Αποζημιώσεις: «Ούτε σεντ δεν θα δει η Κρήτη για το λάδι» - «Βόμβα» Αραχωβίτη

11:07 π.μ. - Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020
11:02 π.μ. - Παρ, 07/07/2020
Image: Αποζημιώσεις: «Ούτε σεντ δεν θα δει η Κρήτη για το λάδι» - «Βόμβα» Αραχωβίτη

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει ότι η Ε.Ε. δε θα δώσει λεφτά, θεωρώντας ότι η κλιματική αλλαγή δε θα πείσει τους Ευρωπαίους να δώσουν χρήματα

Υπό αμφισβήτηση τίθεται ολοένα και περισσότερο από διάφορους παράγοντες στην Κρήτη, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών φορέων, η δυνατότητα της Ελλάδας, μέσω του σχετικού φακέλου, να διεκδικήσει με επιτυχία από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς στο νησί μας για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

“Φωτιές” άναψε χθες μέσω της πρωινής δημοσιογραφικής εκπομπής του Ράδιο 98,4, απαντώντας στις ερωτήσεις της Αγγέλας Δουλγεράκη, ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, λέγοντας πως, «αν δοθεί έστω και ένα σεντς του ευρώ για την κλιματική αλλαγή, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου»!

Συγκεκριμένα, παρά τις θετικές εκτιμήσεις που εξέφρασαν χθες το απόγευμα στην εφημερίδα μας τόσο ο αντιπρόεδρος Μύρων Χιλετζάκης όσο και το μέλος της διοίκησης της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης, ο Σταύρος Αραχωβίτης, μεταξύ των άλλων, από το πρωί στον 98,4 είχε υποστηρίξει πως «είναι τρομερό αυτό που ζούμε. Το υπουργείο, λέει, στοχεύει στην κλιματική αλλαγή. Από την κλιματική αλλαγή - σας το είχα πει και στην Κρήτη - δεν πρόκειται να βγει ούτε ένα σεντς του ευρώ. Γιατί, απλώς, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι, αν βγει έστω και ένα σεντς του ευρώ για την κλιματική αλλαγή, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αραχωβίτης, «όλοι θα ζητάνε στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη. Δεν πρόκειται να βγει ούτε μία δεκάρα. Μη σας κοροϊδεύουν. Μη μας κοροϊδεύουν όλους. Η στρατηγική που είχαμε με την αύξηση του προϋπολογισμού στη δακοκτονία κατά 1 εκατομμύριο ευρώ στην Κρήτη - και θα πήγαινε παραπάνω - ήταν το ένα κομμάτι στο οποίο δουλεύαμε. Το άλλο κομμάτι ήταν η στοχευμένη στήριξη των ελαιοπαραγωγών. Και υπάρχει και το τρίτο που λέγαμε εμείς. Στο ερώτημα γιατί δε δίναμε τα χρήματα νωρίτερα, η απάντηση είναι ότι δε θέλαμε να χαρακτηριστούν “παράνομες εθνικές ενισχύσεις” και να μας τα ζητάνε πίσω. Δεν είμαστε Ν.Δ. Είμαστε σοβαρό κόμμα και σοβαρή κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κάνουμε ρουσφετάκια για να σκορπάμε τα λεφτά του ελληνικού λαού...».

«Για όλη τη χώρα»

Μάλιστα, ο Σταύρος Αραχωβίτης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε κονδύλια για τους ελαιοπαραγωγούς όλης της Ελλάδας. «Γιατί το πρόβλημα των χαμηλών τιμών αλλά και της ποιότητας ήταν το 2018 στην ηπειρωτική Ελλάδα και το 2019 στην Κρήτη. Έχουμε επαναλαμβανόμενα φαινόμενα. Του χρόνου, ή τη χρονιά που διανύουμε δεν ξέρουμε πού θα έχουμε αντίστοιχο πρόβλημα. Και με δεδομένο ότι και στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα η τιμή είναι εξευτελιστική, όλη η ελαιοκαλλιέργεια σε όλη τη χώρα χρειάζεται στήριξη. Δηλαδή, θα στηριχτεί μια περιοχή και δε θα στηριχτεί μια άλλη; Θα στηριχτεί η Πελοπόννησος και δε θα στηριχτεί η Κρήτη; Θα στηριχτεί η Κρήτη και δε θα στηριχτούν τα νησιά του Αιγαίου; Δε γίνονται αυτά τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά...

