Αρχιερατικός Εσπερινός και λιτάνευση της εικόνος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Αντωνίου Μύρτου

11:17 π.μ. - Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018
11:01 π.μ. - Τετ, 17/17/2018
Image: Αρχιερατικός Εσπερινός και λιτάνευση της εικόνος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Αντωνίου Μύρτου

Τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιανουαρίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών χριστιανών της περιοχής, τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιανουαρίου ο Αρχιερατικός Εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου Αντωνίου στον φερώνυμο μεταβυζαντινό Ιερό Ναό της Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας.
 
O Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και  μίλησε επίκαιρα για τον τιμώμενο Άγιο Αντώνιο.
 
Όπως τόνισε ο Μέγας Αντώνιος υπήρξε καθηγητής της ερήμου και ο θεμελιωτής του αναχωρητικού βίου, όχι επειδή μισούσε τον κόσμο και τους ανθρώπους, αλλά γιατί διακατεχόταν από τον ιερό πόθο να συναντήσει τον Ι. Χριστό. Πρώτος εκείνος, αν και αγράμματος, κατενόησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή τη συνάντηση είναι η ιερά ησυχία, γι’ αυτό, όπως αναφέρει μαθητής και βιογράφος του ο Μέγας Αθανάσιος, μοίρασε στους φτωχούς τα υπάρχοντά του  και έφυγε στην έρημο, όπου κοντά σ’ αυτό βρήκαν καταφύγιο και άλλοι ασκητές. Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες του Οσίου Αντωνίου για να αντιμετωπίζει τους συνεχείς πειρασμούς του διαβόλου, στην καλλιέργεια των αρετών του και στην εκλέπτυνση της συνειδήσεώς του. Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της άσκησης για την προσέλκυση της θείας χάριτος, που μεταμορφώνει και αλλοιώνει επι τα βελτίω τον άνθρωπο, όπως οι αποδεικνύουν οι σύγχρονοι μας άγιοι, Όσιοι Πορφύριος, Παΐσιος και Ιάκωβος, οι οποίοι διέκριναν όχι μόνο τα παρελθόντα και τα παρόντα αλλά και τα μέλλοντα.
 
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο ιστορικός αυτός ναός, που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μνημεία της Ιεράς Μητρποπόλεώς μας, ανεγέρθηκε χάρη στην ευσέβεια των φιλόκαλων και φιλογενών προγόνων μας και μαρτυρεί τη μυστική σχέση των ανθρώπων του τόπου μας με την Εκκλησία, τον πολιτισμό και την παράδοσή μας, που οφείλουμε να διατηρήσουμε, να επαυξήσουμε και να παραδώσουμε στα παιδιά μας.
Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου Αντωνίου στους κεντρικούς δρόμους του χωριού υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας.
 
Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου στην αίθουσα της Κοινότητας. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά και ο Άγιος Αντώνιος να προστατεύει και να ενδυναμώνει τον Πρόεδρο κ. Παντελάκη και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Μύρτουστα έργα τους για να προοδεύει ο τόπος, και τόνισε την ανάγκη να συμβάλουμε όλοι από το περίσσευμα της καρδιάς για τη συνεργασία, την ενότητα και το κοινό καλό.
 
Ακολούθησε η προσφώνηση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου κ. Αλέκου Παντελάκη, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για τη μεγάλη τιμή να ευλογήσει και φέτος τη Βασιλόπιτα της Τοπικής Κοινότητας, καθώς και τους παριστάμενους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τα Μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας που λάμπρυναν με τη συμμετοχή τους την πανήγυρη.
 
Τέλος ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ελευθέριος Δαργάκης ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο, για την ευλογία της παρουσίας του και όλους όσοι συνέβαλαν στην πανήγυρη και στην εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιτας.
Ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρισταμένους.
 
Στον Εσπερινό της πανηγύρεως του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγ. Αντωνίου Μύρτου τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ε.Α.Σ.Ι. κ. Νικ. Δασκαλάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαραλ. Κορνάρος και Μαρία Ρουμελιωτάκη, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μύρτου κ. Αλ. Παντελάκης και Μουρνιών κ. Εμμαν. Δαμασκηνάκης, ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Κων/νος Δερμιτζάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύρτου κ. Μιχ. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας «Ιεράπυτνα» κ. Ιων. Ροβυθάκης και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και αρκετός κόσμος.
 
 
Πηγή: imis.gr