Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γρα-Λυγιάς

11:10 π.μ. - Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021
11:05 π.μ. - Παρ, 21/10/2021
Image: Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γρα-Λυγιάς

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαΐου 2021 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαΐου 2021 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον φερώνυμο κεντρικό Ιερό Ναό της Ενορίας Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο σπουδαίο ιεραποστολικό έργο του Μεγάλου Κων/νου, σημειώνοντας ότι αποτέλεσε μια ψηφίδα στο σχέδιο του Θεού και τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα της Αυτοκρατορίας, και παρότι ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης αυτός βαπτίσθηκε σε προχωρημένη ηλικία και -αν και παρεξηγημένος από πολλούς- αξιώθηκε να γίνει μεγάλος άγιος της Εκκλησίας μας. Εξέδωσε το Διάταγμα της Ανεξιθρησκείας το 313 μ.Χ., με το οποίο σταμάτησαν οι διωγμοί κατά των Χριστιανών, κατήργησε τη δουλεία, συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Συνόδου στη Νίκαια το 325 μ.Χ. για να αντιμετωπισθεί η αίρεση του Αρείου και νωρίτερα είχε δει το σημείο του Σταυρού στον ουρανό με την επιγραφή «Εν τούτω Νίκα». Η χριστιανή μητέρα του, η Αγία Ελένη, βρήκε τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού, που ανέσκαψε στους Αγίους Τόπους κάτω από τη ρίζα του «βασιλικού» μαζί με τους άλλους δύο των συσταυρωθέντων ληστών, και έκτισε τον πρώτο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, καθώς και άλλους σημαντικούς ναούς σε διάφορα σημεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όπως την Παναγία την Εκατονταπυλιανή στη Πάρο και την Ι. Μονή Σταυροβουνίου στη Κύπρο. Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε χρόνια πολλά στον παριστάμενο Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Γουλιδάκη και τον εκπρόσωπο του Δήμου Ιεράπετρας κ. Κων/νο Αστροπεκάκη, και σε όλο το εκκλησίασμα. Τέλος προέτρεψε όλοι να παρακαλέσουμε τους Αγίους Ισαποστόλους ς Κωνσταντίνο και Ελένη να πρεσβεύουν στον Αναστάντα Κύριο για την ενίσχυση και την προστασία όλων μας, σε μια εποχή συνεχών μεταβολών αλλά και παρατεινόμενης ανασφάλειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και να φωτίζει τους επιστήμονες,ώστε και με τη βοήθεια της ιατρικής επιστήμης, που ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους, η ανθρωπότητα να επανέλθει στην κανονικότητά της.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, στην οποία έλαβε μέρος ο Πανοσιολ.Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδ/τος Εφημέριος της Ενορίας π. Ιωάννης Τράκος και ο Ιερολ. Διάκονος Τίτος Ματαλλιωτάκης, παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιεράπετρας κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και αρκετοί πιστοί, οι περισσότεροι των οποίων εκκλησιάσθηκαν στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού, λόγω των τηρουμένων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.