Ασπίδα στην κακοποιημένη γυναίκα ο ξενώνας στο Ηράκλειο

12:59 μ.μ. - Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022
12:11 μ.μ. - Τετ, 30/59/2022
Image: Ασπίδα στην κακοποιημένη γυναίκα ο ξενώνας στο Ηράκλειο

Οι τρόποι και οι διαδικασίες που βοηθούν γυναίκες και παιδιά - Δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 όλο το 24ωρο

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου λειτουργεί στο πλαίσιο της Πράξης «Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των Γυναικών και για την Καταπολέμηση της Βίας - Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας στο Δήμο Ηρακλείου».

Η κα Δασκαλάκη Έρη παιδοψυχολόγος στον Ξενώνα μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι η βία υπήρχε ανέκαθεν. Πρέπει δε να διευκρινιστεί ότι δεν είναι μόνο η σωματική βία. Η βία έχει πολλές μορφές. Στόχος μας είναι να προλάβουμε μέσα από τα «εργαλεία» που έχουμε στη διάθεσή μας, καταστάσεις ή να είμαστε κοντά σε μια γυναίκα ώστε να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που βιώνει. Ο κόσμος σήμερα είναι περισσότερο ενημερωμένος. Ζητάει βοήθεια και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των φιλοξενουμένων και αυτών που ζητάνε στήριξη, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι, η βία μέσα σε μια συντροφική σχέση έχει κάποια πρώτα σημάδια συνήθως συναισθηματικής μορφής, πριν έρθει η σωματική. Το θέμα δεν είναι μόνο ατομικό. Είναι κυρίως ευθύνη της κοινωνίας να αναγνωρίσει τη βία και να την καταγγείλει. Βέβαια υπάρχουν Κοινότητες πιο απομονωμένες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και εδώ πιο δύσκολα το θύμα και η κοινωνία γενικότερα να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει σταδιακά.

Υπάρχει επίσης συνεργασία με διάφορες εμπλεκόμενους φορείς, Αστυνομία, Νοσοκομεία, κοινωνικές δομές κ.α. προκειμένου να βοηθηθεί ένα άτομο που έχει ανάγκη. Γιατί πέρα από τη βία καθεαυτή, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί μια γυναίκα θύμα. Είναι η ιατρική περίθαλψη εάν χρειαστεί, είναι το δικαστικό - νομικό κομμάτι, είναι η επιβίωση και η επιστροφή στην εργασία ή η αναζήτηση εργασίας. Και βέβαια το πολύ σημαντικό, η επιμέλεια των παιδιών, εάν υπάρχουν. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και διαχείριση καθώς πρέπει και τα παιδιά να στηριχτούν, εξήγησε η κα Δασκαλάκη. Προσθέτοντας ότι όσοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί τους μπορούν να καλούν στο 15900

Δυο λόγια για το Ξενώνα

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου λειτουργεί στο πλαίσιο της Πράξης «Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των Γυναικών και για την Καταπολέμηση της Βίας - Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας στο Δήμο Ηρακλείου» και Κωδ. ΟΠΣ «5000767» του Ε.Π «ΚΡΗΤΗ 2014-2016». Υπάγεται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης και εποπτεύεται από 3μελή Ομάδα Έργου.

Η δομή λειτουργεί σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 1721/26-04-2016 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης για την ένταξη της πράξης στο Ε.Π. «Κρήτη» 2014-2020, τη με αρ. πρωτ. 5464/10-10-2016 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης για την 1η τροποποίηση της, τη με αρ. πρωτ. 5119/13-12-2018 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης για την 2η τροποποίηση της και την με αρ. πρωτ. 5908/8-12-2020 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης για την 3η τροποποίηση της, που αφορά στην παράταση της χρηματοδότησης της δομής έως την 30η/9/2023.

Στον Ξενώνα προβλέπεται να φιλοξενούνται γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων, μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των 18 ετών, εφόσον πρόκειται για κορίτσια και των 12 ετών, εφόσον πρόκειται για αγόρια. Οι γυναίκες και τα παιδιά τους μπορούν να φιλοξενηθούν έως 3 μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να παραταθεί η διαμονή τους. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών στο Δήμο Ηρακλείου έχει δυναμικότητα φιλοξενίας είκοσι (20) ατόμων (γυναικών και των παιδιών τους) και λειτουργεί επί εικοσιτετράωρης βάσης, δίνοντας τη δυνατότητα στη γυναίκα να προστατευθεί, όσο χρειαστεί, μαζί με τα παιδιά της σε περίοδο κρίσης βίας μέσα στην οικογένεια.

Παρεχόμενες υπηρεσίες:

Στέγη, διατροφή, ασφάλεια, προστασία, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.

Διευκόλυνση πρόσβασης σε νομική συμβουλευτική με παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) ή άλλων Φορέων.

Παραπομπή και συνοδεία των γυναικών σε υπηρεσίες (Εισαγγελία, Αστυνομία, Νοσοκομείο, Πρωτοδικείο, δομές Προσχολικής Αγωγής και Σχολεία).

Ενημέρωση των γυναικών για τα δικαιώματά τους (ασφαλιστικά ζητήματα, επιδόματα, παροχές υπηρεσιών σε δημόσιους και δημοτικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, κατασκηνώσεις).

Προώθηση στην αγορά εργασίας (σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, ενημέρωση για προγράμματα κατάρτισης, παραπομπή σε φορείς απασχόλησης – εκπαίδευσης, ενημέρωση για θέσεις εργασίας).

Οι υπηρεσίες, που προσφέρονται στις ωφελούμενες, είναι απαλλαγμένες από οποιαδήποτε μορφή προκατάληψης ή διάκρισης βάσει εθνικότητας, φύλου, ηλικίας, φυλής ή θρησκείας.

Στελεχώνεται από τις ακόλουθες ειδικότητες:

  • Κοινωνική Λειτουργό
  • Ψυχολόγο
  • Παιδοψυχολόγο
  • Διοικητικό
  • Γενικό Βοηθητικό προσωπικό
  • Φύλακες

Οι παραπομπές στον Ξενώνα γίνονται από:

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης.

Τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου (Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η.).

Την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Τις Υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).