Αυξάνει ξανά ο αριθμός των νεκρών, μετά τον νέο διπλό σεισμό στην Τουρκία

10:27 π.μ. - Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023
10:02 π.μ. - Τρί, 21/27/2023
Image: Αυξάνει ξανά ο αριθμός των νεκρών, μετά τον νέο διπλό σεισμό στην Τουρκία

Ο σεισμός προκάλεσε ρωγμές σε νοσοκομεία που λειτουργούσαν μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν ασθενείς απομακρύνθηκαν

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 294 τραυματίστηκαν από τον διπλό σεισμό της Δευτέρας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, μόλις δύο εβδομάδες από τα 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου. Ήδη οι νεκροί του μεγάλου σεισμού έχουν ξεπεράσει τους 47.000 και έχει καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, ενώ πλέον έχουν σταματήσει οι έρευνες στα συντρίμμια για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, καθώς η ελπίδα πια έχει οριστικά εκλείψει για επιζώντες.

Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς πριν από δύο εβδομάδες ανήλθε στους 41.156 στην Τουρκία και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς με 385.000 διαμερίσματα που είναι γνωστό ότι έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο σεισμός της Δευτέρας, αυτήν τη φορά μεγέθους 6,4 βαθμών, είχε επίκεντρο κοντά στην Αντιόχεια και έγινε αισθητός στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, ενώ είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Ένας δεύτερος σεισμός, έντασης 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε επίκεντρο την πόλη Σαμαντάγ, επίσης στο Χατάι, με επίσης μικρό εστιακό βάθος, 7 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με του υπουργό Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κότζα, μεταξύ των 294 τραυματιών βρίσκονται 18 άνθρωποι που είναι σε σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στα Άδανα και στο Ντορτιόλ.

Ο σεισμός προκάλεσε ρωγμές σε νοσοκομεία που λειτουργούσαν μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν ασθενείς απομακρύνθηκαν.

hxonews

Βοήθεια για τους πληγέντες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει «για όσο χρόνο χρειαστεί» καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης ολοκληρώθηκαν και η εστίαση στράφηκε στις εργασίες στέγασης και ανοικοδόμησης.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι εργασίες κατασκευής σχεδόν 200.000 διαμερισμάτων σε 11 επαρχίες της Τουρκίας που επλήγησαν από τον σεισμό θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ για την υποστήριξη της αντιμετώπισης του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία έφτασε τα 185 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

356.000 έγκυες με άμεση ανάγκη για βοήθεια

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΟΗΕ, μεταξύ των επιζώντων του σεισμού είναι περίπου 356.000 έγκυες γυναίκες που χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Από αυτές, οι 226.000 βρίσκονται στην Τουρκία και 130.000 στη Συρία. Μεταξύ αυτών, περίπου 38.800 θα γεννήσουν τον επόμενο μήνα. Πολύ μεγάλος αριθμός αυτών των γυναικών βρίσκονται σε καταφύγια ή καταυλισμούς, έχουν εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και παλεύουν να βρουν φαγητό ή καθαρό νερό.

Στην ήδη κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στα βορειοδυτικά, που ελέγχονται από αντάρτες, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί 4.525 άνθρωποι. Σύροι αξιωματούχοι λένε ότι 1.414 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Άσαντ.

Το ιατρικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανέφερε ότι μια συνοδεία 14 φορτηγών της εισήλθε στη βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία την Κυριακή για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στις αρχές που ελέγχονται από τους αντάρτες να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση για βοήθεια από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Συρίας.

Από το πρωί της Δευτέρας, 197 φορτηγά φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ εισήλθαν στη βορειοδυτική Συρία μέσω δύο συνοριακών σημείων, δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

efsyn.gr