Άρχισε να δίνει ονόματα ο Παντσέρι για το Qatargate

10:12 π.μ. - Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023
10:01 π.μ. - Τετ, 18/12/2023
Image: Άρχισε να δίνει ονόματα ο Παντσέρι για το Qatargate

Ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας για να πέσει όσο γίνεται στα μαλακά

Σε συμφωνία με τις βελγικές Αρχές προχώρησε ο βασικός κατηγορούμενος του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι προκειμένου να του επιβληθεί περιορισμένη ποινή, που θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών του στοιχείων. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής δεσμεύεται – αντ' αυτών – να αποκαλύψει αναλυτικά στοιχεία για την εμπλοκή και άλλων προσώπων στο περιβόητο σκάνδαλο. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, επανέρχεται το όνομα του ευρωβουλευτή Ταραμπέλα στο προσκήνιο με τον Παντσέρι να φέρεται να έχει πει ότι τον δωροδόκησε για να μιλήσει θετικά για το Κατάρ με 120-140.000 ευρώ.

Σε δημοσίευμα της η Le Soir δίνει λεπτομέρειες: «Συνήθιζα να δίνω τα χρήματα στον Ταραμπέλα σε διάφορα μέρη. Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες. Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες», είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Σύμφωνα με τον Παντσέρι, ήταν ο ίδιος που προσφέρθηκε να πληρώσει τον Βέλγο: «Όταν έγινε μια συνάντηση με τον Μαρκ Ταραμπέλα, ο Τζόρτζι και εγώ τον ρωτήσαμε εάν συμφωνούσε να υπερασπιστεί ορισμένες θέσεις και αν ήθελε να έχει διάφορα δώρα, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων».

Είναι η δεύτερη φορά στην νομική ιστορία του Βελγίου που υπογράφεται τέτοια συμφωνία όπως αυτή που αφορά τον Αντόνιο Παντσέρι. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας για να πέσει όσο γίνεται στα μαλακά. Πρόκειται για μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο κάποιος που έχει μετανοήσει προχωρά σε συγκεκριμένες αποκαλύψεις με στοιχεία και πρόσωπα.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

  • τον τρόπο λειτουργίας
  • τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη
  • τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν
  • τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
  • τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν.

Θα γίνει κατάσχεση όλων των περιουσιακών του στοιχείων, θα υπάρξει πρόστιμο, αλλά θα μειωθεί η ποινή φυλάκισής του.

Να δούμε τι σημαίνει πρακτικά αυτό: η ποινή για τον Παντσέρι φαίνεται ότι είναι πέντε χρόνια με αναστολή. Ειδικότερα, μπορεί να μείνει ή στη φυλακή ή με εκτός με περιοριστικούς όρους, δηλαδή βραχιολάκι. Το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται στα 80.000 ευρώ. Η κατάσχεση αφορά στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μεταξύ των οποίων οι 600.000 που βρέθηκαν στο σπίτι του.

Μένει να δούμε τι θα γίνει με τη σύζυγο και την κόρη του που είναι στην Ιταλία. Αλλά και τι σημαίνει αυτό για την Εύα Καϊλή και εάν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για να αφεθεί με βραχιολάκι μετά την ακρόαση της Πέμπτης.

euro2day.gr