Αραχωβίτης από Χανιά: Μόνο ο κτηνοτρόφος που χάθηκε δε γυρίζει πίσω - Τα υπόλοιπα θα τα φτιάξουμε

3:39 μ.μ. - Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019
03:05 μ.μ. - Παρ, 03/39/2019
Image: Αραχωβίτης από Χανιά: Μόνο ο κτηνοτρόφος που χάθηκε δε γυρίζει πίσω - Τα υπόλοιπα θα τα φτιάξουμε

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι στόχος είναι η αποκατάσταση των ζημιών στη φυτική παραγωγή, την ζωική παραγωγή και στις αγροτικές υποδομές

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων από την πρόσφατη κακοκαιρία στα Χανιά μετέφερε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης που, επικεφαλής κλιμακίου του υπουργείο του, πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Κρήτη.
 
"Μόνο ο κτηνοτρόφος που χάθηκε δε γυρίζει πίσω. Όλα τα αλλά θα τα φτιάξουμε" είπε από την κατεστραμμένη γέφυρα του Κεριτη ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος  Αραχωβιτης ,δεσμευόμενος για αποκατάσταση όλων των ζημιών.
 
Σε ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Βάλιας Βαγιωνάκη, Αντώνη Μπαλωμενάκη, δημάρχων των πληγεισών περιοχών εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, ξεκαθάρισε ότι «θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποζημίωση και ανακούφιση των πληγέντων».
 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι στόχος είναι η αποκατάσταση των ζημιών στη φυτική παραγωγή, την ζωική παραγωγή και στις αγροτικές υποδομές.
 
«Η παρουσία μου εδώ είναι σε συνέχεια του ενδιαφέροντος -από την πρώτη στιγμή- της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εξειδίκευση της διαδικασίας και του τρόπου αποζημιώσεων των πληγέντων, ενώ ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε ότι θα προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για τη σύνταξη φακέλου τεκμηρίωσης των ζημιών για τις μη καλυπτόμενες δαπάνες, ο οποίος στη συνέχεια θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ταμείο Φυσικών Καταστροφών με αίτημα την παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Αραχωβίτης έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της νομοθεσίας εξετάζεται το θέμα των διανοίξεων της αγροτικής οδοποιίας με γρήγορες και, όπως διευκρίνισε, νόμιμες διαδικασίες.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε στα κριτήρια και στον τρόπο που γίνεται η καταγραφή των ζημιών επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός έχει μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών.
 
«Οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο είναι σε εξέλιξη, για το φυτικό κεφάλαιο περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων» είπε και τόνισε ότι, αν χρειασθεί, θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό οι τοπικές υπηρεσίες του Οργανισμού ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την παροχή των αποζημιώσεων», επεσήμανε.
 
Το βράδυ ο κ. Αραχωβίτης θα λάβει μέρος σε σύσκεψη για τα αβοκάντο που θα πραγματοποιηθεί στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
 
Στο μεταξύ στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στο έργο της αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην Κρήτη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, γνωρίζεται ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης δύο γεφυρών τ. BELLEY στην περιοχή του Νομού Χανίων.
 
Ειδικότερα, η μία γέφυρα τοποθετήθηκε στο Παντελάρι, η οποία και αποδόθηκε στην κυκλοφορία, πρωινές ώρες της 5ης Μαρτίου 2019. Η δεύτερη γέφυρα τοποθετήθηκε στον Πλατανιά, για την απόδοση της οποίας στην κυκλοφορία εκκρεμεί η εκτέλεση εργασιών από τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
neakriti.gr