Attica Bank – Παγκρήτια: Παράταση έως την Πέμπτη για τη συμφωνία μετόχων
Θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τη συμφωνία που επετεύχθη με τη Thrivest, συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη, για το ύψος, αλλά και τον σκοπό των κεφαλαίων, που θα διατεθούν για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας (σ.σ. “κόκκινα” δάνεια και business plan), θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ της Αγγελικής Βελεσιώτη στο capital.gr, η νέα παράταση που ζητήθηκε και έγινε αποδεκτή από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σχετίζεται περισσότερο με το τυπικό της διαδικασίας, εν αναμονή της επίσημης προκαταρκτικής πιστοληπτικής αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τη DBRS, ενώ οι εισηγήσεις των συμβούλων έχουν ήδη γνωστοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Όσον αφορά στη συνεδρίαση του ΤΧΣ, αυτή, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές στο Capital.gr, αν και αναμενόμενη, όπως, άλλωστε, συμβαίνει πριν από κάθε μεγάλη συναλλαγή που είναι να προχωρήσει το Ταμείο, εντούτοις με εξαιρετικά μεγάλη βαρύτητα, δεδομένου αφενός, του σημαντικού ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην Attica Bank (72,5%) και το οποίο εν πολλοίς θα κρίνει και το ύψος των κεφαλαίων που θα κληθεί να διαθέσει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αφετέρου, των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Οι πληροφορίες θέλουν την ΑΜΚ να κινείται στα επίπεδα των 650 εκατ. ευρώ, με το ΤΧΣ να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της και το ποσοστό του να υποχωρεί από το 72,5% που είναι σήμερα σε περίπου στο μισό και τη Thrivest να επενδύει περί τα 200 εκατ. ευρώ (σ.σ. η συνολική στήριξη του ιδιώτη θα “αγγίζει” τα 340 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι έχει ήδη καταβάλλει 140 εκατ. ευρώ σε Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα).
Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο καλείται να δώσει το “πράσινο φως” σε μία συμφωνία, η οποία θα “ξεκλειδώσει” τις εξελίξεις για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, με το νέο σχήμα να διαθέτει 10 δισ. ευρώ καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Μετά την έγκριση από το ΤΧΣ οι διοικήσεις των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας θα υποβάλλουν – η καθεμία ξεχωριστά – αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη των “κόκκινων” δανείων τους στον “Ηρακλή ΙΙΙ”, ενώ θα ακολουθήσει η νομική συγχώνευσή τους, με “ορίζοντα” την ΑΜΚ το φθινόπωρο.
Πιο ειδικά, σε ανακοίνωσή της το πρωί της Δευτέρας, η Attica Bank σημειώνει:
“Σε συνέχεια της από 08.07.2024 ανακοίνωσης η Attica Bank, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα: αναφερόμενοι στην από 27.06.2024 επιστολή της ΤτΕ, και στην χορηγηθείσα στη συνέχεια παράταση προθεσμίας απάντησης στην Attica Bank μέχρι την 12.07.2024, οι μέτοχοι ενημέρωσαν εγγράφως την Attica Bank ότι για την οριστικοποίηση των βασικών όρων της συναλλαγής και για την περάτωση των εσωτερικών εγκριτικών διαδικασιών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (“ΤΧΣ”) βάσει του Νόμου του, αναμένεται η λήψη της επίσημης προκαταρκτικής πιστοληπτικής αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τη DBRS.
Ενόψει των ανωτέρω εξελίξεων η Attica Bank ζήτησε και έλαβε από την ΤτΕ περαιτέρω παράταση απάντησης μέχρι την 18η Ιουλίου 2024. Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό όταν θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των μετόχων και της γνωστοποιηθούν οι επιμέρους όροι αυτής, όπως και για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη. Η Τράπεζα υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε πληροφορία ή εξέλιξη αφορά στις δραστηριότητές της εκδίδεται από την ίδια και αποτελεί μοναδική αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης. Η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση των προϋποθέσεων και απαιτήσεων που προβλέπονται στο νομοκανονιστικό πλαίσιο και στην πάγια πρακτική άμεσης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, με εγκυρότητα και υπευθυνότητα, για οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων της”.
Πηγή: capital.gr