Η επιχείρηση με τον παιδότοπο που έκλεισε λόγω χρεών, τα δανεικά και αγύριστα και η οδός «Αγίου Αρτεμίου»
Θεριανό, ένα χωριό του Νομού Αχαΐας στα Βραχνέικα με μόλις 133 κατοίκους. Να, όμως, που ένας από αυτούς εμφανίζεται να είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο ίδιος, όντας διαχειριστής ενός συμβολαίου ύψους 3 τρισ. δολαρίων με το Αμερικανικό Δημόσιο. Ο λόγος φυσικά για τον Αρτέμη Σώρρα, ή απλώς Μάκη όπως τον ξέρουν οι ντόπιοι, ο οποίος προσφέρει 600 δισ. δολάρια για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων που χρωστούν σε ΔΟΥ και τράπεζες.
Ωστόσο, η φορολογική εικόνα του είναι εντελώς διαφορετική. O ίδιος και η σύζυγός του, Βάια Ρουγκλίου, δεν έχουν καν καταθέσει φορολογική δήλωση τα δύο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία κατατεθειμένη φορολογία εισοδήματος του 2014 (χρήση 2013) εμφανίζει εισόδημα μόλις 20.000 ευρώ από εισαγωγή κεφαλαίων, δάνεια ή δωρεές. Αν και ισχυρίζεται ότι έχει κατατεθειμένα 600 δισ. δολάρια σε τράπεζα του Μόντρεαλ, δηλώνει στην Εφορία τόκους καταθέσεων μόλις 93 ευρώ και αυτά από τη σύζυγό του.
Τα δύο ακίνητα που έχει το ζεύγος είναι στο όνομα της συζύγου και συγκεκριμένα ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Πάτρας και μια βίλα 1.255 τ.μ. στο Θεριανό, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια είναι ακατοίκητη. Επίσης ο Αρτέμης Σώρρας εμφανίζεται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να χρωστάει στην Εφορία το ποσό των 12.000 ευρώ από επιχειρηματική του δραστηριότητα προ πολλών ετών, ενώ του έχει επιβληθεί απαγόρευση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από τον Δήμο Αθηναίων (από το 2014) και εκείνον του Αιγίου (από το 2016), προφανώς για οικονομικές του εκκρεμότητες.
Απαγόρευση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας έχει και η σύζυγός του και συγκεκριμένα από τον Δήμο Πατραίων, ενώ χρωστάει στην τοπική ΔΟΥ περίπου 5.500 ευρώ. Μάλιστα το 2012 υπέβαλε αίτηση -η οποία εγκρίθηκε- ώστε η μικρή τους κόρη να πάει σε παιδικό σταθμό μέσω ΕΣΠΑ, καθώς εμφάνιζαν να δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα αισθητά λιγότερο από τις 40.000 ευρώ που ήταν ένας από τους όρους ένταξης στο πρόγραμμα. Και όμως, αυτός ο άνδρας εμφανίζεται ως ο «Mr 600 δισ.» που θα λύσει διά παντός το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και όλων των Ελλήνων.
Ο Αρτέμης Σώρρας μπορεί να υπολείπεται κάπως σε ύψος -σύμφωνα με επίσημα έγγραφα είναι 1.68- ωστόσο κατέχει πλεόνασμα πειθούς και θράσους, τόσο ώστε να μπορεί να πουλήσει ακόμη και πάγο σε Εσκιμώους. Και όταν ο ίδιος είναι ο αγοραστής, διαπραγματεύεται σκληρά. Ειδικά όταν ο πωλητής είναι ξένος. «Very expensive» είναι πάντα η πρώτη του απάντηση στην πρόταση του πωλητή. Πρώην συνέταιρός του υποστηρίζει ότι και τις περιβόητες μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής, τις οποίες ισχυρίζεται ότι τις κληρονόμησε από τη γιαγιά του, στην πραγματικότητα ο Σώρρας τις αγόρασε από μαγαζί στο Μοναστηράκι, πληρώνοντας μάλιστα αντί για 10 ευρώ τα μισά (κόστιζαν 2 ευρώ η μία). «Ο Αρτέμης αναζητά μύθους για να βγάλει χρήματα. Αλλά ακόμη και να μην τους βρει, μπορεί να τους δημιουργήσει», λέει χαρακτηριστικά πρώην συνέταιρός του.
