Αραχωβίτης: Να μειωθεί τώρα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης – Να ενεργοποιηθεί η Αναπτυξιακή τράπεζα
Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα
Με τις εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι ραγδαίες ο πρώην υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης μίλησε στον Ηχώ 99,8 τονίζοντας καταρχάς ότι αυτό χρειάζεται να κάνουμε ως χώρα είναι προσεκτικές κινήσεις στην εξωτερική μας πολιτική και την οικονομία. Η κρίση στην Ουκρανία πρόσθεσε, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα παντού. Άλλαξε η ροή του τουρισμού και αυτό θα επηρεάσει και την Κρήτη. Άλλαξε η ροή των τροφίμων αλλά και της ενέργειας. Για παράδειγμα για την παρασκευή ψωμιού αλλά και για τις ζωοτροφές γίνονταν εισαγωγές από την Ουκρανία. Αυτό αλλάζει. Η αύξηση στα καύσιμα και την ενέργεια συνεπάγονται αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι ενδεικτικό ότι στα αζωτούχα λιπάσματα η αύξηση έφτασε στο 250 % ενώ στις ζωοτροφές πάνω από 50%. Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι όλο αυτό ένα εκρηκτικό μίγμα. Πρέπει επομένως να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα που σημειωτέον παράγει το τρόφιμο για να τραφεί ο λαός. Στη χώρας μας δεν δόθηκε μεγάλη προσοχή σε αυτό το κομμάτι. Η παραγωγική διαδικασία είναι σαν μια αλυσίδα και εάν σπάσει ένας κρίκος αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες. Χρειάζεται λοιπόν να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας , παραγωγή, τυποποίηση, διάθεση κλπ για να μην φτάσουμε σε επισιτιστική κρίση, είπε ο κ. Αραχωβίτης.
Αυτό που προτείνουν για να στηριχτεί η πρωτογενής παραγωγή είναι, μείωση συντελεστών φορολογίας σε όλη την ενέργεια, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στους παραγωγούς χωρίς εξαιρέσεις καθώς δεν είναι μόνο οι συνεταιρισμένοι αγρότες που παράγουν. Άμεση επιδότηση κάλυψης μέρους του αυξημένου κόστους, όπως σε λιπάσματα και ζωοτροφές πχ με voucher. Να αντιμετωπιστεί η έλλειψη χρηματοδότησης , να υπάρξει μέριμνα για ρευστότητα στην αγορά, να ενεργοποιηθεί η αναπτυξιακή τράπεζα. Επιπλέον η χώρα να πάει σε αναστολή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.
Εν συνεχεία ο κ. Αραχωβίτης είπε ανάμεσα σε άλλα ότι πέρα από το τι χρειάζεται να πράξει η χώρας μας θα πρέπει και η Ευρώπη να ακολουθήσει πολιτικές στήριξης του πρωτογενή τομέα, να επιδείξει σε πολλούς τομείς τα απαραίτητα αντανακλαστικά, εκτιμώντας ότι με παλιές λογικές δεν μπορούν να λυθούν νέα προβλήματα.
Σχολίασε την αποστολή στρατιωτικό υλικού προς την Ουκρανία θέτοντας τον προβληματισμό γιατί δεν στέλνεται ανθρωπιστικό υλικό, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα. ‘’Ελπίζω να μην στείλουμε έμψυχο υλικό", τόνισε.