Αρναουτάκης: 200 εκ. για τους Δήμους και 100 για την κοινωνική φροντίδα και την απασχόληση από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης

2:54 μ.μ. - Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020
02:08 μ.μ. - Δευ, 03/54/2020

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη

«Η Περιφέρεια Κρήτης έχει στηρίξει τους Δήμους της Κρήτης με πάνω από 200 εκ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμά της», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης της ΠΕΔ Κρήτης για την παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την στήριξη της Αυτοδιοίκησης, αναφέροντας πως η καλή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας κι όλων των φορέων έχει αποδώσει καρπούς.

Ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε πως στο πλαίσιο της πανδημίας και για την στήριξη της απασχόλησης στο νησί, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει με 100 εκ. ευρώ από το δικό της ΕΣΠΑ την κοινωνική φροντίδα και την απασχόληση. «Μεταφέραμε κ. Υπουργέ 60 εκ. για την στήριξη της απασχόλησης κεντρικά στα υπουργεία. Επίσης, χρηματοδοτούμε με 20 εκ. γιατρούς και νοσηλευτές για τα τέσσερα επόμενα χρόνια . Κι ακόμα χρηματοδοτούμε με επιπλέον 20 εκ. για να μπορούν να πάρουν τα Νοσοκομεία μας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό», τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί σαν γέφυρα επικοινωνίας στο νησί και συνεργάζεται αρμονικά με τους θεσμούς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει, προκειμένου τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» να έχουν πραγματικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Υπογράμμισε δε πως η Περιφέρεια φιλοδοξεί να συνδράμει και με το νέο ΕΣΠΑ, τους πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και από το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για το οποίο πρότεινε την απλοποίηση των διαδικασιών. «Βάζει όρους όπως το ΕΣΠΑ. Αν θέλουμε όμως να είναι εμπροσθοβαρές τα δύο πρώτα χρόνια και να απορροφήσουμε το 70%, θα πρέπει να έχει την ευελιξία που έχει το Αντώνης Τρίτσης ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, διαφορετικά δεν θα έχει τέτοια απορρόφηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζήτησε πραγματική αποκέντρωση, κι όχι υπερσυγκέντρωση, φέρνοντας ως παράδειγμα το αεροδρόμιο Καστελίου, όπου αντί να τοποθετηθεί στο Συμβούλιο εκπρόσωπος του τόπου – ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος – ορίστηκε κάποιος εκπρόσωπος από τον Βόρεια Ελλάδα.

zarpanews.gr