η Σητεία είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω του αέρα. Γενικότερα πάντως η Κρήτη αντιμετωπίζεται ως νησί διασυνδεδεμένου συστήματος και ως αυτόματο, μη διασυνδεδεμένο. Η λεγόμενη μικρή διασύνδεση έχει τελειώσει και το 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεγάλη. Αδειοδοτούνται λοιπόν έργα όπως και στο διασυνδεδεμένο σύστημα αλλά και όπως στα μικρά νησιά μη διασυνδεδεμένα.

Επίσης υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως δεν μπορεί η Κρήτη να μείνει χωρίς μονάδες όπως ο Αθερινόλακκος που αφενός μεν είναι η πιο καινούρια μονάδα στο νησί αφετέρου δε, μπορεί να χρησιμοποιήσει και φυσικό αέριο.

Ακούστε αναλυτικά την κα Σφακιανάκη