Αποζημιώσεις ζητά ο ΣΕΔΗΚ για απώλειες στην ελαιοπαραγωγή λόγω καιρού
Με υπόμνημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕ∆ΗΚ) ζητά την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του νησιού
Με υπόµνηµα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο Σύνδεσµος Ελαιοκοµικών ∆ήµων Κρήτης (ΣΕ∆ΗΚ) ζητά την άµεση αποζηµίωση των ελαιοπαραγωγών του νησιού για τις απώλειες λόγω ακραίων καιρικών φαινοµένων, καθώς και την τροποποίηση του Κανονισµού ΕΛΓΑ.
Στο υπόµνηµα, που υπογράφει ο Πρόεδρος του ΣΕ∆ΗΚ και ∆ήµαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, τονίζεται ότι η περσινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη άγγιξε ιστορικό χαµηλό, φθάνοντας τους 52.000 τόνους. ∆υστυχώς, φέτος, εξαιτίας παρατεταµένης ανοµβρίας και καύσωνα την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, η παραγωγή αναµένεται να είναι ακόµη χαµηλότερη.
Ζημιές λόγω ανομβρίας και καύσωνα
Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες φέτος επηρέασαν τις ευαίσθητες φάσεις της ανθοφορίας, της καρπόδεσης και της ελαίωσης του καρπού, προκαλώντας σοβαρή µείωση στην ήδη χαµηλή παραγωγή και αφήνοντας πολλούς ελαιώνες του νησιού µε µόνιµη ξήρανση. Όπως αναφέρεται, αυτές οι καταστροφές µπορούν να επιβεβαιωθούν από τις αρµόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ.
Επείγουσα ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών
Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς οικονοµικούς πυλώνες της Κρήτης. Ο ΣΕ∆ΗΚ επισηµαίνει ότι, µε τα συνεχή πλήγµατα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ο κλάδος κινδυνεύει µε «µη αντιστρεπτή κατάρρευση». Οι φετινές ζηµιές, σε συνδυασµό µε τις περσινές απώλειες της τάξης του 40% σε σύγκριση µε τον µέσο όρο, έχουν φέρει πολλούς παραγωγούς σε οριακή κατάσταση.
Επιπλέον, ο ΣΕ∆ΗΚ υπογραµµίζει ότι οι ζηµιές των τελευταίων ετών, όπως και εκείνες του 2013/14 και 2016/17, δεν αποζηµιώθηκαν, καθώς θεωρήθηκαν ως υπαγόµενες σε εξαιρέσεις του Κανονισµού ΕΛΓΑ. Ο συγκεκριµένος κανονισµός προβλέπει ότι οι ζηµιές πριν από το δέσιµο του καρπού δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, εκτός από εκείνες που προκαλούνται από παγετό.
Αιτήματα του ΣΕ∆ΗΚ
Στο υπόµνηµα, ο ΣΕ∆ΗΚ καταθέτει µια σειρά από αιτήµατα για την αντιµετώπιση της κρίσης, ζητώντας:
Άµεση χορήγηση αποζηµιώσεων: Επείγουσα αποζηµίωση των ζηµιών της φετινής περιόδου είτε µε τροποποίηση του Κανονισµού ΕΛΓΑ, είτε µέσω πιστώσεων «de minimis» ή Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).
Τροποποίηση του Κανονισµού ΕΛΓΑ: Αναθεώρηση του κανονισµού ώστε να καλύπτονται όλες οι ζηµιές από ακραία καιρικά φαινόµενα, όπως οι καύσωνες, µε την ίδια πρόβλεψη που ισχύει και για τις ζηµιές από παγετούς.
Επιστηµονική και ηθική αναθεώρηση: Ο ΣΕ∆ΗΚ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει επιστηµονική τεκµηρίωση για τον αποκλεισµό ζηµιών στην ανθοφορία από την αποζηµίωση, ενώ θεωρεί ότι η µη αποζηµίωση αυτών των ζηµιών αντιβαίνει στη λογική και την ηθική, δεδοµένου ότι οι ελαιοκαλλιεργητές συνεισφέρουν στον προϋπολογισµό του ΕΛΓΑ χωρίς να λαµβάνουν ανάλογες αποζηµιώσεις.
Ο Σύνδεσμος καταλήγει πως, εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, οι επιπτώσεις στην παραγωγή και στην οικονομία της Κρήτης θα είναι ανεπανόρθωτες, ενώ η απογοήτευση των παραγωγών διογκώνεται.