Attica Bank-Παγκρήτια: Το business plan και ο οδικός χάρτης για τη συγχώνευση
Η διαδικασία για τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, το επιχειρησιακό σχέδιο των δυο τραπεζών και το due diligence. Το σχέδιο για το δίκτυο καταστημάτων της Παγκρήτιας και τα οφέλη από την HSBC
Σε διαπραγματεύσεις με στόχο την σύνταξη του κοινού business plan ενόψει της συγχώνευσης τους βρίσκονται η Παγκρήτια και η Attica BankΑΤΤ +1,96%, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr.
Το επιχειρησιακό σχέδιο εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και με σύμβουλο την Oliver Wyman,
θα καθορίσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν για το νέο τραπεζικό όμιλο και τις απαιτούμενες ενέργειες που θα ακολουθήσουν ενώ βαρόμετρο θα αποτελέσει και ο «Ηρακλής ΙΙΙ».
«Το business plan για τη συγχώνευση είναι ήδη σε εξέλιξη και το πιθανότερο είναι να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο του 2024. Επόμενο βήμα το due diligence, η διαδικασία του αναλυτικού εσωτερικού ελέγχου που αφού λάβει υπόψιν του όλη τη λογιστική κατάσταση των δύο τραπεζών ο σύμβουλος θα προτείνει τη σχέση ανταλλαγής», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Παγρκήτιας Τράπεζας Αντώνης Βαρθολομαίος.
Αμέσως μετά την κατάθεση του business plan στην Τράπεζα της Ελλάδος θα ξεκινήσει η συγχώνευση των δύο τραπεζών, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου με συνολικά assets 4-5 δισ. ευρώ.
Σήμερα η Παγκρήτια και μετά την απορρόφηση της HSBC μετράει τα πλεονεκτήματα από την εξαγορά της παρουσίας του διεθνούς ομίλου στην Ελλάδα. Το δίκτυο των καταστημάτων της θα εξορθολογιστεί καθώς θα κλείσουν 8- 10 καταστήματα, κυρίως στην Κρήτη, έτσι ώστε τα καταστήματά της να ανέλθουν στα 55, με αιχμή την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας και χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως επισημαίνει ο Αντ. Βαρθολομαίος, ένα από τα μεγάλα assets της HSBC είναι τα 250 άτομα που απορρόφησε η Παγκρήτια και τα οποία στόχος είναι να προαχθούν σε υψηλότερες θέσεις από αυτές από τις οποίες προήλθαν.
Σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη μια εσωτερικού τύπου αξιολόγηση στην τράπεζα για αυτό ακριβώς το σκοπό, δεδομένου ότι το προσωπικό της HSBC έχει πέραν του υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ειδική εκπαίδευση, τεχνογνωσία και προσέγγιση στον πελάτη με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Το οικονομικό όφελος από την απορρόφηση της HSBC αποτιμάται ως 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο και στη συμβολή του wealth managament το οποίο σημειωτέον, εισέφερε στα ταμεία της Τράπεζας 400 εκατ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια. Μέσω του wealth, οι πελάτες της Παγκρήτιας έχουν πλέον πρόσβαση σε νέα κανάλια επένδυσης και νέες τραπεζικές εμπειρίες , ενώ την ίδια στιγμή, οι παλαιοί πελάτες της HSBC συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς η συνεργασία με τους 9 και πλέον οίκους αμοιβαίων κεφαλαίων, έχει διατηρηθεί.
Η Παγκρήτια, μετονομάζει σε Cobalt τους prime πελάτες της HSBC. Οι cobalt πελάτες είναι όσοι έχουν επενδύσεις πάνω από 60.000 ευρώ ή ατομικό εισόδημα 45.000 ευρώ και οικογενειακό 60.000 ευρώ.
Επίσης, η Παγκρήτια προχώρησε σε σημαντική μείωση προμηθειών ακυρώνοντας την υψηλή τιμολόγηση της HSBC.
euro2day.gr