Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές

11:53 π.μ. - Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
11:07 π.μ. - Τρί, 07/53/2020
Image: Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές

Τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εργαζομένων και εργοδοτών -τόσο για τις αναστολές συμβάσεων όσο και για το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εργαζομένων και εργοδοτών -τόσο για τις αναστολές συμβάσεων όσο και για το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ- αλλά και το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μέχρι τις 10 Ιουλίου θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή τον Μάιο, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των ορθών επαναλήψεων για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας – παρατάσεις – οριστικές διακοπές.

Αναστολές συμβάσεων Ιουνίου

Οι προθεσμίες υποβολής των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους επισιτισμού – Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού καθώς και για τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων έχουν ως εξής:

- Για τις επιχειρήσεις η υποβολή δηλώσεων θα γίνεται από τις 7/7/2020 ως 15/7/2020 ενώ για τους εργαζόμενους από 7/7/2020 ως 21/7/2020

- Για τις επιχειρήσεις που θέλουν να υποβάλλουν ορθές επαναλήψεις θα γίνεται από 16/7/2020 ως 20/7/2020 ενώ για τους εργαζόμενους από 7/7/2020 ως 21/7/2020

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουνίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση- εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον μήνα Ιούνιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Οι πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιουνίου θα γίνει στις 27 και 28 Ιουλίου.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις

Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων δικαιούται τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, είτε για όλο τον μήνα Ιούνιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουνίου. Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα Ιούνιο το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών. Η υποβολή των μονομερών δηλώσεων θα πρέπει να γίνει από 7/7/2020 ως και 31/7/2020 ενώ οι ημερομηνίες πληρωμών θα είναι 16/7, 23/7, 30/7 και 6/8 ανάλογα με την ροή των δηλώσεων.

Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ι. Για τον μήνα Ιούνιο

Δίνεται παράταση για την υποβολή Ορθής Επανάληψης της Αίτησης /Δήλωσης Ένταξης στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την Α’ ΦΑΣΗ, για αναδρομική τροποποίηση ημερομηνίας ένταξης, υπό την προϋπόθεση να έχει γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου, μέχρι 6/7/2020.

(Για παράδειγμα αν δηλωθεί νέα ημερομηνία ένταξης η 17/6/2020, ενώ αρχική έχει δηλωθεί η 20/6/2020, είναι δυνατή η τροποποίηση αυτής εφόσον έχει γνωστοποιηθεί η αλλαγή του χρόνου εργασίας στον Ε4 πριν την έναρξή του στις 17/6/2020).

Μετά την αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ η υποβολή της Β’ ΦΑΣΗΣ της Αίτησης /Δήλωσης Ένταξης στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα πρέπει να γίνει από 7/7/2020 ως και 13/7/2020, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν 16 και 17/7/2020.

ΙΙ. Για τον μήνα Ιούλιο

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό για τον μήνα Ιούλιο υποβάλλουν:

α. δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ,

β. την Α’ ΦΑΣΗ της αίτησης/δήλωσης ένταξης στον Μηχανισμό στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με τα οριζόμενα της αριθμ. οικ. 23103/478/13-06-2020 ΚΥΑ και της αριθμ. οικ. 26400/605/30-6-2020 εγκυκλίου (ΑΔΑ: 9ΥΙΗ46ΜΤΛΚ-6Γ9).

Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η διαδικασία των ορθών δηλώσεων των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν την ένταξή τους στον Μηχανισμό από 1/7/2020 και δεν κατέστη αυτό εφικτό ως αρχική δήλωση μηνός Ιουλίου, θα μπορούν από σήμερα να το δηλώσουν αναδρομικά από 1/7/2020, υπό την προϋπόθεση ότι έχει γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού –Συμπληρωματικός Ωραρίου.

Εποχικά επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν

Ειδικά για τις εποχικά επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων, είναι δυνατή η ένταξη εργαζομένων τους στον Μηχανισμό από 1/7/2020.

Ειδικότερα, για τις ανωτέρω επιχειρήσεις δύνανται, αφού επαναπροσλάβουν τους εργαζόμενους που έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και το επιθυμούν, τα ακόλουθα:

Α. Να θέσουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, την οποία για τον μήνα Ιούλιο θα μπορούν να τη δηλώνουν στις αρχές Αυγούστου (απολογιστικά) ή / και

Β. α) Να επαναφέρουν στην εργασία μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους ανάλογα με την πληρότητα ή με τις λειτουργικές τους ανάγκες, αντίστοιχα.

β) Οι εργαζόμενοι που επανέρχονται στην εργασία τους μπορούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σύμφωνα με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, από 1/7/2020 και εφόσον έχει γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση εργαζομένων που επαναπροσλαμβάνονται και επανέρχονται στην εργασίας τους, δεν μπορούν εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας τους να τεθούν σε αναστολή διότι θεωρούνται οριστικώς ανακληθείσες.

Ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

Η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από τους δικαιούχους ειδικών κατηγοριών παρατείνεται έως και 31/7/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των ειδικών κατηγοριών θα πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού COVID -19.

cnn.gr