Αρναουτάκης: Υπογραφές για έργα ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ

6:55 μ.μ. - Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
06:02 μ.μ. - Κυρ, 23/55/2020
Image: Αρναουτάκης: Υπογραφές για έργα ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ

Σημαντικές ανακοινώσεις από τον Περιφερειάρχη Κρήτης

Με τις υπογραφές ανά χείρας 30 μελετών ύψους 26 εκατ. ευρώ, που βάζουν τις βάσεις για μια μεγάλη “φουρνιά” νέων έργων, πήγε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο ο Σταύρος Αρναουτάκης, που ανακοίνωσε επίσης την επικείμενη έναρξη εργασιών σε δύο μέτωπα: Το ένα αφορά στην ανέγερση, στον χώρο του παλιού Υγειονομικού, του νέου μεγάρου που θα στεγάσει υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης.

Το έργο, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, έχει ήδη ανάδοχο και μέσα στον Μάιο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει να υλοποιείται. Το έτερο μέτωπο, στο οποίο αναμένουμε την έναρξη εργασιών προς τα τέλη της άνοιξης, είναι αυτό των παρεμβάσεων ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας σε 452 σημεία του πεπαλαιωμένου επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού που έχουν επισημανθεί ως “σεσημασμένης” επικινδυνότητας με βάση σχετική μελέτη της “Εγνατία Α.Ε.”.

Αναλυτικότερα, 30 μελέτες έργων για όλη την Κρήτη υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και είναι προϋπολογισμού 26,5 εκατ. ευρώ. Τα αντικείμενα των έργων που θα μελετηθούν αφορούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, διευθέτησης ρεμάτων και ποταμών, ενίσχυσης ή δημιουργίας φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών, διορθωτικών παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο για αντιμετώπιση κατολισθήσεων και φθορών, οδικά έργα, καθώς και έργα προστασίας ακτών.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κρήτης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως η εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούν τα έργα που θα μελετηθούν να είναι ώριμα και να κατατεθούν προτάσεις για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι μελέτες εστιάζουν σε έργα τα οποία θα στηρίξουν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο στην Κρήτη, αλλά και τον τουρισμό.

Συνολικά, με την υλοποίησή τους, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ θα συνδράμουν στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος της Κρήτης, που αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού, βοηθώντας στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως προσεχώς έπονται ανακοινώσεις και για νέα “φουρνιά” έργων, ενώ έκανε λόγο για προετοιμασίες ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

Όπως τόνισε μάλιστα, «από το 2022 θα είμαστε πανέτοιμοι να εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο μια νέα γενιά έργων, τα οποία ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ».

Το νέο κτήριο της Περιφέρειας

Κατά το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Σταύρος Αρναουτάκης προανήγγειλε σημαντικές εξελίξεις ως προς το κτηριακό μέτωπο της Περιφέρειας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι υπάρχει ήδη ανάδοχος για το έργο ανέγερσης του νέου κτηρίου της Περιφέρειας στο πρώην Υγειονομικό.

Ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι μέσα στον Μάιο θα υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει το πολύ σημαντικό έργο, ύψους άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ. Έργο που θα δώσει μεγάλη στεγαστική “ανάσα” στην Περιφέρεια, αφού θα στεγάσει υπηρεσίες και παράλληλα θα φιλοξενεί νέα αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και συνεδριακή αίθουσα.

Όπως έχουμε γράψει εδώ στη “Νέα Κρήτη”, το έργο αφορά στην κατασκευή ενός 4ώροφου κτηρίου, εμβαδού 3.000 τ.μ., στη συνοικία του Λάκκου, το οποίο θα έχει περιβάλλοντα χώρο και θα σέβεται τόσο το παρακείμενο μοναστήρι του Αγίου Ματθαίου, όσο και τα άλλα παλαιά κτίσματα της περιοχής.

Το νέο κτήριο θα ανεγερθεί στον χώρο του παλιού Υγειονομικού, το οποίο κατεδαφίστηκε, και θα λειτουργήσει ως ένα δεύτερο ουσιαστικά διοικητήριο, στεγάζοντας υπηρεσίες της Περιφέρειας, μια νέα αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και μια μεγάλη συνεδριακή αίθουσα, χωρητικότητας 150 ατόμων, με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.

neakriti.gr