Αριθμός - σοκ από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: 191 παιδιά εξαφανίστηκαν το 2018

11:59 π.μ. - Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
11:05 π.μ. - Παρ, 24/59/2019
Image: Αριθμός - σοκ από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: 191 παιδιά εξαφανίστηκαν το 2018

Την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένου Παιδιού τιμά ο Οργανισμός και ολόκληρη η Ελλάδα

Την Παγκόσμια Ημέρα για τα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, τιμά για άλλη μία χρόνια το «Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από δράσεις, συνεργασίες για την πρόληψη και
 
Το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 191 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν στην Ελλάδα εκ των οποίων 148 τελικά εντοπίστηκαν. 11 φορές ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Amber Alert Hellas. Αντίστοιχα, το πρώτο τετράμηνο του 2019 αναζητήθηκαν 37 εξαφανισμένα παιδιά και εντοπίστηκαν 33, ενώ σε 2 περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 299 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων την περίοδο 2018 μέχρι και τις 11/5/2018, ενώ διαχειρίστηκε 1.110 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων το 2018 και 404 αντίστοιχες υποθέσεις από 1/1/2019 έως τις 11/5/2019.
 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και τις εντολές των εισαγγελικών αρχών», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ συμπλήρωσε:
 
«Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας και αξιοποιώντας τις γνώσεις μας, την τεχνολογία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, επαγγελματίες και εθελοντές, μπορούμε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με αποτελεσματικότητα και άμεσα όταν ένα παιδί εξαφανίζεται καθιστώντας την Ελλάδα πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο στη διαχείριση αυτών περιστατικών».
 
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα. Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ισχυρών συμμαχιών για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών, όπως αυτής μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας η κα. Δημητρίου Βασιλοπούλου στάθηκε στη σημασία των πρόσφατων εκπαιδεύσεων που υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την επιμόρφωση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και τη βελτίωση διαχείρισης των περιστατικών εξαφάνισης.
 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η νέα καινοτόμα υπηρεσία και το πρόγραμμα Missing Alert που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός στο πρότυπο του Amber Alert Hellas για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφάνισης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες καθώς και ομάδες υψηλού κινδύνου. Στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι να παρέχει εξειδικευμένη προστασία σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο (π.χ λόγω νοητικής στέρησης, ψυχολογικών προβλημάτων κ.α), που αγνοούνται ύστερα από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
 
Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου παρουσιάστηκαν τα υλικοτεχνικά μέσα που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι συναρμόδιοι δημόσιοι και εθελοντικοί φορείς, όπως το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας», ασθενοφόρα, διασωστικά οχήματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, οι εθελοντές χειριστές της αναβαθμισμένης Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», εθελοντές διασώστες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, κυνοφιλικές ομάδες και οχήματα από το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
 
Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού:
 
Το 2018:
 
-  814 μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
 
-  846 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
 
-  1.122 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
 
-  191 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
 
-  148 παιδιά εντοπίστηκαν
 
-  11 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
 
-  3 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
 
-  12.487 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
 
1ο Τετράμηνο 2019
 
-  515 μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
 
-  277 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
 
-  668 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
 
-  37 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
 
-  33 παιδιά εντοπίστηκαν
 
-  2 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
 
-  2 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
 
-  2.172 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας:
 
Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε 299 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων την περίοδο από 1/1/2018 μέχρι και τις 11/5/2019. Για το 2018 το ποσοστό ανεύρεσης ήταν 85,95%, ενώ για το 2019 82,20%. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 1.110 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων το 2018 και 404 αντίστοιχες υποθέσεις από 1/1/2019 έως τις 11/5/2019 με ποσοστό ανεύρεσης γύρω στο 30%.
 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα  Εξαφανισμένα Παιδιά «Missing Children Europe» που εδρεύει στις Βρυξέλλες το 2018:
 
-  πραγματοποιήθηκαν 91.655 κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά σε 26 Ευρωπαϊκές Γραμμές Βοήθειας
 
-  58.2% των υποθέσεων εξαφανισμένων παιδιών αφορούσαν υποθέσεις φυγής ή εξώθησης σε φυγή από δομές φιλοξενίας, που αποτελούν την πιο συχνή κατηγορία εξαφανίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
-  5% των κλήσεων αφορούσαν σε υποθέσεις αρπαγής και πρόληψης των εξαφανίσεων παιδιών
 
-  14% των περιστατικών εξαφανίσεων αφορούσαν σε διασυνοριακές υποθέσεις εξαφανίσεων
 
-  Στο 20% των περιπτώσεων, τα συστήματα έγκυρης και έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το Amber Alert στην Ελλάδα, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στον εντοπισμό των παιδιών που εξαφανίστηκαν
 
-  23% των εξαφανισμένων παιδιών υπέστησαν κάποια μορφή βίας, κακοποίησης, παραμέλησης ή/και εκμετάλλευσης
 
-  Ένας από τους πιο συχνούς λόγους εξαφάνισης παιδιών μεταναστών και προσφύγων ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης των παιδιών στο σύστημα προστασίας, η επιθυμία τους να φύγουν με φίλους, οι μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και το γεγονός ότι οι δομές φιλοξενίας ήταν ανεπαρκείς και ακατάλληλες για παιδιά.
 
Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά που εδρεύει στην Ουάσινγκτον (ICMEC):
 
-  Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 424.066 καταγγελίες για εξαφανισμένα παιδιά στις ΗΠΑ
 
-  Το 2018 33,467 παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ισπανία
 
-  25.000 παιδιά και νέοι εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στην Αυστραλία
 
-  Περισσότερα από 80.000 παιδιά εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο
 
-  Περίπου 40.000 παιδιά δηλώνονται ως εξαφανισμένα κάθε χρόνο στην Βραζιλία
 
 
neakriti.gr