Αυτές είναι οι τιμές των απαλλοτριώσεων για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

9:34 π.μ. - Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018
09:03 π.μ. - Τετ, 28/34/2018
Image: Αυτές είναι οι τιμές των απαλλοτριώσεων για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Με φουλ ρυθμούς τρέχουν πλέον οι διαδικασίες των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις του νέου αεροδρομίου Καστελίου

Με φουλ ρυθμούς τρέχουν πλέον οι διαδικασίες των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις του νέου αεροδρομίου Καστελίου, διαδικασίες που κινούνται με το ειδικό νομικό πλαίσιο των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
 
Μετά τα δύο πρώτα ΦΕΚ για απαλλοτριούμενες περιουσίες, τα οποία εκδικάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, και για τα οποία αναμένεται με πολλή αγωνία η δικαστική απόφαση διότι θα αποτελέσουν τον “μπούσουλα” για τις τελικές τιμές των αποζημιώσεων, εκδόθηκαν άλλα 3 ΦΕΚ για εκατοντάδες ιδιοκτήτες απαλλοτριούμενων εκτάσεων.
 
Σήμερα η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” δημοσιεύει τα 2 από τα 3 νέα ΦΕΚ (το 3ο το δημοσιεύουμε στο αυριανό μας φύλλο), με τα αναλυτικά στοιχεία απαλλοτριώσεων και ιδιοκτητών. Τα ΦΕΚ μπορείτε να τα διαβάσετε στις σελίδες 28 έως 33 της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας.
 
Οι ιδιοκτήτες που αναφέρονται καλούνται να προσέλθουν στο Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στις 10 το πρωί της 17ης Απριλίου. Την ημέρα εκείνη το δικαστήριο - με βάση το ειδικό νομικό πλαίσιο 7Α των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων - θα ορίσει την προσωρινή τιμή αποζημίωσης, που βάσει του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου απελευθερώνει τα απαλλοτριούμενα για τις ανάγκες του έργου ακίνητα, με τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες να περιμένουν βεβαίως κατόπιν τις τελικές τιμές αποζημιώσεων. Τιμές τις οποίες μπορούν είτε να κάνουν αποδεκτές είτε να τις προσβάλλουν νομικά αν τις θεωρήσουν χαμηλές.
 
Εδώ θα πρέπει να παραθέσουμε, λοιπόν, πως έχει γραφειοκρατικά-νομικά η πορεία των απαλλοτριώσεων, με βάση τα όσα ενημερωτικά μας εξήγησε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, στον οποίο και απευθυνθήκαμε.
 
«Ευχής έργον στην περίπτωση του αεροδρομίου Καστελίου, όπως γενικότερα για τα δημόσια έργα, θα ήταν να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις με τακτικές δικαστικές αποφάσεις. Να περιμένει, δηλαδή, το Δημόσιο τις τιμές που θα ορίσουν τα αρμόδια δικαστικά όργανα.
 
Για το Καστέλι είχαμε το πρώτο τακτικό δικαστήριο που έγινε εξ αναβολής τον Ιανουάριο.
 
Το δικαστήριο αυτό είναι καθοριστικής σημασίας γιατί θα επηρεάσει και τις προσωρινές τιμές αποζημιώσεων που θα βγαίνουν εφεξής και τις τελικές τιμές.
 
Κανονικά λοιπόν θα έπρεπε να κυλήσει το θέμα με τακτικά δικαστήρια. Υπάρχει όμως πίεση χρόνου, δεδομένου ότι το λεγόμενο γήπεδο του έργου, δηλαδή όλες οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις θα πρέπει να είναι ελεύθερες, διαθέσιμες για να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή και να ξεκινήσει ο ανάδοχος τις κατασκευαστικές εργασίες στις αρχές προς μέσα του ερχόμενου φθινοπώρου.
 
Το Δημόσιο, σε μια κίνηση που αποτυπώνει και μια διάθεση εκ μέρους του να τηρηθούν ο σχεδιασμός και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καταρτιστεί, θέλει να έχει κλείσει το κεφάλαιο των αποζημιώσεων πιο γρήγορα. Γι’ αυτό και “επιστρατεύτηκε” ένα ειδικό νομικό πλαίσιο-εξπρές.
 
