Αρναουτάκης: ΒΟΑΚ από Κίσσαμο έως Σητεία χωρίς διόδια

7:37 μ.μ. - Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018
07:06 μ.μ. - Δευ, 25/37/2018
Image: Αρναουτάκης: ΒΟΑΚ από Κίσσαμο έως Σητεία χωρίς διόδια

Θα πρέπει να υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα για τα έργα που μπαίνουν στην διαγωνιστική διαδικασία και αφορούν στο ΒΟΑΚ

Θα πρέπει να υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα για τα έργα που μπαίνουν στην διαγωνιστική διαδικασία και αφορούν στο ΒΟΑΚ, από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο αλλά και για την μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού που αφορούν τα τμήματα Καστέλι Κισσάμου-Χανιά και Άγιος Νικόλαος-Σητεία. Αυτή είναι η πάγια θέση της Περιφέρειας, που διατύπωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην εν εξελίξει συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
 
Τη θέση του αυτή ο περιφερειάρχης είχε εκφράσει και στον υπουργό, Υποδομών & Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, το περασμένο Σάββατο κατά τη συνάντησης του υπουργού με τους δημάρχους του νησιού. Τότε, μετά τη συνάντηση, ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος τονίζει ότι για την Περιφέρεια, ΒΟΑΚ σημαίνει από το Καστέλι Κισσάμου έως τη Σητεία, χωρίς διόδια για τους Κρητικούς, είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλα όσα είπαμε με τον υπουργό ήταν προς τη θετική κατεύθυνση για να γίνει ο ΒΟΑΚ από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Εμάς ως περιφέρεια δεν μας ενδιαφέρει αν το έργο γίνει σε ένα ή ως τρία διαφορετικά τμήματα- αλλά μας ενδιαφέρει να γίνει το έργο, και αυτό είναι το ζητούμενο μας».
 
Την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις για την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο έως της Σητεία και με τους κάθετους οδικούς άξονες εξέφρασε και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης. Έχοντας τις μελέτες ώριμες, ο Στεφανάκης ζητάει από τον υπουργό Υποδομών να διασφαλιστεί στο πλαίσιο του ΒΟΑΚ, η ολοκλήρωση του ημικόμβου Μαλίων ώστε να συμπεριληφθεί η είσοδος και έξοδος από και προς το νομό Λασιθίου, καθώς επίσης να αναβαθμιστεί η πρόσβαση προς το οροπέδιο Λασιθίου. Με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Σπίρτζη στο Ηράκλειο το περασμένο Σάββατο, ο δήμαρχος Λασιθίου επανάφερε το αίτημα για χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων για την ενίσχυση-βελτίωση των υποδομών για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας προς όφελος των πολιτών.
 
Ο υπουργός υποσχέθηκε στους πολίτες αλλά και τον δήμαρχο ότι εντός του 2018 θα γίνει δημοπράτηση των αρδευτικών δικτύων στην περιοχή έχοντας μάλιστα το απαιτούμενο κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ διασφαλισμένο. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου θα υπάρξουν τεράστια οφέλη στον πρωτογενή τομέα, όπως, μείωση του κόστους παραγωγής, μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή προϊόντων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και το εισόδημα των αγροτών με οφέλη συνολικά στη τοπική κοινωνία και εθνική οικονομία.
 
Παράλληλα με την ολοκλήρωση των αρδευτικών, σύμφωνα με το ekriti.gr,  θα αξιοποιηθεί η λιμνοδεξαμενή του Αγ. Γεωργίου, χωρητικότητας 2,5 εκατ. κυβικών νερού.
 
Ο κ. Στεφανάκης έθεσε επίσης στη γνώση του υπουργού, την ανάγκη να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση της μελέτης και κατασκευής για νέα αποχετευτικά δίκτυα και μονάδας βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, γεγονός που απορρέει από τις συμβατικές υποχρεώσεις του έργου Αποσελέμη, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και τον ίδιο τον υπουργό την απλοποίηση στις διαδικασίες για την εκπόνηση, ανάθεση και δημοπράτηση των έργων και μελετών ώστε να μην υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις που βαίνουν εις βάρος της ανάπτυξης του τόπου.