Αυστηρότερος και με υψηλά χρηματικά πρόστιμα o νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας

10:36 π.μ. - Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024
10:09 π.μ. - Δευ, 23/36/2024
Image: Αυστηρότερος και με υψηλά χρηματικά πρόστιμα o νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας

Σε διαβούλευση ο νέος κανονισμός καθαριότητας

Με αφορμή τις ερωτήσεις ακροατών για το θέμα της καθαριότητας στην πόλη μας, ο κος Γ. Γιακουμάκης, Αντιδήμαρχος καθαριότητας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τον σχεδιασμό του Δήμου στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Η αποκομιδή και η διαχείριση απορριμμάτων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα στο Δήμο μας, είπε ο κος Γιακουμάκης. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, δηλαδή της έλλειψης προσωπικού, πιστεύει ότι το καλοκαίρι διαχειρίστηκαν ικανοποιητικά την κατάσταση αν και όχι ακριβώς όπως θα ήθελαν.

Η δημοτική αρχή σχεδιάζει να κάνει ανανέωση του κανονισμού καθαριότητας πριν το τέλος της χρονιάς. Αυτός ο κανονισμός θα ορίζει τις υποχρεώσεις του Δήμου, των υπηρεσιών αλλά και των πολιτών. Η πρόταση της υπηρεσίας είναι να υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα όσον αφορά τις παραβάσεις και τα πρόστιμα, τα οποία θα μπορούν να επιβάλλονται πλέον και από τους επόπτες, πέρα από την Δημοτική Αστυνομία.

Σε πρόταση της κα Τσαγκαράκη να ακολουθήσουμε επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης απορριμμάτων άλλων χωρών, ο κος Γιακουμάκης απάντησε ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ο λόγος για αυτό είναι ότι καθημερινά βλέπουμε να μην γίνεται σωστά η ανακύκλωση και ακόμα και στους πράσινους κάδους τα σκουπίδια πολλές φορές βρίσκονται απ’ έξω.

Ο Αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι η συγκομιδή θα έπρεπε να γίνεται συχνότερα και ότι οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει ωστόσο αυτό οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στην καθυστέρηση που υπήρχε το καλοκαίρι στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού το οποίο ο κ. Γιακουμάκης περίμενε αρκετά νωρίτερα.

Συνεχίζοντας, μίλησε για τις χωματερές και τα δεκάδες στρώματα που υπάρχουν σε αυτές. Όπως είπε, τα σκουπίδια μαζεύτηκαν καλύτερα από την πόλη φέτος με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι χωματερές. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα στην ροή προς τον Άγιο Νικόλαο. Όσον αφορά τα στρώματα, μας ενημέρωσε ότι αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση καθώς δεν μπορούν να μεταφερθούν στον Άγιο Νικόλαο και γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί κατάλληλος αδειοδοτημένος χώρος.

Κλείνοντας, ο κ. Γιακουμάκης είπε ότι το κομμάτι της καθαριότητας πρέπει να λυθεί συνολικά. Σίγουρα υπάρχουν λύσεις, κάποιες είναι ανακοινώσιμες και κάποιες χρειάζονται συζήτηση και εάν θεωρηθεί απαραίτητο δεν αποκλείει την συνεργασία με ιδιώτες ώστε να διασφαλιστεί η καθαριότητα της πόλη μας.

-

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού