Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας

6:01 π.μ. - Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017
06:09 π.μ. - Πέμ, 14/01/2017
Image: Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας

Χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου

 
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, ιερή κατάνυξη και πάνδημη συμμετοχή ευλαβών χριστιανών τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου ο Εσπερινός της εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως της Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. 
Στην ομιλία του προς το πολυάριθμο εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στα γεγονότα της δεύτερης υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ναό της Αναστάσεως από τον Πατριάρχη Ζαχαρία στις 14 Σεπτεμβρίου του 626 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στα Ιερουσόλυμα. Σημείωσε πως, παρότι συνήθως ο άνθρωπος καυχάται για τα κατορθώματα, τα χαρίσματα, τα πλούτη και τη δόξα του, για εμάς τους χριστιανούς καύχημα είναι ο Σταυρός του Κυρίου μας, σύμφωνα με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «Εμοί δε μη γένοιτο καυχάσθαι ει μη εν τω σταυρώ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού». Με τη θυσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού πάνω στον Σταυρό σταυρώθηκε το κοσμικό πνεύμα, η αμαρτία, ο εγωισμός και το ψέμα, και ο Σταυρός από όργανο ατιμωτικού θανάτου έγινε η αληθινή δόξα, το ιερό σύμβολο, το όπλο και το «αήττητον τρόπαιον» των χριστιανών. Όπως τόνισε «προϋπόθεση είναι να πεθαίνουμε κι εμείς για τον κόσμο, έχοντας πνεύμα θυσίας, αγάπης και διακονίας προς τον συνάνθρωπό μας, σταυρώνοντας τις προσωπικές επιθυμίες και τα πάθη μας και απεγκλωβιζόμενοι από τη ματαιότητα του κόσμου». 

 
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα τη δύναμη του ζωηφόρου Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας, ώστε να αγωνιζόμαστε να ζούμε τη γνήσια εν Χριστώ ζωή, καθώς όλοι οι βαπτισμένοι χριστιανοί έχουμε κληθεί στην καινή κτίση της αγάπης, της προσφοράς και της ελευθερίας, που αποκαλύφθηκε πάνω στον Ζωηφόρο Σταυρό του Κυρίου.
Μετά την ακολουθία του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού της εορτής, στην οποία έλαβαν μέρος Κληρικοί της πόλεως, ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού. Παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, o πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και ο πρώην Αστυνομικός Δ/ντής Λασιθίου κ. Εμμ. Πετάσης. 
 
Πηγή: imis.gr