Αύξηση των κονδυλίων για τους ψεκασμούς του δάκου ζητούν οι παραγωγοί

10:58 π.μ. - Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018
10:06 π.μ. - Τρί, 05/58/2018
Image: Αύξηση των κονδυλίων για τους ψεκασμούς του δάκου ζητούν οι παραγωγοί

Δυσβάστακτες οικονομικές συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, οι οποίοι βλέπουν αφενός τη σοδειά τους μειωμένη και αφετέρου την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου να είναι υποβαθμισμένη

Η δυσανάλογη με τις αυξημένες ανάγκες της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης κρατική χρηματοδότηση, που περιορίζει τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση του δάκου σε μόλις πέντε για τον νομό Ρεθύμνου, έχει ως αποτέλεσμα την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος της δακοκτονίας, με δυσβάστακτες οικονομικές συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, οι οποίοι βλέπουν αφενός τη σοδειά τους μειωμένη και αφετέρου την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου να είναι υποβαθμισμένη.
Ο απολογισμός χαρακτηρίζεται αρνητικός, τόσο σε ότι αφορά την ποσότητα, όσο και την ποιότητα ειδικά τη φετινή χρονιά, όπου λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας η ελαιοπαραγωγή περιορίστηκε κατά 15.000 τόνους και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, θα φτάσει τις 70 χιλιάδες τόνους από 85 χιλιάδες που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Η ποιότητα του ελαιολάδου της φετινής σοδειάς στην Κρήτη φαίνεται πως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ήταν η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας, ενώ κάθε χρόνο οι οξύτητες του ελαιολάδου στην Κρήτη, παρά τα προβλήματα της δακοκτονίας, κυμαίνονταν κατά 90% στο επίπεδο των 0,3-05 βαθμών, φέτος οι περιπτώσεις με τέτοιες οξύτητες ήταν ελάχιστες και αφορούσαν κυρίως περιοχές όπου η δακοκτονία έγινε με εργολάβους τους τοπικούς συνεταιρισμούς (Ζάκρος, Έμπαρος κ.α.) οι οποίοι όταν χρειαζόταν έκαναν πρόσθετες δολωματικές παρεμβάσεις με δικές τους δαπάνες. Στις περισσότερες όμως περιοχές οι συνήθεις πλέον καθυστερήσεις στην έναρξη της εφαρμογής της δολωματικής δακοκτονίας έπαιξαν φέτος σημαντικό ρόλο στο γενικό επίπεδο ποιότητας.
Ο δάκος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό για τα ελαιόδεντρα της Κρήτης, λόγω του ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι σήμερα για την καταπολέμησή του χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές. Από τη μια τα διαρκώς μειούμενα κρατικά κονδύλια και από την άλλη οι χρονοβόρες διαδικασίες για τη διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών που αφορούν τους δολωματικούς ψεκασμούς, που είναι απαραίτητοι, «απειλούν» την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα των φορέων της Κρήτης αλλά και του ΣΕΔΗΚ είναι η αποκέντρωση σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς της δακοκτονίας.
Το απόγευμα της Τετάρτης, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε στην Κυριάννα ενημερωτική συνάντηση των παραγωγών παρουσία της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου Ευθυμίας Βιδάκη και εκπροσώπων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, η οποία Ένωση έχει αναλάβει για τρία χρόνια το έργο για την εκτέλεση των ψεκασμών.
 
Η κ. Βιδάκη ενημέρωσε τους ελαιοπαραγωγούς για τα κονδύλια τα οποία διατίθενται και φέτος στην Κρήτη τα οποία ανέρχονται σε 930.000 ευρώ. Τα χρήματα, όπως είπε, επαρκούν για τέσσερις - πέντε ψεκασμούς, οι οποίοι ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, δεν είναι αρκετοί για να προστατέψουν τα ελαιόδεντρα του νομού. Η ίδια τόνισε ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να συνεπικουρήσουν και οι ίδιοι οι παραγωγοί, ώστε να καταστεί εφικτός τουλάχιστον ένας ακόμα ψεκασμός, προκειμένου να προστατευτούν το δυνατόν περισσότερο τα ελαιόδεντρα.
 
Ανήσυχοι οι αγρότες του Ρεθύμνου
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι αγρότες της Κρήτης που τα τελευταία χρόνια βλέπουν την ελαιοπαραγωγή τους να συρρικνώνεται και το πρόγραμμα δακοκτονίας να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ελαιοδέντρων τους. Οι ίδιοι πληρώνουν ακριβά το τίμημα της αναποτελεσματικότητας των περιορισμένων ψεκασμών και επεξεργάζονται διάφορους τρόπους, ακόμα και να συνδράμουν οικονομικά, προκειμένου να υλοποιηθούν περισσότεροι ψεκασμοί σε μια προσπάθεια να προστατέψουν την παραγωγή τους.
 
 
 
  
 
Ρεθεμνιωτικα Νέα