Αχτσιόγλου: Αύξηση του κατώτατου μισθού 15% μέχρι το 2021

9:04 π.μ. - Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019
09:11 π.μ. - Τετ, 06/04/2019
Image: Αχτσιόγλου: Αύξηση του κατώτατου μισθού 15% μέχρι το 2021

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στον τομέα της Εργασίας παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

«Η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας και είναι ίσως το σημείο στο οποίο αναδεικνύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο πεπραγμένων όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων» σημείωσε μιλώντας στο Μέγαρο Μουσική εξηγώντας πως «στο δικό μας σχέδιο, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του εισοδήματος και της διαπραγματευτική θέσης των εργαζομένων, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, η διεύρυνση και, ταυτόχρονα, η εφαρμογή και ο σεβασμός στους χώρους δουλειάς των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν ταυτόχρονα αναπτυξιακό μοχλό αλλά και παράγοντα κοινωνικής δικαιοσύνης».
 
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία 26% και την ανεργία των νέων στο 60%, ο κατώτατος μισθός από το 2012 είχε περικοπεί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού» , οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί, οδηγώντας σε γενικευμένη συρρίκνωση των μισθών, η αδήλωτη εργασία βρισκόταν στο 20%, το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας ήταν εξ ολοκλήρου απορρυθμισμένο και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο και υποστελεχωμένο.
 
«Παραλάβαμε, λοιπόν, μια εκρηκτική κατάσταση και ήταν απολύτως ενδεικτική για τον χαρακτήρα των πολιτικών που είχαν προηγηθεί της δικής μας διακυβέρνησης αλλά και του αποτελέσματος αυτών των πολιτικών» είπε η Έφη Αχτσιόγλου.
 
Μιλώντας για τα όσα έγιναν από το 2015 μέχρι σήμερα, ανέφερε:
 
- Από το 2015 μέχρι τα τέλη του 2018 δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, έχουμε μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες και την ανεργία των νέων κατά 13 μονάδες. Υλοποιούμε προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ. € για 240.000 ανέργους και στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.
 
- Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και για τους νέους κατά 27%, καταργώντας τον ντροπιαστικό «υποκατώτατο μισθό».
 
- Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επεκτείναμε ήδη 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους.
 
- Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, καταπολεμούμε την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και της δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Εφαρμόζουμε μέτρα για την περαιτέρω μείωση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.
 
«Η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους της χώρας έχει ξεκινήσει. Τα πρώτα βήματα για να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας έχουν γίνει. Δεν είναι μία δεδομένη πορεία, όπως δεδομένα δεν ήταν και τα πρώτα βήματα που έχουμε κάνει έως τώρα» είπε η υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε, λοιπόν, να πάμε πίσω».
 
Αναφερόμενη στα επόμενα σχέδια είπε:
 
Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.
Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.
Εφαρμογή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.
Ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας.
Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.
Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα, με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων.
«Τα πεπραγμένα μας, αν και δεν επαρκούν για να επουλώσουν πλήρως τις πληγές της κρίσης, αποτελούν ήδη ένα σαφές δείγμα γραφής, το εχέγγυο της αξιοπιστίας του προγράμματός μας, της τήρησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε απέναντι στην κοινωνία. Ό,τι δεσμευόμαστε να κάνουμε, ζητώντας τη στήριξη του ελληνικού λαού, δεν είναι τίποτα άλλο από το χρέος μας απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Με πλήρη συναίσθηση αυτού του χρέους και της ευθύνης μας, καταθέτουμε τις προγραμματικές θέσεις μας στην κρίση των πολιτών την οποία εμπιστευόμαστε απόλυτα. Διότι τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας» κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.
 
 
cnn.gr