Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών στο Λασίθι – Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Αντιπεριφερειάρχης

3:30 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022
03:06 μ.μ. - Δευ, 20/30/2022
Image: Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών στο Λασίθι – Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Αντιπεριφερειάρχης

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Λασιθίου

Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Λασιθίου υπό τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Ανδρουλάκη. Από τους παριστάμενους τονίστηκε ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών  εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής καθώς και  της αυξημένης βλάστησης που παρατηρείται   λόγω των πολλών βροχοπτώσεων που είχαμε τον περασμένο χειμώνα. Κίνδυνο όμως αποτελούν και τα ακαθάριστα οικόπεδα σε αστικές περιοχές και στην ύπαιθρο και κρίνεται αναγκαίο οι πολίτες να μεριμνήσουν ώστε να καθαριστούν.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Αντιπεριφερειάρχης σε επίπεδο υπηρεσιών υπάρχει ετοιμότητα ώστε να παρέμβουν όπου χρειαστεί για την αντιμετώπιση του όποιου περιστατικού. Μιας και διανύουμε αντιπυρική περίοδο έμφαση δίνεται στο θέμα των πυρκαγιών. Παράλληλα όμως η πολιτική προστασία ασχολείται και με άλλα θέματα όπως αυτό της προστασίας της θάλασσας από ρύπανση όπως συνέβη πρόσφατα στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού όταν πλοίο παρασύρθηκε, οπότε  σε συνεργασία και με τις λιμενικές αρχές τοποθετήθηκε δίχτυ για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σε ότι αφορά τώρα τις πυρκαγιές ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε στην ευαισθησία που θα πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες από το να μην πετούν αναμμένα τσιγάρα μέχρι να καθαρίσουν τα οικόπεδα και τα χωράφια τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε  στους εθελοντές εξαίροντας το έργο και την προσφορά τους  τόσο στον τομέα της πρόληψης με περιπολίες παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά,  όσο και την ώρα της φωτιάς.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μίλησε και για τον ρόλο των Δασοκομάντος  μια αερομεταφερόμενη Μονάδα που μπορεί να παρέμβει  άμεσα με τη χρήση και του ελικοπτέρου που έχει στη διάθεσή της, η οποία και σε επίπεδο Κρήτης  με Διοικητή τον κ. Μανώλη Ροβυθάκη  από φέτος ρίχνεται  στην  μάχη της πολιτικής προστασίας  τόσο στην πρόληψη όσο και στην κατάσβεση.

Τόνισε κλείνοντας ότι απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών καθώς και των πολιτών ώστε να μπορέσουμε να προστατευτούμε απέναντι σε ένα καλοκαίρι με μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιά.

Ακούστε εδώ τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος εκτός των παραπάνω συνέστησε στους πολίτες προσοχή σε ότι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού μιας και ο ίδιος βρέθηκε θετικός σήμερα με ήπια συμπτώματα.