Οι διαδικασίες “τρέχουν” μέσα από το νομικό πλαίσιο των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, του περίφημου δηλαδή πλαισίου 7Α που είχε θεσπιστεί στις αρχές του 2000 (για τις ανάγκες τότε των ολυμπιακών έργων). Αυτό σημαίνει ότι εκδίδονται τα σχετικά ΦΕΚ των απαλλοτριώσεων ανά περιοχή, ορίζεται δικαστήριο, το οποίο απλώς προσδιορίζει το ποσοστό επί των τιμών που έχουν ορίσει οι ορκωτοί εκτιμητές ως προσωρινή τιμή αποζημιώσεων και άμεσα καταβλητέα στον κάθε εμπλεκόμενο ιδιοκτήτη. Με τη διαδικασία αυτή συντελείται αναγκαστική απαλλοτρίωση, δηλαδή το κάθε ακίνητο, χωράφι, καλλιέργεια κ.τ.λ. στην περιοχή του Καστελίου απελευθερώνεται ως έδαφος, ως γήπεδο όπως είναι ο σχετικός όρος, για τις ανάγκες των εργασιών που θα κάνει η ανάδοχος ελληνο-ινδική κοινοπραξία που έχει πάρει το έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου», μας εξήγησε ο δήμαρχος Μινώα Παδιάδας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη, στόχος του Δημοσίου είναι να έχουν εκδοθεί όλα τα ΦΕΚ των απαλλοτριώσεων και να έχουν βγει οι προσωρινές αποζημιώσεις μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου!
 
Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει βεβαίως να βγει και η δικαστική απόφαση για τις τελικές, οριστικές αποζημιώσεις.
 
Σε αυτόν τον καμβά, λοιπόν, αναμένεται με ενδιαφέρον η εκδίκαση που έχει οριστεί στο Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης για τις 17 Απριλίου, οπότε και θα βγει η προσωρινή τιμή που θα αποφασίσει το δικαστήριο.
 
Η εκτιμήτρια π.χ. έχει θέσει ως τιμή αποζημίωσης για 1 μεγάλη ελιά το ποσό των 190 ευρώ.
 
Στις 17 Απριλίου το δικαστήριο θα αποφασίσει για τις συγκεκριμένες εκτάσεις και περιουσίες που αφορούν τα 3 νέα ΦΕΚ που εκδόθηκαν τι ποσοστό (μίνιμουμ 70%) επί της τιμής αυτής θα δοθεί ως άμεση αποζημίωση για να συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση.
 
 
 
Οι τιμές της εκτιμήτριας
 
Στα σχετικά ΦΕΚ παρατίθενται αναλυτικά οι τιμές που έχει ορίσει η ορκωτή εκτιμήτρια.
 
Μεταξύ άλλων, για φυτά, καλλιέργειες και δέντρα έχουμε τις εξής τιμές, στη βάση των οποίων θα βγουν στις 17 Απριλίου οι προσωρινές τιμές:
 
- Πολύ καλό αμπέλι: 14 ευρώ ανά τ.μ.
 
- Καλό αμπέλι: 12 ευρώ ανά τ.μ.
 
- Μέτριο αμπέλι: 10 ευρώ ανά τ.μ.
 
- Εγκαταλελειμμένο αμπέλι: 2 ευρώ ανά τ.μ.
 
- Ελιά αρδευόμενη μεγάλη: 190 ευρώ
 
- Ελιά μεσαία: 150 ευρώ
 
- Ελιά μικρή: 100 ευρώ
 
- Αμυγδαλιά μεγάλη: 100 ευρώ
 
- Αχλαδιά μεγάλη: 100 ευρώ
 
- Κυπαρίσσι: 90 ευρώ
 
- Πεύκο: 70 ευρώ
 
- Ροδιά: 110 ευρώ
 
- Συκιά: 100 ευρώ.