Ετσι ισχυρίζονται ότι την πάτησαν ορισμένοι στην Αχαΐα και αλλού, οι οποίοι τον κυνηγούν μέχρι σήμερα στα δικαστήρια, κατηγορώντας τον από τη μια ότι του έδωσαν δανεικά που αποδείχθηκαν αγύριστα, και από την άλλη ότι έγιναν συνέταιροι σε επιχειρήσεις, με εκείνον όμως να μην έχει βάλει ούτε ένα ευρώ, όπως επίσης ότι πούλησε ακόμη και το αυτοκίνητό τους για λογαριασμό τους χωρίς να τους δώσει το αντίτιμο. Για μια τέτοια υπόθεση το ζεύγος Σώρρα καταδικάστηκε πριν από μερικές ημέρες από το Τριμελές Εφετείο Πατρών σε φυλάκιση. Συγκεκριμένα, ο Αρτέμης Σώρρας σε φυλάκιση 23 μηνών και η σύζυγός του σε 24 για απόπειρα εκβίασης, συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση από κοινού σε βάρος του δικηγόρου και κουμπάρου τους.
Μάλιστα ο Σώρρας φέρεται να ανέλαβε να πουλήσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του κουμπάρου του, όμως δεν του έδωσε τα 45.000 ευρώ που εισέπραξε. Σε άλλη παρόμοια υπόθεση καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών σε 18 μήνες με τριετή αναστολή και κατ’ έφεση τον Ιούνιο του 2015 σε 12 μήνες με τριετή αναστολή. Είχε πουλήσει το αυτοκίνητο ενός επιχειρηματία εισπράττοντας το ποσό των 60.000 ευρώ, κρατώντας όμως για τον εαυτό του περίπου τα μισά.
Πουλούσε πλακάκια
Ο 50χρονος σήμερα Αρτέμης Σώρρας είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας αγροτών. Σύμφωνα με φίλους του, με τους οποίους σήμερα δεν ανταλλάσσει ούτε καλημέρα, δεν κατάφερε να τελειώσει ούτε το Δημοτικό. Στο πατρικό του, ένα λυόμενο στο Θεριανό, κατοικούν σήμερα οι υπέργηροι γονείς του.
Ο Σώρρας έχει δύο αδελφές και έναν αδελφό. Η μία από τις δύο αδελφές του εργάζεται delivery, ενώ ο αδελφός του, ονόματι Γιώργος, ο οποίος είναι ίδιος ο Αρτέμης χωρίς το μουσάκι, έχει ενεργοποιηθεί στην τοπική οργάνωση «Ελλήνων Συνέλευσις», στην οποία μοιράζει φυλλάδια. Μία από τις πρώτες δουλειές που έκανε ο Αρτέμης Σώρρας ήταν για μικρό χρονικό διάστημα στο μαγαζί του θείου του που πουλούσε πλακάκια. Ο ίδιος ωστόσο είχε μεγαλύτερες βλέψεις για τον εαυτό του. «Μου έλεγε συχνά ότι θα καταφέρει να πάρει ένα ευρώ από κάθε Ελληνα. “Τι είναι να δώσει ένα ευρώ ο καθένας;”, έλεγε. Για εκείνον, όμως, θα ήταν 10 εκατομμύρια. Ηθελε χρήμα και δόξα», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο επί σειρά εννέα ετών και πιο στενός συνέταιρός του, Γρηγόρης Δώσης, έμπορος εξοπλισμού καταστημάτων, ενώ θυμάται την πρώτη τους γνωριμία: «Το 2000 ήρθε στο μαγαζί μου να ψωνίσει έπιπλα, συνολικής αξίας 4.000 ευρώ. Με πλήρωσε με μια επιταγή, η οποία ανέγραφε το όνομα ενός εφοπλιστή. Οταν όμως πέρασε το διάστημα και πήγα στην τράπεζα να εισπράξω τα χρήματα, η επιταγή ήταν ακάλυπτη. Επικοινώνησα με τον εφοπλιστή και δεν γνώριζε τίποτα. Τελικά (ο εφοπλιστής) μου έδωσε ο ίδιος τα χρήματα, ίσως για να αποφύγει να εμπλακεί το όνομά του σε κάποιο σκάνδαλο».
