Αρχαία Ελιά Καβουσίου: Η προστασία του μνημείου να έρθει στα χέρια του Δήμου Ιεράπετρας

2:22 μ.μ. - Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019
02:10 μ.μ. - Τετ, 30/22/2019
Image: Αρχαία Ελιά Καβουσίου: Η προστασία του μνημείου να έρθει στα χέρια του Δήμου Ιεράπετρας

Θα ζητήσουμε την αλλαγή του ΦΕΚ δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο Δήμαρχος Θ. Καλαντζάκης

Την αναγκαιότητα να έρθει η διαχείριση του χώρου της αρχαίας ελιάς Καβουσίου στα χέρια του δήμου και όχι στον φορέα προστατευόμενων περιοχών  Ανατολικής Κρήτης επισημαίνει με δηλώσεις του στον Ηχώ 99,8 ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, ο οποίος σημειωτέων είναι αντιπρόεδρος του προαναφερόμενου φορέα.  
 
Όπως αναφέρει  κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης ως δήμος χρηματοδοτήσαμε και αγοράσαμε το οικόπεδο που βρίσκεται η αρχαία ελιά και έγιναν μελέτες και παρεμβάσεις  ανάπλασης. Έγινε λοιπόν μια σοβαρή προσπάθεια από πλευράς δήμου.   

Ωστόσο  τώρα μετά από απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η διαχείριση του χώρου που είναι η αρχαία ελιά  θα είναι στην ευθύνη του   Φορέα Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Κρήτης. Ένας φορέας που έχει στην αρμοδιότητά του περιοχές των νομών Λασιθίου, Ηρακλείου Ρεθύμνου,  ο οποίος στην πράξη δεν έχει λειτουργήσει ποτέ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις περιοχές που πρέπει να προστατευτούν και στην προκειμένη περίπτωση η αρχαία ελιά Καβουσίου.

Αυτό που θα ζητήσουμε  από την αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι να αλλάξει το ΦΕΚ και η διαχείριση να περάσει να έρθει στα χέρια του Δήμου ο οποίος είναι πιο ευέλικτος ώστε να  μπορέσει να κάνει τις όποιες συντηρήσεις και παρεμβάσεις απαιτούνται σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει η πολιτεία να ξεκαθαρίσει πια είναι η θέση της απέναντι στον φορέα ώστε να  μπορέσει να λειτουργήσει διαθέτοντας του πόρους και προσωπικό ώστε να επιτελέσει το ρόλο για τον οποίο έχει συσταθεί. Για τον σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί μια συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να συζητηθεί το μέλλον του Φορέα,  ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.
 
Ακούστε μετά το 42.00 τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος: