Άρχισαν τα προβλήματα για τον Χρυσοχοΐδη: Στα κάγκελα διαγνωστικά εργαστήρια και γιατροί - Κούρεμα 45% στα εισοδήματά τους

11:13 π.μ. - Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023
11:06 π.μ. - Παρ, 30/13/2023
Image: Άρχισαν τα προβλήματα για τον Χρυσοχοΐδη: Στα κάγκελα διαγνωστικά εργαστήρια και γιατροί - Κούρεμα 45% στα εισοδήματά τους

Άρχισαν τα προβλήματα για τον νέο υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς πριν καλά καλά αναλάβει τα καθήκοντά του, φορείς και κλάδοι αρχίζουν να διατυπώνουν τα προβλήματα που τους «πνίγουν» και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε λουκέτα. Ειδικότερα στο χείλος του οικονομικού γκρεμού βρίσκονται εκατοντάδες διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα αλλά και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί σε όλη τη χώρα, από τις υπέρογκες περικοπές που καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback.

Συρρικνώνονται τα εισοδήματα

Ο κλάδος είναι στα κάγκελα καθώς βλέπει τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται αφού διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα αλλά και οι γιατροί με τα μικρά εργαστήρια, είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν περίπου τα μισά εισοδήματά τους στον ΕΟΠΥΥ επειδή υπάρχει υπέρβαση στην προϋπολογισθείσα δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ειδικότερα για τον μήνα Μάρτιο μεσοσταθμικά το κούρεμα που ήρθε μέσω clawback αγγίζει το 45%, γεγονός που θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλά εργαστήρια αφού πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης.

Γι αυτό και οι εκπρόσωποι του κλάδου (Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.) ζητούν άμεσα συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδη προκειμένου να του εκθέσουν το πρόβλημα που προκύπτει.

Και ποιοτικά κριτήρια και κουρέματα

Το πρόβλημα με τα κουρέματα δημιουργείται επειδή σύμφωνα με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων, το συνολικό κονδύλι που διατίθεται για διαγνωστικές εξετάσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένο και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Την ώρα μάλιστα που το 90% των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις είναι 480 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται κοστίζουν κοντά 650 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι τη διαφορά μετά των 480 εκατ. ευρώ και των 650 εκατ. ευρώ να πρέπει να την πληρώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ενώ το υπουργείο Υγείας επέβαλε ποιοτικά κριτήρια για την αποζημίωση των διαγνωστικών εργαστηρίων και ιατρείων (προς ώρας μόνο για μαγνητικές και αξονικές), συνεχίζει να επιβάλει clawback, αν και είχε δεσμευτεί για την κατάργησή του.

Και το ζήτημα είναι ότι πλέον στον ΕΟΠΥΥ δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι οι εξετάσεις που συνταγογραφούνται υλοποιούνται κιόλας. Και αυτό διότι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μεγάλο ποσοστό κάποιες εξετάσεις χρεώνονται πλασματικά ενώ δεν γίνονται ποτέ.

Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πάντως προειδοποιεί πως αν συνεχισθούν αυτά τα κουρέματα, το μέλλον πολλών εργαστηρίων είναι αμφίβολο.

ethnos.gr