Αφησε φέσια ενοίκια
Παρά τον περίεργο τρόπο γνωριμίας τους που θα έκανε οποιονδήποτε επιφυλακτικό, ο Δώσης άρχισε να αναπτύσσει φιλική σχέση με τον Αρτέμη Σώρρα και σύντομα έγιναν και συνέταιροι. Τον Μάρτιο του 2002 ο Σώρρας άνοιξε στην Πάτρα την Commercial Gate Α.Ε., μια εισαγωγική εταιρεία που πουλούσε μπετονιέρες και άλλα βαριά τροχοφόρα και μηχανήματα. Για την ακρίβεια η εταιρεία ήταν στο όνομα της συζύγου του, όπως συμβαίνει με όλες τις επιχειρήσεις του. Στη συγκεκριμένη εμφανιζόταν ως διευθυντής. Ο Δώσης ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος, αλλά, όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματίας, ήταν απλώς η «βιτρίνα»: «Δεν έβαλα ούτε μία υπογραφή, δεν συμμετείχα ούτε σε ένα διοικητικό συμβούλιο.
Ημουν κατ’ όνομα διευθύνων σύμβουλος. Το 2009, όταν είχα πειστεί για το ποιος πραγματικά είναι, τον κατήγγειλα στο ΣΔΟΕ και παραιτήθηκα. Οπως έμαθα, τον είχαν καταγγείλει και άλλοι για απάτες». Στη συγκεκριμένη εταιρεία μπήκε ακόμη ένας συνέταιρος, ο οποίος επίσης προσέφυγε δικαστικά κατά του ζεύγους Σώρρα κατηγορώντας το ότι δανείστηκε περισσότερα από 30.000 ευρώ και δεν τα επέστρεψε.
Για τη ΔΟΥ Πατρών η Commercial Gate Α.Ε. είναι επιχείρηση-φάντασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έναρξη των εργασιών είναι φορολογικά ανύπαρκτη, καθώς δεν έχει υποβάλει ποτέ δηλώσεις ΦΠΑ, φόρους μισθωτών και δηλώσεις εισοδήματος και εμφανίζεται μέχρι σήμερα να οφείλει στο Δημόσιο 1.500 ευρώ. Ποσό αστείο για έναν μεγιστάνα, ο οποίος θα αρκούσε να βάλει το χέρι του τυχαία σε οποιαδήποτε τσέπη του, να βγάλει μερικά χαρτονομίσματα και να το πληρώσει.
Μέσα όμως από την Commercial Gate A.E. o Σώρρας άρχισε να παρουσιάζεται ως επιχειρηματίας. Τι και αν δεν μπορούσε να καλύψει ούτε το ενοίκιο των 150 ευρώ; «Ηταν λίγο δύσκολος στη συνεργασία, ενώ είχα ακούσει ότι δεν έκανε καλές συναλλαγές. Τα πρώτα χρόνια έδινε το ενοίκιο, αλλά ορισμένες φορές με καθυστερήσεις και δυσκολίες. Του νοίκιασα το ακίνητο για την επιχείρησή του μέχρι το 2010, οπότε και τον έδιωξα. Μου άφησε χρέος από ενοίκια ύψους 4.500 ευρώ. Κατάφερα να πάρω μόνο τα 2.500 ευρώ και αυτά από έναν πλειστηριασμό που του έκανε κάποιος άλλος, στον οποίο επίσης χρώσταγε ο Μάκης», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο ιδιοκτήτης του ακινήτου κ. Μιχάλης Σιακαμπέτης.