Και κάλεσε το υπουργείο «να λάβει υπόψη του την επιστολή του κ. Χόγκαν, όπου απαντάει και δίνει λύσεις. Ήταν στη βάση των δύο προτάσεων. Πάνω στους δύο κανονισμούς που συζητάγαμε. Γιατί προφανώς εδώ θα είναι συνδυασμός λύσεων. Δε θα είναι “ένα παπούτσι για όλα τα πόδια”. Έχουμε δύο ευρωπαϊκούς κανονισμούς που μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε εθνικά λεφτά. Από ’κει και πέρα έχουμε τη δυνατότητα και έκτακτων χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε. Το υπουργείο θα πρέπει να βρει και να συζητήσει τους πιο κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να βάλει το χέρι στην τσέπη μέσα στο ταμείο για τις έκτακτες ανάγκες και να χρησιμοποιήσει πόρους και έτσι να δοθεί στήριξη. Υπάρχουν τα εργαλεία. Αλλά αυτή τη στιγμή με ρωτάτε σαν αντιπολίτευση να προτείνουμε λύσεις σε αυτή την κυβέρνηση. Αν η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης φτάνει σε αυτό το σημείο, ε, ας παραιτηθεί, ας παραδώσει την εξουσία...».

Συνάντηση με Βορίδη

Στο μεταξύ, χθες, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε για τα ζητήματα αυτά, και όχι μόνο, η συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της ΕΑΣΗ και του Μάκη Βορίδη στην Αθήνα. Μεταφέροντας στη “Νέα Κρήτη” τις δεσμεύσεις Βορίδη, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης τόνισε ότι «ο φάκελος για την κλιματική αλλαγή και την τεκμηρίωση των προτάσεων αποζημίωσης των Κρητικών ελαιοπαραγωγών από την Ε.Ε. θα είναι έτοιμος το αργότερο ως το τέλος του Μαρτίου. Από ’κει και πέρα ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ξεκινάει ένας νέος αγώνας από την ελληνική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αποζημιώσεις».

Ο συνεταιριστής εξέφρασε, εξάλλου, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης συμφώνησε απόλυτα μαζί τους ως προς την ανάγκη να συνδυαστούν οι τρεις λύσεις που υπάρχουν για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Πέρα, δηλαδή, από τον κανονισμό της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, να δοθούν χρήματα και από τα de minimis για τους ελαιοπαραγωγούς που άφησαν τη σοδειά τους αμάζευτη, αλλά και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς την τρίτη κατηγορία των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από ανεμοθύελλα και χαλάζι.

Για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης του κρητικού ελαιολάδου, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε όχι μόνο θετικός, αλλά και την έντονη διάθεσή του να βρίσκεται στην Κρήτη την περίοδο που θα παίρνει “σάρκα και οστά” αυτός ο φορέας και να είναι και ο ίδιος στο Ηράκλειο την ημέρα που θα γίνουν οι οριστικές εξαγγελίες των συνεταιριστών, να το χειροκροτήσει.

Για τη δακοκτονία ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε ότι φέτος ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 2 εκατομμύρια ευρώ και πως του χρόνου θα φτιαχτεί ένα νέο και ισχυρό νομικό πλαίσιο που θα θωρακίζει ακόμα περισσότερο την Κρήτη.

Ανδρέας Στρατάκης: «Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Αραχωβίτης»

«Εγώ θα σας μιλήσω με την ιδιότητα του μέλος της διοίκησης της ΕΑΣΗ και όχι ως σύμβουλος του υπουργού», δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα μας ο Ανδρέας Στρατάκης. «Αυτό που ζήτησε από την πρώτη στιγμή και ζητά η ΕΑΣΗ είναι να αποζημιωθεί ο κόσμος. Τώρα ως προς τον τρόπο, το πώς και το γιατί, αυτά θα τα πουν άλλοι. Ο υπουργός αναφέρθηκε και πάλι στην επιτροπή και στην ολοκλήρωση του φακέλου που φτάνει στο τέλος. Και από ’κει και μετά έχουμε τα άλλα θέματα. Υπάρχουν όμως και εναλλακτικά σχέδια εάν κι εφόσον έχουμε αρνητική απόφαση από την Ε.Ε.».

Και κατέληξε λέγοντας ότι στις 13 του μήνα θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να αποφανθεί ως προς την πορεία του φακέλου. «Εγώ θα καλούσα και τον κ. Μητσοτάκη, που κατεβαίνει το σαββατοκύριακο στην Κρήτη για το νέο αεροδρόμιο, να κάνει και την προσωπική του έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί φέτος στον ελαιοπαραγωγικό τομέα του νησιού...».

neakriti.gr