Άρση περιοριστικών μέτρων: Μέχρι πότε θα ισχύσουν οι άδειες ειδικού σκοπού
Τι ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών
Για όσο διάστημα τα σχολεία θα είναι κλειστά θα ισχύουν και οι άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στο δημόσιο που έχουν παιδιά έως 15 ετών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το επικρατέστερο σενάριο που συζητείται είναι η σταδιακή (από τις 7.00 έως τις 9.00 το πρωί) προσέλευση στις υπηρεσίες τους, όσων εργάζονται στο Δημόσιο προκειμένου να αποφεύγεται συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σημειώνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις, θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ακόμη ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Όπως είπε από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσει μια σταδιακή επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας. Θα γίνεται τεστάρισμα των δεδομένων από τους ειδικούς και αναλόγως ή θα προχωράμε σε ελάφρυνση της κατάστασης ή θα λαμβάνονται μέτρα.
Ποιοι την δικαιούνται
Την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς παιδιών:
– που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,
– που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης,
– που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.
Η ανωτέρω άδεια μπορεί να ληφθεί εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.
Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.
Σε περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο, απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής.
Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται :
– νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή
– νοσεί από τον κοροναϊό ή
– είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) ή σύνταξη αναπηρίας.
Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας, ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση ως ανωτέρω.
Σε κάθε περίπτωση, για να μπορεί ο εργαζόμενος να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού πρέπει να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον 6 ημερών στην εξαήμερη εργασία και 5 ημερών στην πενθήμερη εργασία. Σε περίπτωση που δεν πληρούται η ως άνω προϋπόθεση, τότε δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού κατ’αναλογία των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούται.
in.gr