Από τις μπετονιέρες στους παιδότοπους
Πριν όμως κλείσει η Commercial Gate Α.Ε., η οποία εξάλλου είχε σχεδόν μηδενικό κύκλο εργασιών, ο Αρτέμης Σώρρας είχε σκαρφιστεί την επόμενη επιχειρηματική του δραστηριότητα. Το 2007 η σύζυγός του έφτιαξε την εταιρεία Μπόινγκ Πλάνετ ΕΠΕ, με μοναδική εταίρο την ίδια. Ο Σώρρας εισήγαγε φουσκωτά παιχνίδια και στη συνέχεια αναζητούσε επιχειρηματίες που είχαν δικό τους χώρο προκειμένου να στήσουν μαζί έναν παιδότοπο. Κατάφερε να αποκτήσει ή να γίνει συνέταιρος σε τουλάχιστον έξι, τους τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, έναν στη Χαλκίδα και άλλον έναν στην Κέρκυρα. Λίγο πριν Σώρρας και Δώσης χωρίσουν τα τσανάκια τους συνεργάστηκαν στην κατασκευή δύο παιδότοπων. «Η συμφωνία ήταν να βάλουμε από τα μισά χρήματα και να είμαστε συνέταιροι στα κέρδη. Στην πραγματικότητα, όμως, εκείνος δεν έβαλε ποτέ χρήματα. Από αυτή την ιστορία έχασα 95.000 ευρώ», λέει ο Γρηγόρης Δώσης. Η Μπόινγκ Πλάνετ ΕΠΕ οφείλει μέχρι σήμερα στο Δημόσιο το ποσό των περίπου 4.000 ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος.Θύμα του Αρτέμη Σώρρα υποστηρίζει ότι έπεσε και ο κ. Σωτήρης Κουρμουζής, ιδιοκτήτης καφετέριας στην Πάτρα.
Οταν οι δουλειές άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά, αποφάσισε να μετατρέψει την καφετέριά του σε παιδότοπο. «Γνώρισα τον Αρτέμη Σώρρα και συμφωνήσαμε να βάλω εγώ το ακίνητο και εκείνος να το διαμορφώσει σε παιδότοπο με δικά του έξοδα, που έφταναν περίπου τις 15.000 ευρώ. Μετά άρχισε να μου βάζει κάτι περίεργους όρους. Μου είχε φέρει να υπογράψω ένα συμφωνητικό το οποίο έγραφε ψέματα, δηλαδή ότι εκείνος πλήρωσε 480.000 ευρώ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχε χρεώσει 1.800 ευρώ μόνο τις βίδες. “Θα τα περάσουμε ως έξοδα”, μου έλεγε. Ποτέ, όμως, δεν τα είχε βάλει αυτά τα λεφτά. Εβαλε και έναν δικό του, αστυνομικό στο επάγγελμα, να κάθεται στο ταμείο για να το ελέγχει. Επαιρνε τις εισπράξεις λέγοντας ότι θα πληρώσει τους προμηθευτές, οι οποίοι όμως εμφανίστηκαν μετά και ζητούσαν τα λεφτά τους, αφού δεν είχαν πληρωθεί από τον Μάκη.
Μετά ήθελε να γίνει διαχειριστής στο μαγαζί. Εφτασε στο σημείο να μου προτείνει να μου δώσει 20.000 ευρώ για να πάρει το μαγαζί, τονίζοντάς μου ότι είχα μεγάλα χρέη. Οταν αρνήθηκα, έφτασε στο σημείο να κάνει αγωγή διεκδικώντας το δικαστικά. Ο,τι δηλαδή κάνει με άλλους ανθρώπους που χρωστάνε στο Δημόσιο, στους οποίους προτείνει να τους πάρει το ακίνητο ακόμη και για ένα ευρώ και να το διαχειριστεί ο ίδιος, ώστε να μην κινδυνέψουν να το χάσουν λόγω χρεών από το κράτος. Και έτσι τους το αρπάζει», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κουρμουζής, προσθέτοντας ότι με διάφορους τρόπους ο Σώρρας τού απέσπασε περίπου 200.000 ευρώ, ενώ στο τέλος ο ίδιος αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του λόγω χρεών. Σήμερα είναι στα δικαστήρια με τη Βαΐα Ρουγκλίου-Σώρρα, η οποία εμφανίζεται σε όλες τις συναλλαγές.
Η βίλα και η οδός Αγίου Αρτεμίου
Εκτός όμως από το χρήμα, ο Αρτέμης Σώρρας τρελαίνεται όπως φαίνεται και για δόξα. Με την οικογένειά του μένει σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στο κέντρο της Πάτρας, ενώ έχει και βίλα στο χωριό του, το Θεριανό -άγνωστο πώς κατάφερε να την αποκτήσει. Και τα δύο ακίνητα είναι στο όνομα της γυναίκας του. Πρόκειται για ένα αρχοντικό 1.255 τ.μ. με μεγάλη αυλή, πισίνα, μέχρι και πηγάδι.
Εκεί περνούσε τα καλοκαίρια του οργανώνοντας μπάρμπεκιου με φίλους. Μάλιστα νοίκιαζε τον χώρο για δεξιώσεις γάμου κ.ά. Στην πλαϊνή είσοδο της βίλας με σιδερένια κουμπιά είναι σχηματισμένα τα αρχικά Α.Σ. από το ονοματεπώνυμό του. Ο ίδιος φέρεται να κινητοποίησε τους κατοίκους του χωριού και άλλους πριν από χρόνια προκειμένου να μαζέψουν χρήματα και να φτιάξουν έναν ιερό ναό, στο όνομα του Αγίου Αρτεμίου. Στη συνέχεια μπήκε και η επιγραφή πάνω στον μαντρότοιχο της βίλας του με την ονομασία του δρόμου: Οδός Αγίου Αρτεμίου.
Μία βίλα όμως που σήμερα εμφανίζεται εγκαταλειμμένη. Τα σίδερα έχουν σκουριάσει, ενώ τα αγριόχορτα έχουν πνίξει όλο τον κήπο, δείγμα ότι έχει να κατοικήσει άνθρωπος εκεί χρόνια. Και να σκεφτεί κανείς ότι απέναντι από τη βίλα υπάρχει μια μεγάλη αποθήκη όπου άνετα μπορεί κάποιος να διακρίνει σε αυτή τα φουσκωτά ή τις καρότσες από τα φορτηγά που πουλούσε ο Αρτέμης Σώρρας πριν εμφανιστεί στην επικαιρότητα και προτείνει να πληρώσει το χρέος της Ελλάδας και όλα όσα χρωστούν οι Ελληνες σε εφορίες και τράπεζες με τα 600 δισ. δολάρια.
Υπόσχεται 20.000 ευρώ σε κάθε Ελληνα αν γίνει πρωθυπουργός
Ο άνθρωπος που εμφανίστηκε ως σωτήρας της Ελλάδας, με τα 600 δισ. δολάρια στελεχώνει με αιθέριες υπάρξεις τον πολιτικό φορέα του και ετοιμάζεται για τον εκλογικό στίβο ζητώντας ψήφους με το αζημίωτο
Ο Αρτέμης Σώρρας ετοιμάζεται να κατέβει στις εκλογές με το κόμμα που έχει στα σκαριά, ανοίγει γραφεία μέχρι και στην Κύπρο, ενώ συνολικά 280 παραρτήματα του πολιτικού φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» έχουν στηθεί μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον βάσει των ισχυρισμών των μελών του. Μάλιστα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών δηλώνουν πανέτοιμοι «να ανακτήσουν τη διαχείριση και τη διακυβέρνηση της πατρίδας».
Ανακοινώνουν δε τη διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου τους για την εκλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το κόμμα και τινάζουν την μπάνκα στον αέρα υποσχόμενοι... «μια πρώτη άμεση ανακούφιση» ύψους 20.000 ευρώ σε κάθε Ελληνα πολίτη σε περίπτωση που τους δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσουν. Οι προεκλογικές υποσχέσεις, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ.
Θα συστήσουν, λένε, επιτροπές ελέγχου για όσα πολιτικά πρόσωπα διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και θα δημιουργήσουν το δικό τους πιστωτικό ίδρυμα. Μάλιστα έχουν έτοιμο σχέδιο και για το Μεταναστευτικό... Θα δέχονται, λένε, πρόσφυγες και μετανάστες υπό προϋποθέσεις. Ολα τα παραπάνω ειπώθηκαν στον χώρο εργασίας των μελών του κινήματος το μεσημέρι της Πέμπτης στη Δάφνη. Ενας ολόκληρος όροφος περίπου 200 τ.μ. για τον οποίο πληρώνουν ενοίκιο μόλις 200 ευρώ. Γίνεται;
«Ασφαλώς και γίνεται», απαντούν. Εξηγούν ότι τυγχάνουν προνομιακών εκπτώσεων και προσφορών από φίλους του κινήματος. Δίνουν όμως και το κατιτίς τους προς όφελος του κινήματος, που αντιστοιχεί σε συνδρομή 5 ευρώ τον μήνα έκαστος συν 10 ευρώ η εγγραφή με απόδειξη είσπραξης. Φθηνότερα δηλαδή και απ’ το τελευταίο συνοικιακό γυμναστήριο, με μοναδική εξαίρεση ότι στα γραφεία τους δεν υπάρχουν όργανα γυμναστικής, μόνο όρκοι αιώνιας πίστης στη «συμπαντική συνειδητότητα», τους οποίους δεν πρέπει να παραβείς γιατί «όλος ο κυτταρικός ιστός του σώματός σου θα διαλυθεί». Τυχόν επισκέψεις δημοσιογράφων πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού.
Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ αντιμετωπίζονται με ευγένεια, αλλά και αρκετή δυσπιστία. «Δεν σε πειράζει να σε μαγνητοφωνούμε», είναι η πρώτη κουβέντα που θα ακούσεις προτού καθίσεις στο μεγάλο τραπέζι για να μάθεις ποιοι τέλος πάντων είναι αυτοί που με τόσο πάθος και πίστη τάσσονται στο πλευρό μιας τόσο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας όπως ο Αρτέμης Σώρρας. Ωστόσο, περισσότερη εντύπωση προκαλεί το να ακούς από τα χείλη ενός 19χρονου μορφωμένου κοριτσιού ότι είναι κι αυτή ένα από τα εκατοντάδες μέλη του κινήματος που προσπαθούν να πείσουν τους υποψήφιους προς ένταξη ότι ο άνθρωπος που νοίκιαζε φουσκωτά παιχνίδια σε παιδότοπους προτού γίνει... σωτήρας έχει το know how για να βγει η χώρα από τα μνημόνια! «Αφυπνίστηκα», θα πει η νεαρή Νικολέτα Σαββίδου από την Κύπρο. Μαζί με τη μητέρα της συμμετέχουν στην οργάνωση δύο γραφείων στην Πάφο.
«Εφτασε η ώρα για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυτά που μας ανήκουν», προσθέτει με περίσσια σιγουριά. Για τη Μαρία Δερδελάκου, η οποία μεταπήδησε στο κίνημα του Σώρρα προερχόμενη από τη Χρυσή Αυγή και εργάζεται ως τραπεζοκόμος σε νοσοκομεία, η απελευθέρωση της χώρας... είναι προ των πυλών. «Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τα οικονομικά εργαλεία που θα ξεκλειδώσουν τα 600 δισ.», θα πει. Και το πιστεύει. Οπως το πιστεύουν και όλοι όσοι κάθονταν δίπλα της. «Στο χέρι μας είναι να τα πάρουμε», συμπληρώνει η Ελένη Γκίκα, ψυχοθεραπεύτρια και «τρία χρόνια στον αγώνα». Eχει αναλάβει το γραφείο του Καματερού που αριθμεί 50 μέλη.
Τα πράγματα σοβαρεύουν όταν στο τραπέζι πέφτει το θέμα της άγριας δολοφονημένης παιδοψυχιάτρου από τη Λαμία που, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν ενεργό μέλος του κινήματος. Το αποτρόπαιο έγκλημα διέπραξε, όπως ομολόγησε, ένας άλλος οπαδός του Σώρρα. «Αυτά ήταν προσωπικά μεταξύ τους. Δεν μας αγγίζουν», θα πουν, δίχως διάθεση να πάει η συζήτηση ένα βήμα παραπέρα. Πολύς ντόρος έχει γίνει και με τους περιβόητους όρκους του κινήματος που έγραψε ο ίδιος ο Αρτέμης Σώρρας και οι οποίοι περιλαμβάνουν από πολέμαρχους και συμπαντική συνειδητότητα μέχρι... ενεργό ύδωρ. «Γιατί σας φαίνεται περίεργο;» θα αναρωτηθεί ο Ηλίας Καλλέργης, πρώην γκρουμ και μπάρμαν σε ξενοδοχείο. «Οι γιατροί δεν ορκίζονται στον όρκο του Ιπποκράτη; Πρόκειται για επικλήσεις. Για ιστορικές αναφορές στους προγόνους μας. Μα τόσο κακό είναι;».